Waar moet ik zonwering plaatsen?
Voordat je jouw zonwering kiest, is het goed om na te denken welke zonwering je nodig hebt. Plaats je de zonwering op je terras of balkon? Kijk dan goed waar de zon het hardst schijnt! Heb je een tuin op het noorden, oosten, zuiden of westen? Kijk dan vooral waar de zon schijnt op verschillende momenten van de dag. Zo kun je een goede keuze maken!
In de secties hieronder kun je bekijken hoe de zon staat op het heetst van de dag, van bovenaf bekeken.
Oost
Buiten ontbijten? Dan heb je geluk met je terras of balkon op het oosten! 's Ochtends staat de zon nog laag en kan ze vervelend in je ogen schijnen.
Ons advies: parasol of schaduwdoek
Flexibele zonwering, zoals een parasol of schaduwdoek met bevestiging naar de grond toe, is het beste voor een tuin op het oosten. In de middag heb je ook wat zon, maar vanaf de middag heb je geen zonwering meer nodig.
Zuid
Een tuin op het zuiden? De ultieme plek voor een thuisvakantie! Want jij hebt je eigen plek onder de zon. De juiste zonwering is dus van groot belang!
Ons advies: zonnescherm, terrasoverkapping of pergola
Vaste zonwering, zoals een zonnescherm, overkapping of pergola, is het beste voor een tuin op het zuiden. Zo kun je de hele dag op je terras of balkon zitten.
West
Met een drankje van de zonsondergang genieten? Jouw tuin op het westen is dan ideaal! Jij hebt pas in de middag de zon in je tuin en de meeste zon in de avond.
Ons advies: alles is mogelijk
De hete zomerzon kan wat intens zijn, maar je hebt niet de hele dag de zon. Daarom kun je zelf kiezen wat jij het handigst vindt! Kies je voor vaste zonwering, zoals een zonnescherm? Of voor flexibel, zoals een parasol?
Noord
Een tuin op het noorden? Dat betekent niet dat je helemaal geen zon krijgt! Je hebt weinig middagzon, omdat die door je huis wordt tegengehouden. In de hete zomermaanden misschien wel een voordeel.
Ons advies: parasol of schaduwdoek
Omdat je wel ochtend- en avondzon op je terras hebt, is flexibele zonwering het beste. Denk aan een parasol of schaduwdoek.
Staat het plannen van een terras nog bij je op de planning? We hebben alle informatie die je nodig hebt voor het plannen en bouwen van jouw terras!
Welke zonwering is het beste voor mijn terras?
Je hebt de stand van de zon in de gaten en je weet hoeveel zon je terras of balkon krijgt. De eerste stap naar jouw zonwering is gezet! De volgende stap is: bekijken hoe groot het oppervlak is waar je schaduw wilt en hoe vaak je de zonwering nodig hebt.
Hoe groter je oppervlak en hoe vaker je de zonwering nodig hebt, hoe meer het de moeite waard is om een vaste zonwering te plaatsen! Het voordeel hiervan is dat je het niet steeds hoeft te verplaatsen.
Toch gekozen voor vaste zonwering, maar spieken er nog zonnestralen ergens tussendoor? Koop dan alsnog flexibele zonwering ernaast. Handig, want die kun je plaatsen of bevestigen op bepaalde momenten van de dag. Dat bepaal jij!
Parasol | Schaduwdoek | Zonnescherm | Paviljoen | Pergola | Terrasoverkapping | |
---|---|---|---|---|---|---|
Hoeveelheid werk | + | ++ | ++ | ++ | +++ | +++ |
Waterdicht | + | ++ | + | ++ | ++ | +++ |
Winddicht | + | ++ | + | +++ | +++ | +++ |
Flexibele zonwering
Flexibele zonwering heet niet voor niets flexibel. Zonwering zoals parasols en schaduwdoeken hebben enorm veel voordelen!
- Als de zon verschuift, kun je de zonwering laten meebewegen.
- Parasol en schaduwdoek is snel op te zetten en af te breken.
- Je hoeft niet iets permanents te bouwen.
- Neemt over het algemeen niet veel ruimte in beslag.
- Een goedkopere keuze.
Parasols
Heb je op een klein deel schaduw nodig? Ga voor een parasol! Je kunt een parasol makkelijk verplaatsen. Zet hem bij de zandbak neer, of neem hem mee naar het park. Een parasol is ook geschikt voor een klein balkon met weinig ruimte, zeker de speciale balkonparasols. Een zweefparasol valt onder de grote parasols. Deze heeft het voordeel dat de stok aan de zijkant zit, in plaats van in het midden. Zo hangt, eh... zweeft hij meer boven bijvoorbeeld je tuinmeubelen!
Een nadeel van een parasol is dat deze niet water- en winddicht is. Wordt het slecht weer, haal hem dan naar binnen of bescherm hem met een geschikte parasolhoes. Wil je schaduw op je terras? Zorg dan dat de parasol stevig in de grond verankerd is. Of zet hem in een geschikte, stevige parasolvoet.
Schaduwdoeken
Schaduwdoeken, ook wel zonnedoek of zonnezeil genoemd, zijn vaak in driehoek of vierkante vorm. Niet alleen handig voor je tuin of balkon, maar ook om een zwembad of zandbak te beschermen tegen de zon!
Voordat je een schaduwdoek koopt, moet je eerst controleren of je de mogelijkheid hebt om deze te bevestigen. Bijvoorbeeld aan een muur van je huis, een boom, of schutting. Heb je geen mogelijkheid om je schaduwdoek op te hangen? Je kunt ook een mast of paal speciaal plaatsen voor je schaduwdoek.
