Hoe verwarm je een zwembad?
Op de zomers in Nederland kun je niet altijd rekenen. En hoe zonde is het om een zwembad in huis te hebben die je vervolgens helemaal niet vaak op kan zetten? Allemaal omdat de Nederlandse zomer je in de steek laat. Jij wilt maar één ding: een duik in je zwembad. Als je jouw zwembad wilt verwarmen, zijn er twee opties:
- Zwembadverwarmer op zonne-energie
- Zwembad warmtepomp
Verleng het zwembadseizoen door je zwembad te verwarmen.
Wat is de perfecte temperatuur voor je zwembad?
In de regel zijn watertemperaturen tussen 25 en 28 °C ideaal. Als vooral kinderen het zwembad gebruiken, wordt een temperatuur van 30 °C aanbevolen. Maar wees voorzichtig: als de temperatuur langdurig boven de 30 °C ligt, bevordert dit de ontwikkeling van bacteriën en de algengroei.
Solarverwarming van je zwembad: gebruik de zon
Klimaatneutraal, goedkoop, onderhoudsarm: geen wonder dat zwembadverwarmers op zonne-energie steeds populairder worden. Wij hebben de voor- en nadelen voor je op een rij gezet:
Voordelen van zwembadverwarmers op zonne-energie | Nadelen van zwembadverwarmers op zonne-energie |
---|---|
Dankzij zonne-energie kun je je zwembad milieuvriendelijk en duurzaam opwarmen. | Voor het verwarmen van je zwembad ben je voor een deel afhankelijk van goed weer. |
De exploitatiekosten voor het verwarmen van je zwembad zijn laag. In de regel heb je alleen iets hogere aanschafskosten voor de zwembadpomp. | Voor de zonnepanelen heb je ruimte nodig |
Solarverwarming voor je zwembad vergt weinig onderhoud. | |
Indien nodig kun je je zwembadverwarming op zonne-energie makkelijk uitbreiden. |
Zo werkt zwembadverwarming op zonne-energie
Bij het verwarmen van een zwembad met zonne-energie heb je de keuze uit een zonnepaneel of een zonnemat.
Je plaatst zonnepanelen in de directe omgeving van je zwembad. Deze variant is bijzonder geschikt voor kleinere quick up zwembaden of framezwembaden. Belangrijk: Zonnepanelen moeten onder het waterniveau worden geïnstalleerd; je kunt ze dus niet op je dak plaatsen.
Zonnematten zijn bijzonder geschikt voor grotere zwembaden en inbouwzwembaden. je plaatst zonnematten op het dak van je woning, garage of tuinhuis. De afstand tussen het zwembad en het dak mag alleen niet te groot zijn en het hoogteverschil tussen de pomp en het toppunt van de zonnematten mag niet te groot zijn.
Ongeacht of je voor een zonnepaneel of een zonnemat kiest, het basisprincipe van je zwembadverwarming op zonne-energie blijft hetzelfde.
je plaatst een zonnemat of zonnepaneel in het filtersysteem van je zwembad. Het zwarte materiaal van de zonnecollectoren warmt op door zonlicht - en geeft de warmte af aan je zwembadwater.
Hoe groot moet de zonnecollector zijn?
In midden-europa moet het oppervlak van de zonne-collector overeenkomen met het zwembadoppervlak.
Het volgende voorbeeld laat zien wat dit concreet betekent. De formule voor het berekenen van de cirkelvormige oppervlakte voor een rond zwembad met een diameter van 4,60 meter is:
A = π * r²
A = π * 2,30 m²
A = 16,5 m²
Om het gewenste effect van een opwarming van 3 tot 5 °C te bereiken moet het oppervlak van de zonnecollector daarom ongeveer 16 m² bedragen. Als het zwembad wordt beschermd tegen warmteverlies met een afdekking (zonne- of luchtkussenzeil), wordt het oppervlak van de zonnecollector teruggebracht tot 60% van het zwembadoppervlak. In dit geval zou dat 60% van 16,5 m² = 10 m² zijn.
Welke pomp heeft het zonnesysteem nodig?
Om ervoor te zorgen dat je niet teleurgesteld bent over het zonne-energiesysteem, moet je er rekening mee houden dat je pomp het juiste vermogen heeft. Dit wordt ook beïnvloed door het afstands- of hoogteverschil tussen het filtersysteem en het zonnesysteem. Hoe groter de afstanden en hoogteverschillen, hoe sterker de pomp moet zijn.
Zo bedraagt het hoogteverschil tussen een zandfiltersysteem met 6 m³/h circulatiecapaciteit en een “Pool Solar Deluxe” zonnesysteem maximaal 4,5 meter. Dit geldt voor een kabeltracé van ca. 5 meter naar het zwembad en 50 mm leidingwerk of 50 mm pvc-slang.
