Mijn verlanglijsten 0 Winkelwagen
HORNBACH Breda Openingstijden
Konijnenberg 33
4825 BC Breda

service-breda@hornbach.com
+31 76 578 9000
ma - vr: 07:00 - 21:00 Uur
za: 08:00 - 18:00 Uur
zo: 10:00 - 17:00 Uur
e hebt deze informatie op 22-07-24 om 12:26 uur uitgeprint. Let op dat prijzen op de wereldmarkt en reacties op korte termijn de prijzen op ieder moment veranderen en deze daardoor kunnen afwijken van die op je print. Dank u voor uw begrip.
Advies

Zwembad kiezen

Jij duikt in je nieuwe zwembad! Maar eerst zijn er een paar vragente beantwoorden. Een opzet- of inbouwzwembad? Heb je liever een zwemvijver of een natuurlijk zwembad?

Wil je weten welke soorten zwembaden er zijn en waar je allemaal op moet letten?

Zwembad kiezen

Soorten zwembaden

Je hebt de keuze uit verschillende soorten zwembaden. Een opbouw zwembad wordt boven de grond geplaatst, zonder dat er een kuil gegraven hoeft te worden zoals bij een inbouwzwembad. Voor welke kies jij?

  • Opblaasbare zwembaden: een zwembad met een opblaasbare constructie die boven de grond staat. Je zet het binnen no-time op en breekt het ook snel weer af als het zwemseizoen voorbij is.
  • Framepool zwembaden: een zwembad met een stevig, metalen frame dat je het hele seizoen in je tuin kunt laten staan. Het frame zorgt voor stabiliteit en ondersteuning.
  • Natuurzwembaden: een zwembad boven de grond met een stalen wand en een vurenhouten ommanteling. Daarnaast zonder het gebruik van chloor of andere schadelijke chemicaliën.
  • Zwembaden met stalen wand: een zwembad waarbij de wanden zijn gemaakt van staal. Deze zwembaden zijn stabiel en kunnen zowel bovengronds worden opgebouwd als gedeeltelijk of geheel worden ingebouwd
  • Inbouw zwembaden: een zwembad dat in de grond wordt ingegraven, waardoor het een permanent karakter heeft.
  • Zwemvijvers: een vijver die zo is ingericht dat je erin kunt zwemmen. Het heeft de natuurlijke uitstraling en kenmerken van een vijver, maar met rechte wanden.

Opblaasbare zwembaden

Voordelen opblaasbare zwembaden | HORNBACH!

Goed, een zwembad is cool. Maar aan het plezier hangt meestal ook een fors prijskaartje. Een Fast Set-zwembad is de voordelige manier om voor jezelf en/of je geliefden de droom van een eigen zwembad in de tuin te verwezenlijken. Naast de prettige prijs hebben opblaasbare zwembaden nog meer voordelen. We hebben er hier een paar van op een rijtje gezet.

  • Deze zwembaden kenmerken zich door hun eenvoudige en snelle installatie.
  • De zijwanden bestaan uit slijtvast 3-laags pvc en polyester.

Tip

Er wordt wel aangeraden een zeil onder het zwembad te leggen om te voorkomen dat het beton het zwembad beschadigt als in het zwembad bijvoorbeeld wild gespeeld wordt.