Hoe moet je een schaduwdoek ophangen en bevestigen?
Span het doek zoveel mogelijk. Zorg dat één hoek van het schaduwdoek iets lager hangt, zodat de regen er vanaf kan lopen. Zorg ook voor geschikte bevestigingsmaterialen, zoals spankabels en karabijnhaken. Op deze manier hangt je doek stevig! Schaduwdoeken kunnen over het algemeen beter tegen wind en water dan parasols, dus vaak kun je ze gewoon laten hangen als het weer slechter wordt. De zonnedoeken zijn er in zowel wind- en waterdoorlatend, als waterafstotend.
Vaste zonwering
Ga naar buiten en geniet direct van de schaduw! Bij vaste zonwering investeer je misschien wat meer moeite en budget, maar hij zal lang meegaan. Met vaste zonwering heb je meer schaduw, omdat je grotere plekken van schaduw kunt voorzien.
Zonneschermen
Het is simpel: je rolt het zonnescherm uit en je hebt schaduw! Een ideale vorm van zonwering buiten. Een zonnescherm, ook wel knikarmscherm, zonneluifel of uitvalscherm genoemd, is een uitstekende keuze als je veel op je terras zit en een groot oppervlak hebt waar je schaduw wilt. Het zonnescherm kun je met enige moeite ophangen. Je plaatst een zonnescherm aan de muur van je huis.
Zonneschermen zijn gedeeltelijk bestand tegen regen. Bij harde wind moeten ze worden ingeschoven. Laat je scherm niet té ver uithangen en zorg ervoor dat hij droog is wanneer je hem oprolt. Je kunt je zonnescherm handmatig of elektrisch uit- en oprollen.
Slimme zonneschermbediening
Het gebeurt ons allemaal wel eens: je bent aan het winkelen of even de deur uit. Het gaat waaien, het begint te regenen en je denkt opeens aan je zonnescherm die nog uit hangt! Maak je gebruik van Smart Home, dan is dat geen probleem meer!
Installeer een slimme inbouw rolluikschakelaar met de juiste gateway. Je kunt hiermee je zonnescherm eenvoudig vanaf je smartphone bedienen! Je kunt vastleggen op welk moment het zonnescherm automatisch in- en uitgeschoven moet worden, of je bedient hem terwijl je onderweg bent.
Ook kun je een licht- of temperatuursensor installeren. Het zonnescherm bedient zich zo bijna vanzelf! Stel eenvoudig in bij welke temperatuur of lichtsterkte de zonwering moet worden in- of uitgeschoven. Denk hierbij aan hoe fel de zon schijnt, of als het kouder wordt.
Let erop dat je inbouwinstallaties, zoals de rolluikschakelaar, door een electricien laat uitvoeren.
Paviljoen en prieel
Als je in je tuin de ruimte hebt, kun je een sfeervolle, schaduwrijke plek creëren: een paviljoen of prieel. Je kunt dit soort vaste zonwering ook plaatsen als je niets aan de muur van je huis wilt bevestigen.
Wat is het verschil tussen een paviljoen en prieel?
De termen worden veel door elkaar gebruikt. Over het algemeen heeft een paviljoen geen zijwanden, een prieel heeft wel (half open) zijwanden. Hierdoor heeft een prieel vaak een knusser, meer romantische uitstraling.
Wil je een luchtig gevoel, of vind je een zacht briesje wel fijn? Kies dan een paviljoen zonder zijwanden. Als je tot in de herfst buiten wilt zitten, ga dan voor een paviljoen of prieel mét zijwanden. Op deze manier kun je in de zomer ook buiten zitten als het waait of regent.
Pergola
Een mooie vorm van zonwering buiten is een pergola. In feite is een pergola een houten constructie, een soort overkapping. Je kunt hem laten begroeien met een mooie klimplant, of bespannen met een zonneschermdoek of schaduwdoek.
Voor een pergola met doek kun je denken aan een harmonicadoek. Deze kun je uitschuiven als zonwering en als je wel in de zon wilt zitten, dan schuif je de schaduwdoek weer in. Sommige harmonicadoeken zijn waterafstotend.
Laat je de pergola liever opgaan in de tuin met mooie begroeiing? Voor een groene pergola kies je bijvoorbeeld klimrozen, druivenplanten, of de lekker ruikende kamperfoelie. Hoe dichter de pergola is begroeid, hoe beter hij je beschermt tegen de zon! Maar natuurlijk ook tegen de regen. Het zal niet volledig waterdicht zijn met begroeiing.
Terrasoverkapping
Als er iets stevig staat, dan is het wel een overkapping. Als je veel in de tuin doorbrengt, dan is een terrasoverkapping in de tuin het investeren waard!
Overkappingen staan in weer en wind. Je kunt tijdens een zomerbui buiten zitten en tot in de herfst op het terras genieten. Je tuinmeubelen staan ook beschut onder een houten overkapping.
Plaats de overkapping kant en klaar, of ga aan de slag en bouw hem zelf! Zoek wel uit of je een bouwvergunning nodig hebt. Check dit bij je eigen gemeente.
Schaduwrijke zitplekken in de tuin
Heb je een tuin, dan heb je geluk! Want dan kun je naast je terras, ook op andere plekken in de tuin gezellige, knusse zitjes creëren. Met schaduw!
Maak een loungebank of loungeset van steigerhout. Ga zelf aan de slag! Ontdek alle handleidingen.
Zonwering laten plaatsen
Heb je zelf twee linkerhanden en laat je jouw zonnescherm of overkapping liever plaatsen door iemand anders? Laat dit dan doen door de Montageservice! Je krijgt ook nog eens 3 jaar garantie op de vakkundige uitvoering.