Stroom opwekken met zonnepanelen
Let op!
Om zonnepanelen rendabel te maken, moet er het hele jaar door voldoende zonlicht zijn. Dit kun je het beste door een gespecialiseerd bedrijf laten controleren.
Wil jij een kleine start maken met zonnepanelen? Er zijn ook kleinere oplossingen om zelf energie op te wekken. Hierbij gaat het om een set bestaande uit een zonnepaneel, de bijbehorende kabels en een batterij.
Het zonnepaneel kun je bijvoorbeeld op het balkon aanbrengen. Deze wordt met de bijbehorende kabels verbonden, waarop vervolgens de batterij wordt aangesloten. Aan de batterij kun je, afhankelijk van de grootte, alle mogelijke apparaten aansluiten.
Stroom opwekken met windenergie
Ook windmolens zijn een belangrijk onderdeel geworden bij het opwekken van energie. Dit kun je ook thuis doen! Natuurlijk is de windturbine dan niet zo groot. Maar het principe is hetzelfde. De wind drijft een turbine aan, die op zijn beurt een generator aandrijft die de stroom opwekt. De stroom wordt (net als bij het fotovoltaïsche systeem) ofwel zelf verbruikt óf aan het elektriciteitsnet geleverd.
In tegenstelling tot zonnepanelen heb je voor het plaatsen van een windturbine een vergunning nodig. En zo’n windturbine is best groot. In dichtbebouwde gebieden kun je dat zo goed als vergeten. En je moet er rekening mee houden dat de windturbine geluid maakt als deze draait. Dit is dus niet zo aangenaam als deze direct naast je huis staat.
Warmtepomp of brandstofcelverwarming
Een derde mogelijkheid om zelf stroom op te wekken, is een warmtepomp of brandstofcelverwarming. De warmtepomp werkt volgens het principe van warmtekrachtkoppeling. Dit betekent dat er zowel warmte als stroom opgewekt worden door middel van een verbrandingsproces. Je gasverwarming thuis zorgt er dan niet alleen voor dat het warm is, maar wekt daarnaast ook stroom op. Zo sla je twee vliegen in één klap.
Het voordeel is dat er slechts weinig brandstof nodig is om stroom en warmte te genereren. De aanschaf van een WKK is echter zeer complex en kostbaar. In de particuliere sector is het bijna alleen de moeite waard als je er een flatgebouw mee wilt voorzien en meerdere partijen de handen ineen slaan.
Bij brandstofcelverwarming ligt dat anders. Hier wordt ook gebruik gemaakt van warmtekrachtkoppeling, maar bij de ‘koude verbranding’ in de brandstofcel vindt er een chemische reactie plaats tussen waterstof en zuurstof.
Ook hier komt energie vrij in de vorm van warmte en stroom. In tegenstelling tot een warmtepomp is brandstofcelverwarming ook voor eengezinswoningen de moeite waard.
Veelgestelde vragen over stroomgebruik thuis
Mag ik thuis stroom opwekken?
Ja, in principe mag je thuis stroom opwekken. Je moet je alleen aan de regels over de hoeveelheid opgewekte stroom houden en eventueel benodigde goedkeuringsprocedures voor het betreffende systeem doorlopen. Dit hangt af van het type stroomopwekking.
Hoeveel stroom mag ik opwekken?
Het nominale elektrische vermogen van je systeem mag tot 2 megawatt bedragen. Zolang je daaronder blijft, is het opwekken van stroom geen probleem. Wil je méér elektriciteit opwekken, dan moet je je als een bedrijf inschrijven en de EEG-heffing betalen. Omdat je dan een commerciële elektriciteitsproducent bent.
Hoe kan ik opgewekte stroom opslaan?
Om je door jezelf opgewekte stroom op te slaan, zijn er geschikte stroomopslagapparaten voor het betreffende systeem. Hierop kan de stroom opgeslagen worden totdat je deze wilt gebruiken.
Welk type stroomopwekking is geschikt voor mij?
Welk type stroomopwekking voor jou geschikt is, hangt af van verschillende factoren. Als je in een zeer schaduwrijke omgeving woont, dan is een zonne-energie systeem niet zinvol. Voor een windturbine moet je een vergunning hebben en als je in een dicht bebouwde omgeving woont, is de kans dat je deze krijgt vrij klein. Een warmtekrachtcentrale is alleen zinvol als je er een heel flatgebouw mee wilt verwarmen. Je kunt je het beste door een gespecialiseerd bedrijf laten adviseren.
Energie opwekken voor onderweg
Ongeacht hoe je stroom in je huis kunt opwekken, wil je dit misschien ook onderweg doen. Op de camping, op de bouwplaats, of waar dan ook. Dan kun je het beste voor zonne-energie gaan. Draagbare zonnepanelen en opslagapparaten voor de energie die ermee wordt opgewekt, maken het voor jou mogelijk om overal ter wereld je eigen stroom op te wekken en op te slaan. Een ware revolutie!
En dat gaat heel gemakkelijk! Je hebt slechts drie onderdelen nodig: een zonnepaneel, een verbindingskabel en een powerstation. Dat is alles wat je nodig hebt om zelf stroom op te wekken.
Stroomgeneratoren op diesel en benzine
Wil je je niet beperken tot diesel of benzine? Dan is er de optie van een apparaat dat je op benzine en gas kunt laten werken. Zeker tijdens het kamperen kan dit een optie zijn. Omdat je de gasfles voor de
Zorg ervoor dat je weet wat je met het apparaat wilt doen, want daar hangt het minimale vermogen van het toestel van af.
In het voorbeeld hieronder (gereedschap, type weerstand, lage last, hoge last) helpen wij jou bij het maken van een keuze. Hierin staan de apparaten die het vaakst met een stroomgenerator gebruikt worden.
Let op: de waarden hieronder zijn richtlijnen. Precieze waarden zijn te vinden in de handleiding van het apparaat.
Vermogen van de stroomgenerator berekenen
Je wilt een
MPR = constant vermogen; MPR-coëfficiënt = inschakelstroomfactor
Beide waarden zijn te vinden in de handleiding van je apparaat.
Formule:
MPR x MPR-coëfficiënt = benodigd vermogen in watt 1400 watt x 1,5 = 2100 watt
Volgens deze berekening zal de stroomgenerator 2100 watt leveren voor je schuurmachine.