Tips voor het opzetten van een opblaasbaar zwembad

  • Welke ondergrond is geschikt voor Fast Set-zwembaden? Voor opblaasbare zwembaden is bijna elke vlakke ondergrond geschikt. Een zandbodem als ondergrond opzetzwembad wordt afgeraden omdat deze de neiging heeft om te bewegen. Gebruik liever samengeperste aarde om de bodem te nivelleren. Als het zwembad op een onregelmatige ondergrond staat, veroorzaakt dat spanningen en bestaat het gevaar dat het zwembad beschadigt.
  • Maken zulke zwembaden het gazon kapot? Onder het bad kan schade aan het gazon ontstaan als gevolg van het gebrek aan licht en het gewicht van het zwembad.
  • Hoeveel water moet er in het zwembad? Maximaal 80% van de capaciteit. Als je de maximale capaciteit van het zwembad overschrijdt, kan dit schade veroorzaken.
  • Met hoeveel druk moet ik het zwembad oppompen? Pomp de ring op tot de bovenste ring rond is en hard wordt. Pomp hem niet te hard op, anders ontploft de ring of gaan de naden stuk, vooral als het materiaal door de zon verwarmd wordt.
  • Moet ik het Fast Set-zwembad ’s winters afbreken? Ja, als de temperatuur lager is dan 7,5 °C.
  • Hoe vaak moet ik het water vervangen? Dat hangt er van af hoe vaak het zwembad gebruikt wordt, of het wordt afgedekt en of de juiste dosering aan chemicaliën gebruikt is.

Framepool zwembaden

Framepool zwembaden | HORNBACH

Zeg eens eerlijk: wat is er nu mooier dan op een warme zomerdag afkoelen in het koele water? Met een framepool zwembaden haal je het vakantiegevoel in je eigen tuin.

Voordelen van framepool zwembaden:

Hieronder hebben we een paar voordelen van opbouwzwembaden voor je op een rijtje gezet.

  • Je hoeft geen gat te graven.
  • In de lente is het water in een opbouwzwembad sneller warm dan in een ingebouwd zwembad.
  • De hoge rand voorkomt dat je per ongeluk in het water valt. Dat is met name een pluspunt als je kinderen hebt.
  • Opbouwzwembaden (vooral de opblaasbare Fast Set-zwembaden) zijn in een handomdraai opgezet. Bij het opbouwen van een zwembad met stalen wand heb je echter een paar helpende handen nodig.
  • Je kunt het zwembad zonder problemen afbreken, zonder dat er een gat in de aarde achterblijft.

Naar de projecthandleiding 'Zwembad aanleggen'

Je hebt geluk! Zoals tegenwoordig vaak het geval is heb je ook bij de aanschaf van je nieuwe zwembad keuze uit een ruim assortiment. Er zijn tegenwoordig veel vormen, formaten, bekledingen, materialen, modellen en uitvoeringen verkrijgbaar, zo zit er altijd wel iets voor elke smaak bij!

Zwembadopbouw voorbereiden

“Ik wil een eigen opbouwzwembad in mijn tuin!” Als je hebt besloten om deze wens in vervulling te laten gaan, dan eerst: gefeliciteerd! Hieronder hebben we info en tips voor je verzameld ter voorbereiding van je project. Waaronder de ondergrond van het zwembad egaliseren.

Voorbereiden van de ondergrond

  • De bodem in de tuin moet vast zijn. Deze moet tenslotte een heel gewicht dragen als daar een zwembad op staat. Stel je eens voor: 1000 liter water wegen een ton! De ondergrond moet dus volgroeide tuingrond zijn, geen los gestorte grond. Geploegde grond moet worden aangestampt zodat het zwembad niet wegzakt.
  • De grond moet tevens volkomen vlak zijn. Schuine lagen moeten worden afgegraven.
  • De ondergrond moet zijn ontdaan van stenen, wortels en andere zaken die de folie van het zwembad kunnen beschadigen. Oneffenheden worden met een fijne zandlaag afgedekt.

Belangrijke opmerkingen

Lees eerst zorgvuldig de montagehandleiding van je zwembad door en let op alle aanwijzingen. Voordat je aan de slag gaat, moet je eerst controleren of alle onderdelen voor het zwembad aanwezig zijn. Controleer ook of alle onderdelen onbeschadigd zijn.

Markering van het opstelvlak

Nadat de ondergrond is voorbereid, teken je de omtrek van het zwembad op de bodem af. Een cirkel kun je het beste markeren met een touw dat is bevestigd aan een stok in het midden van het zwembad. Het touw moet zo’n 10 cm langer zijn dan de straal van het zwembad. Kras de cirkel duidelijk in of bestrooi de lijnen achteraf met zand.

