Wil je je eigen lamp bouwen? Geen probleem. Ideeën zijn er genoeg als spijkers in de werkplaats. Tot de basisuitrusting behoren kabels, een lampfitting en een lichtbron. De rest hangt af van het type lamp. Voor
Of het nu de
Vloerlamp zelf maken
Met een vloerlamp kun je je ruimte precies daar verlichten waar jij het wilt. Ze is vooral geschikt om een gezellige sfeer te creëren en daarom is ze in de woonkamer bijzonder populair. Je kunt de vloerlamp helemaal zelf maken, bijvoorbeeld van epoxyhars of hout. Je kunt je bij het ontwerpen ook op één onderdeel concentreren: de lampenkap of de voet. Naast de basisuitrusting (
Misschien wil je een oude lampenkap opnieuw gebruiken. Upcycling is tenslotte helemaal in! Of je hebt een nieuwe gekocht die je nu passend in de schijnwerpers wilt zetten. Dan hoef je alleen maar na te denken over hoe je hem gaat bevestigen. Een vloerlamp heeft meestal een hoge lampvoet. Die kun je bijvoorbeeld van hout maken en in je gewenste kleur verven. Met oud hout heb je geen verf nodig. Het gerecyclede hout is niet alleen duurzaam, maar ook karaktervol. De natuurlijke uitstraling geeft je ruimte een heel bijzonder flair. Als je van natuurlijkheid houdt en je verbonden voelt met de natuur, kun je ook een oude boomstam als lampvoet gebruiken.
Heb je liever iets koelers? Kies dan voor de industriële stijl en gebruik beton. Om een vorm te gieten, kunnen emmers en schalen handig zijn. De beton brengt het nodige gewicht met zich mee en is daarom ideaal als sokkel. In combinatie met steigerbuizen maak je zo een moderne lampvoet in de hippe industriële look.
Voor dit decoratieve licht gebruik je het beste gelamineerde houten platen. In dit voorbeeld zijn de zijkanten 30 x 40 cm groot en de bodem 28 x 28 cm – de grootte kun je naar wens aanpassen. Voordat je het in elkaar schroeft, boor je met een
Je kunt het decoratieve licht met een kaars verlichten, of je voegt een lampfitting toe. Beide opties hebben hun voordelen. Kaarslicht zorgt voor een romantische sfeer en kan zelfs op het balkon of terras worden gebruikt. Maar laat het niet onbeheerd achter!
Met een lichtbron wordt het windlicht een lamp. Deze variant mag alleen binnenshuis worden gebruikt! Zo kun je je ruimte permanent verlichten. Gebruik LED-lampen, ze hebben een langere levensduur.
Lampenkap zelf maken
Bouw je eigen lampen van oud hout
Plafondlamp zelf maken
Wil je een unieke plafondlamp voor je ruimte, zodat je je huis op de juiste manier kunt presenteren? Begrijpelijk! Uiteindelijk wil je dat iedereen ziet hoeveel passie je in je interieur hebt gestoken.
Textielkabel voorbereiden
Textielkabel worden anders verwerkt dan je gewend bent van kunststof ommantelde kabels. Om bij het inkorten een nette snede te krijgen, wikkel je de kabel op de snijplaats met plakband in. Een eenvoudig plakband van de tafelhouder is voldoende. Knip de kabel vervolgens door op de omwikkelde plek met een zijkniptang.
Kabel blootleggen
Textielkabels zijn er, net als kunststof ommantelde kabels, met verschillende aantallen aders. Maak je een lamp met een kunststof of porseleinen fitting? Dan is een tweeaderige kabel voldoende. Voor een metalen fitting moet je een drieaderige kabel gebruiken, omdat deze fitting geaard moet zijn; de aardingsdraad is groen-geel. Heeft het textielkabel de juiste lengte? Schuif dan de textielmantel ongeveer 5 cm terug om de kunststof ommanteling eronder bloot te leggen.
Kunststofmantel verwijderen
Nu wordt de blootgelegde kunststofmantel met de kabelstripper verwijderd. Het mes van de kabelstripper mag de kunststofmantel slechts insnijden, zodat de aders eronder niet beschadigd raken. Bij sommige kabelstrippers kun je de snijdiepte van het ingebouwde mes instellen. Open nu de stripper. Plaats hem zo over de kabel dat het mes de kabel op de plek insnijdt waar de mantel verwijderd moet worden. Sluit de kabelstripper vervolgens weer.
Porseleinen fitting? Dan is een tweeaderige kabel voldoende. Voor een metalen fitting moet je een drieaderige kabel gebruiken, omdat deze fitting geaard moet zijn; de aardingsdraad is groen-geel. Heeft het textielkabel de juiste lengte? Schuif dan de textielmantel ongeveer 5 cm terug om de kunststof ommanteling eronder bloot te leggen.
Kunststofmantel verwijderen
Draai de kabelstripper 360° en trek de kunststofmantel met de kabelstripper van de kabel af. Nu zie je de twee of drie aders met gekleurde isolatie.