Zonne-collectoren overwinteren
Als de zonnecollector gevuld is met water, is deze niet vorstbestendig. Het moet vóór het koude seizoen volledig worden geleegd. Om te voorkomen dat waterresten in de zonnecollector bevriezen en de leidingen barsten, moet je de zonnecollector in de winter demonteren.
Zwembadwarmtepomp: zet lucht om in warmte
Om het zwembadseizoen in je tuin eerder te laten starten, kun je ook kiezen voor een warmtepomp. Voordeel: met een zwembadwarmtepomp ben je onafhankelijk van het weer. Je kan zelfs als het erg bewolkt is in een verwarmd zwembad klimmen.
Een warmtepomp brengt uiteraard hogere kosten met zich mee dan solarverwarming voor je zwembad.
Kenmerken van warmtepompen:
- Ze zijn makkelijk te monteren en te bedienen.
- Installatie is op elk moment mogelijk.
- Veilig tegen roest dankzij roestwerende behuizing en roestwerende titanium warmtewisselaar.
- Geschikt voor buitentemperaturen boven 10 °C.
- Milieuvriendelijke koelvloeistof.
- Stille compressoren.
Zo werkt een zwembadwarmtepomp
Met warmtepompen kan tot 80% van de gebruikte energie uit de omgevingslucht worden gehaald. Maar hoe kunnen zwembadwarmtepompen jouw zwembad verwarmen?
Heel simpel: de zwembadwarmtepomp zuigt buitenlucht aan en zet deze om in warmte. De warmte wordt vervolgens via een geïntegreerde warmtewisselaar overgedragen aan het zwembadwater. Je zwembadpomp circuleert het water door de zwembadverwarmer - en het zwembadwater warmt op.
De warmtepomp kan je zwembad echter alleen effectief verwarmen als de juiste temperaturen heersen. Hoe lager de buitentemperatuur, hoe langer de warmtepomp nodig heeft om het zwembad te verwarmen. Maar daarvoor ben je niet afhankelijk van de zon.
Tips voor het verwarmen van je zwembad
Als je je zwembad wilt verwarmen, zorg er dan voor dat het zo min mogelijk warmte kan afgeven en op de juiste plek staat. Anders heeft zelfs de beste zwembadverwarmer geen zin. En welk type zwembadverwarming je ook kiest: het is verstandig om het zwembad ‘s nachts af te dekken, zodat het temperatuurverlies zo min mogelijk blijft. Geschikt hiervoor zijn bijvoorbeeld zogenaamde thermische dekzeilen.
Het isoleren van je zwembad kan ook helpen het warmteverlies uit je zwembad te verminderen. Dit vertraagt de warmteafgifte aan de omgeving. Het is ook een relatief goedkope en gemakkelijke optie. Dus als je je zwembad niet met apparaten wilt verwarmen, kun je het ook verwarmen met bijvoorbeeld isolatieplaten. Bij de planning van je inbouwzwembad kun je hier het beste rekening mee houden. Later inbouwen is complexer.
- Plaats je zwembad op zwembadmatten. Dan krijgt de koude ondergrond geen kans.
- Laat de warmtepomp vooral overdag draaien. Hoe warmer de omgevingslucht is, hoe efficiënter deze werkt.
- Plaats je zwembad op een zonnige locatie met zo min mogelijk schaduw. Hierdoor kan het water sneller opwarmen.
- Je kunt ook meerdere dingen met elkaar combineren zoals warmtefolie, zwembadmatten en een koepel.
Vaste kosten voor zwembadverwarming
Je vraagt jezelf af welke kosten je maakt bij het verwarmen van je zwembad? Dit hangt uiteraard van veel factoren af, bijvoorbeeld hoe groot je zwembad is, hoeveel zonuren er op een dag zijn, wat de buitentemperatuur is en welke zwembadverwarmer je hebt gekozen.
De vaste kosten voor je zwembadverwarmer omvatten in principe de initiële verwarming, de continue werking en, zoals bij elke verwarming, ook de verzorging en het onderhoud.
Eerste verwarming van het zwembad
In het voorjaar, voordat je voor de eerste keer in het koude water springt en als je tijdens het zwembadseizoen het zwembadwater hebt ververst, moet de zwembadverwarmer goed werken om het zwembadwater te verwarmen. Dit kost niet alleen tijd, maar ook energie bij elektrische zwembadverwarmers of warmtepompen.
Continue werking van de zwembadverwarmer
Hoewel je je geen zorgen hoeft te maken over het verwarmen van je zwembad in de zomer als het 30°C of meer is, verliest het zwembadwater in de vroege zomer of herfst snel enkele graden per dag. Het zwembad moet dagelijks verwarmd worden. Met een warmtepomp kunnen de exploitatiekosten al snel oplopen tot € 500,- per seizoen. Zonne-zwembadverwarmers zijn uiteraard goedkoper. De enige kosten hier zijn iets hoger voor de pomp.