Tip

Je kunt aan het einde van het touw ook een plastic fles gevuld met meel binden en daarmee de omtrek van het zwembad markeren. Zorg er wel voor dat het touw voortdurend strak staat, want anders krijg je een ovaalvorm.

Nu moet je binnen het gemarkeerde oppervlak het gras met een spade verwijderen. Steek deze daartoe langs de markering in de grond.

Vervolgens kun je de graslaag beetje bij beetje verwijderen. Egaliseer het oppervlak en verwijder alle stenen en wortelresten. Op het oppervlak kun je nu een laag gezeefd zand (1 cm) met een hark verdelen. Alles klaar? Dan kun je nu het zwembad gaan plaatsen!

Natuurzwembaden

Natuurzwembaden | HORNBACH

Een van nature mooie blikvanger! Onze natuurzwembadsets zijn zwembaden met een stalen wand en met een elegante vurenhouten ommanteling. Of te wel een zwembad met harde wand. Niet iedereen heeft zo’n zwembad!

In dit zwembad gebruik je geen chloor of andere chemicaliën. Net zoals bij een zwemvijver.

Voordelen van natuurzwembaden

Bij onze natuurzwembadsets staat kwaliteit hoog in het vaandel.

  • Het vurenhouten frame rond het stalen zwembad is 22 mm dik. Het hout is drukgeïmpregneerd en daardoor beschermd tegen insecten, schimmels en vervuiling door modder, zelfs bij voortdurend contact met het water.
  • De hoogwaardige afwerking maakt dit tot een zwembad met een hoog weerstandsvermogen.
  • De natuurzwembaden zijn uitgevoerd met een 24 cm brede houten leuning en een binnenbekleding van 0,3 mm - 0,4 mm.
  • De zwembaden worden geleverd inclusief binnenladder van roestvrij staal en buitenladder van hout. Omdat de buitenladder afneembaar is, dient deze ook als kinderbeveiliging.

Imitatiezwembaden

  • Imitatiezwembaden zijn een slim alternatief voor echte houten of stenen zwembaden.
  • Ons assortiment bevat zwembaden met een stalen wand met kunststofcoatings in steen- of houtlook.
  • Beide varianten zijn in een ronde of ovale vorm verkrijgbaar.

Zwembaden met stalen wand

Pool selber bauen

Harde wand, ruim bassin! Zwembaden met een stalen wand zijn zeer geliefd omdat ze bijzonder stabiel zijn en daardoor ook tegen een stootje kunnen.

Voordelen van zwembaden met een stalen wand

Een groot voordeel van stalen zwembaden is dat ze zowel kunnen worden opgebouwd als gedeeltelijk of geheel worden ingebouwd. Als je een zwembad met een stalen wand ingraaft, moet de stalen wand minimaal 0,4 mm dik zijn.

  • Zwembaden met een stalen wand zijn relatief voordelig ten opzichte van andere soorten zwembaden. Met een paar helpende handen zijn ze gemakkelijk op te bouwen. En vooral kant-en-klare inhangfolie maakt de montage gemakkelijker. Meestal hoeven de stalen wanden niet vastgeschroefd te worden. De montage vindt vaak plaats door aluminium insteekprofielen met elkaar te verbinden.
  • Bij ons krijg je de binnenfolie overigens met wigverbindingen waardoor je de folie kunt monteren en verwijderen zonder de leuning te hoeven verwijderen. Dat is heel belangrijk als je randstenen rond het zwembad wilt gebruiken.

Inbouw zwembaden

Inbouw zwembad | HORNBACH

Zwembad om te houden! Voor een in de grond gelegen zwembad heb je zwaar materiaal nodig en moet je gat graven. Het kost dus meer moeite om dit zwembad zelf te bouwen, maar het is de moeite waard. Want van inbouwzwembad heb je jarenlang plezier!