Einden versmelten
De textielmantel mag niet rafelen. Daarom worden de textielvezels aan het einde van de mantel met een aansteker versmolten. Draai hierbij de kabel over de vlam van de aansteker.
Strippen
Nu worden de aders aangesloten op de lampfitting. Hiervoor moeten ze ook ontmanteld worden – dat heet ook wel strippen. Hoe ver het einde van een ader gestript moet worden, hangt van de lampfitting af. De aders mogen alleen zo ver gestript worden dat de blootgelegde draad volledig in de schroefklem past. Stel eerst de juiste lengte in op de lengtestop van de striptang. Stel daarna de geleiderdiameter in op de tang, zodat de blootgelegde koperdraad niet beschadigd wordt. Als in jouw geval de blootgelegde koperdraad een litze is, dus uit meerdere dunne koperdraadjes bestaat, moet er een adereindhuls op worden geschoven en met een adereindhulstang worden vastgeknepen.
Plafondaansluiting voorbereiden
Is het ene uiteinde van het textielkabel voorbereid om aan de lampfitting te worden aangesloten? Bereid dan het andere uiteinde van de kabel voor op de plafondaansluiting: Knip eerst de uitstekende textielmantel af met een schaar. Het ontmantelen en strippen gebeurt op dezelfde manier als bij het eerste kabeluiteinde.
Lampfitting voorbereiden
Nu wordt het textielkabel verbonden met de lampfitting, bijvoorbeeld met een kunststof fitting. Schroef de fitting uit elkaar. Ze bestaat uit een bovendeel, meestal half rond, een onderdeel en een sokkel met schroefverbindingen. In het bovenste deel van de fitting is vaak een nippel met klem ingeschroefd. De klemnippel voorkomt het knikken van de kabel en houdt deze stevig in de fitting. Schroef eerst de schroefhuls van de klemnippel los en schuif deze met de schroefdraadzijde naar beneden over de kabeluiteinde.
Kabel invoeren
Buig de lipjes van de klemnippel iets opzij en voer de kabel met de blootgelegde aders door de klemnippel in het bovenste deel van de fitting.
Kabel verbinden
Schroef de twee aders rechts en links vast op de sokkel van de lampfitting. Bij metalen fittingen wordt in het midden een derde ader voor de aarding (geel-groen) aangesloten. Belangrijk: De blootliggende aders moeten volledig in de schroefverbinding verdwijnen. Heb je de aders te ver gestript? Kort dan de blootliggende aders in totdat het past. Controleer vervolgens of alle schroeven stevig zijn aangedraaid.
Lampfitting vastschroeven
Schuif de sokkel met de kabel terug in het bovenste deel van de lampfitting en schroef deze vast met het onderste deel van de fitting. Buig de omgebogen lipjes van de klemnippel terug totdat ze tegen de kabel aanliggen. Schuif nu de schroefhuls over de kabel over de lipjes tot aan de klemnippel en schroef deze vast. Nu is de verbinding tussen de kabel en de fitting tegen trekken beveiligd.
Baldakijn voorbereiden
De baldakijn zal later de aansluitingen aan het plafond afdekken. De kabelaansluiting van de baldakijn heeft, net als de lampfitting, een klemnippel. Draai de schroefhuls van de klemnippel los en schuif deze met de schroefdraadzijde naar boven over de kabeluiteinde. Schroef het onderste deel van de klemnippel in de baldakijn en buig de lipjes een beetje opzij. Voer de kabel in de benodigde lengte van onderaf door de baldakijn. Schuif vervolgens de trekontlasting over de kabeluiteinde – bij een drie-gaten schijf door een van de buitenste gaten.
Kabel met drie-gaten schijf verbinden
Voer de kabel vervolgens in de tegenovergestelde richting door het middelste gat van de drie-gaten schijf. Schroef de blootliggende aders vast in een kabelklem. Belangrijk: De blootliggende aders moeten volledig in de schroefverbinding van de kabelklem verdwijnen. Heb je de aders te ver gestript? Kort dan de blootliggende aders in totdat het past. Controleer vervolgens of alle schroeven stevig zijn aangedraaid.
Schuif de drie-gaten schijf op de kabel nu zover in de richting van het plafond dat later zowel de kabel als de kabelklem van de plafondaansluiting in de baldakijn passen.
Afronden
De lamp is bijna klaar en je kunt de lichtbron erin schroeven.
Nu kan je elektricien in de meterkast de stroomtoevoer naar de kamer waar de lamp gemonteerd moet worden, uitschakelen. Daarna kan hij/zij de lamp aansluiten op het plafondaansluitpunt, de drie-gaten schijf in de plafondhaak hangen en de baldakijn naar boven tot aan het plafond schuiven. Alle aansluitingen zouden nu bedekt moeten zijn. Buig vervolgens de lipjes van de klemnippel aan de baldakijn weer tegen de kabel, schuif de schroefhuls over de klemnippels naar boven en schroef deze vast aan de klemnippel.
Tot slot kan je elektricien de stroomtoevoer naar de kamer weer inschakelen en de nieuwe lamp in gebruik nemen.