Hier moet je op letten bij ​​inbouw zwembaden:

  • Ga als eerste na of je een bouwvergunning nodig hebt.
  • Bedenk vooraf wat je met de afgegraven grond gaat doen. Kan je de aarde hergebruiken of moet deze naar de stortplaats?
  • Denk eens na over het onderwerp beton. Gebruik jij kant-en-klaar beton uit de betonmixer of meng je het zelf? En heb je een betonpomp nodig?
  • Voor een in de grond gelegen zwembad wordt een filterschacht aanbevolen.
  • Wil je de schacht metselen? Houd er dan rekening mee dat het bouwmateriaal meestal niet bij de levering van het zwembad is inbegrepen.
  • De voeding moet worden beveiligd via een FI-stroomonderbreker.
  • De afvoer of afvoer van het terugspoelwater uit het filtersysteem dient via de riolering van de woning te gebeuren.
  • Denk bij het bouwen van een filterschacht ook aan de afvoer voor regenwater.
  • Alle elektrische werkzaamheden mogen alleen worden uitgevoerd door erkende bedrijven.
  • Heb je kinderen of huisdieren? Denk dan na over maatregelen tegen verdrinking zoals een hek om het zwembad.

Zwemvijvers

Zwemvijver | HORNBACH

Geïnteresseerd in een natuurlijk zwembad, zonder chemicaliën? Dan heb je de keuze tussen een zwemvijver en een natuurzwembad. Het grote verschil zit in de manier waarop het water wordt gefilterd.

In de zwemvijver nemen planten de waterzuivering over. In het natuurlijke zwembad doen biologische filters dit.

Zwemvijvers zijn ontworpen met vijverfolie en bestaan ​​meestal uit een zwemgedeelte en een regeneratiegedeelte met water- en onderwaterplanten. De planten halen hun voedingsstoffen uit het water, dat vervolgens gezuiverd wordt. Afhankelijk van de wensen kan er een extra filter geplaatst worden, maar in principe gebeurt de waterzuivering door de planten.

Het zwem- of badgedeelte is het diepste gedeelte. Het is door een muur gescheiden van de regeneratiezone, die onder het wateroppervlak ligt. Voor de muur kan je bijvoorbeeld steen of beton gebruiken.

Het regeneratiegebied moet dezelfde grootte hebben als het zwemgedeelte en is verdeeld in 3 zones:

  • Moeraszone: Deze ligt aan de rand van de vijver en is tot 20 cm diep. Moerasplanten voelen zich hier thuis.
  • Ondiepwaterzone: De ondiepwaterzone is ca. 20-50 cm diep. Planten die hier groeien, zorgen voor het leeuwendeel van de waterzuivering en houden de algengroei onder controle. Deze omvatten bijvoorbeeld egelpeuken en cypriotisch gras.
  • Diepwaterzone: De diepwaterzone begint op een diepte van ca. 50 cm. Waterlelies voelen zich hier thuis. Het zijn overigens hardwerkende helpers die niet alleen het water schoonmaken, maar ook voorkomen dat de vijver op warme zomerdagen opwarmt.

De zwemvijver is uiteraard niet alleen een leefgebied voor planten, maar ook voor diverse dieren.

Zwembad plannen

We hebben steeds hetere zomers. Afkoelen in je eigen zwembad klinkt goed? Ga dan aan de slag met het plannen van jouw zwembad! Er zijn drie punten waar je op moet letten:

  • Zwembad grootte
  • Locatie van het zwembad
  • Bouwvergunning

De juiste zwembadgrootte

Hoe groot kan het zwembad zijn? Ook al is een zwembad van 25 meter verleidelijk, de meeste tuinen laten dat niet toe. Kijk eerst eens kritisch naar jouw tuin en meet hoeveel ruimte er is. Om een idee te hebben van de afmetingen van jouw toekomstige zwemparadijs, markeer je het toekomstige zwembad.

Uiteraard geldt er ook een vuistregel voor het bepalen van de juiste zwembadgrootte:

Twee zwemmers hebben een zwembad nodig dat minimaal 4 meter breed is.

Een grote vriendenkring en een fantastische poolparty? Voor openbare zwembaden geldt een regel van 2,5 m2 per zwemmer: een goede richtlijn, toch?

Overigens moet het zwembad een waterdiepte van minimaal 80 cm hebben. Een waterdiepte van 1,3 tot 1,4 m is ideaal voor een zwembad in de tuin.

Locatie van je zwembad

Welke plek in de tuin is het meest geschikt voor je nieuwe zwembad? In principe kun je een zwembad plaatsen waar je dat maar wilt. Als je echter de volgende aanbevelingen in acht neemt, verhoog je het zwemplezier! Tips voor de locatiekeuze van je tuinzwembad:

  • Zwembaden moeten op een zonnige plaats staan. Daardoor warmt het water sneller op en krijg je het tijdens het zwemmen niet zo snel koud dan dat deze op een plek in de schaduw staat.
  • Er mogen geen stroomkabels over het zwembad lopen. Ook onder de locatie mogen zich geen stroomkabels bevinden.
  • Het is een voordeel als rondom het zwembad geen hoge bomen staan. Door bladeren of bloemen kan het water snel vervuilen.
  • In het ideale geval wordt het zwembad op een plek uit de wind opgebouwd. Het is lastig om een volledig tegen de wind beschermde plek te vinden. Let er voor de op- of inbouw op uit welke richting de wind komt. Dat kan ook een voordeel zijn als je de locatie van het zwembad zo kiest dat het water direct in de skimmer wordt geblazen.
  • Zorg ervoor dat er een water- en stroomvoorziening in de buurt aanwezig zijn.
  • De ondergrond moet vlak en vooral ook stevig zijn. Vermijd locaties op een kleiachtige ondergrond of een ondergrond met gaten.
  • Maar zorg met name voor een schone ondergrond die vrij is van puntige voorwerpen. De kwaliteit van de ondergrond kan veranderen. Laat dit controleren door een vakman.

Bouwvergunning voor een zwembad

Voor sommige zwembaden heb je een vergunning nodig, check dit altijd voordat je begint met bouwen!

Maak het zwembad veilig voor kinderen

Lopen er kinderen of huisdieren rond? Zorg ervoor dat het zwembad ook voor hun veilig is! Hierbij hoort natuurlijk het regelmatig controleren van de waterkwaliteit in de zomer. Te veel chloor of andere zwembadchemicaliën kunnen een irritatie van de luchtwegen veroorzaken.

Er zijn veel manieren waarop je het zwembad veilig kunt maken voor je kinderen en je huisdieren kan beschermen tegen een ongepland bezoek aan het zwembad:

  • Zorg ervoor dat je antislipmateriaal gebruikt bij de rand van het zwembad om het risico op vallen te verlagen.
  • Doe de handdoektest met de aanzuigpomp: Houd een handdoek voor de aanzuigpomp. Als de handdoek snel naar binnen wordt getrokken, verminder dan het pompvermogen.
  • Bovengrondse zwembaden zijn door de opstaande rand veiliger voor kinderen dan inbouwzwembaden. Toch is het zinvol om de ladder te verwijderen als er momenteel niemand gebruik maakt van het zwembad. Er zijn ook speciale veiligheidsladders die het zwembad veilig maken voor jouw kind.
  • Voor inbouwzwembaden zijn er speciale zwembadveiligheidszeilen van robuust kunststof. Bijwerking: Dankzij het veiligheidszeil is het zwembad niet alleen kinderveilig, het wordt ook minder snel vuil en slaat de warmte beter op. Maar ook bij bovengrondse zwembaden is het zinvol om deze af te dekken met een zeildoek als het zwembad niet in gebruik is.
  • Een andere optie voor inbouwzwembaden: veiligheidshekken waarmee je het zwembad kunt omringen.
  • Er is ook een zogenaamd zwembadalarm. Zodra er beweging in het zwembad is die er niet mag zijn, klinkt er een luid signaal.
  • Een groot zwembad? Dan kun je ook een reddingsboei pakken en deze dichtbij het zwembad hangen.

Het komt ook steeds weer voor dat wilde dieren zoals kikkers verdwalen in een zwembad. Creëer ontsnappingsmogelijkheden voor de dieren zoals een trap, helling of een net aan de rand van het zwembad.

De basis voor zwembaden

Je hebt een filtersysteem nodig. Er zijn verschillende technologieën zoals zandfiltersystemen of cartridgefiltersystemen. Het filtersysteem zorgt voor heerlijk helder zwembadwater.

Een skimmer is minstens zo belangrijk als een filtersysteem. Skimmers zuigen vuil zoals bladeren van het wateroppervlak. Er zijn inbouwskimmers en hangende skimmers.

Om ervoor te zorgen dat je het water niet hoeft af te tappen om de bodem van het zwembad schoon te maken, kan het de moeite waard zijn om een ​​zwembadstofzuiger aan te schaffen.

Doseringsvlotters geven regelmatig chemicaliën af aan het water voor de zwembadreiniging.

Hoe hoger de temperatuur van je zwembad, hoe meer chemicaliën je moet gebruiken. Daarom is een zwembadthermometer een goede dagelijkse hulp.

Extra‘s voor zwembaden

Extra’s voor zwembaden zoals tegenstroominstallaties, zwembadverlichting maar ook solardouches zorgen voor nog meer zwemplezier. We hebben een paar voorbeelden over het upgraden van je zwembad voor je op een rijtje gezet.

Warmtepompen voor tuinzwembaden

Heeft je zwembad teveel tijd nodig om in de lente warm te worden, en aan het einde van de zomer is het water al weer te koud om in te zwemmen?
Verleng gewoon het zwemseizoen in je eigen tuin! Dat zullen vooral je kinderen leuk vinden.

Dit kun je doen met warmtepompen. Deze extra is zowel goed voor je portemonnee als het milieu. Met warmtepompen kun je tot 80% van de afgegeven energie uit de buitenlucht terugwinnen.

Warmtepompen voor tuinzwembaden | HORNBACH!

Eigenschappen van warmtepompen:

  • 15 tot 20 % meer efficiëntie dan gebruikelijke installaties.
  • Eenvoudige montage en bediening.
  • Robuuste en roestwerende behuizing.
  • Tegen corrosie en roest beveiligde titanium warmtewisselaar.
  • Geschikt voor buitentemperaturen hoger dan 10°C.
  • Milieuvriendelijk koelmiddel.
  • Stille compressoren.

Tegenstroominstallaties voor zwembaden

Bij kleinere zwembaden kom je niet ver als je wilt zwemmen. Afhankelijk van de grootte van het zwembad ben je al na een paar slagen aan de rand aangekomen. Met een inhangbare tegenstroominstallatie kun je ook in kleinere zwembaden net zo lang en zo snel zwemmen als je wilt. Zo hoef je niet meer telkens om te keren!

Pool selber bauen

Solardouche voor in de tuin

De zon zorgt voor zwembadplezier. Maak het mogelijk met een solardouche! Met een douche bij het zwembad bespaar je op middelen voor het wateronderhoud omdat de badgasten het zwembad minder vervuilen als ze eerst douchen. Een solardouche heeft als voordeel dat het water door de zon heerlijk wordt opgewarmd. De aansluiting op de waterleiding is mogelijk met een tuinslang of een vaste leiding.

Opmerking: voor je eigen veiligheid is de douche uitgerust met een menger; dat houdt in dat bij het opendraaien eerst koud water stroomt ter bescherming tegen brandwonden. Met de draaigreep kun je vervolgens de gewenste watertemperatuur instellen.

Verlichting voor zwembaden

Dompel je zwembad in een heel bijzonder licht. Lichtelementen in verschillende kleuren en vormen, zoals lichtbollen of lichtvierkanten geven je zwembad net dat beetje extra! Onderwaterschijnwerpers zijn geschikt om naderhand in het zwembad te hangen. Ook met onderwaterlampen die met magneten zijn bevestigd kun je het zwembad in het juiste licht zetten.

Verlichting voor zwembaden | HORNBACH!

Alles over zwembaden

naar boven