Voor alle legwerkzaamheden is een scheurvrije, schone en egale ondergrond een belangrijke voorwaarde. Hoe groter de tegel, hoe belangrijker het is dat de ondergrond egaal is. Voor het dichten van openingen of scheuren in de ondergrond, moet je deze voorstrijken met voorstrijkmiddel en met reparatie- en renovatiespecie glad maken.
XXL-tegels leggen
XXL-tegels zijn al een tijdje een trend. Met deze grootformaattegels geef je de ruimte een andere dimensie. Wij hebben een stap-voor-stap handleiding voor je opgesteld.
Dit heb je nodig voor je project
XXL-tegels leggen: stap voor stap
Bij het egaliseren van oneffenheden met een vloeibare plamuurpasta moet je het oppervlak vooraf gronden. Het voorstrijkmiddel moet je volgens de gebruiksaanwijzing van het product op het grondoppervlak aanbrengen.
De vloeibare plamuurpasta vervolgens in delen op de vloer uitgieten.
Geleidelijk op een groter oppervlak uitgieten en het in elkaar laten vloeien van het materiaal geleiden met een spaan.
Vóór het snijden van grote tegels teken je de maat nauwkeurig op de bovenkant van de tegel af. Dat heeft als voordeel dat je de snede nauwkeurig kunt plannen en eventueel meerdere tegeldelen uit een grote tegel kunt snijden.
Grote tegels kunnen zwaar zijn en enkele kilo’s wegen. Daarom is het handig om met zijn tweeën te werken en zuignappen te gebruiken. Deze plaats je dan op het gladde tegeloppervlak en bevestigd door het omzetten van de zuighendels. Let er op dat de zuignappen goed vast zitten.
Het snijden van grote tegels doe je, net als bij het snijden van kleine tegels, met een tegelsnijder. Daarmee kun je recht snijden. Afhankelijk van het formaat zijn grote tegelsnijders tot een snijlengte van 1250 mm verkrijgbaar.
Bij tegels met een formaat vanaf 60 cm kantlengte is het handig als twee extra handen je kunnen assisteren. De tegels kun je dan voorzichtig uit de tegelsnijder nemen.
Indien nodig, de snijkanten met een schuurblok glad maken.
Gebruik voor het leggen van grote tegels een flexibele tegellijm voor grote tegels. Deze hoef je alleen met water aan te roeren. Na een standtijd van ca. 3–5 minuten roer je de lijm opnieuw door. Let op: eventueel afwijkende aanwijzingen voor de betreffende lijm. Voor het doorroeren kun je het beste een mixer gebruiken, zodat een homogene massa ontstaat.
De lijm met een troffel opnemen en met een spaan aanbrengen.
Om een stevige plaatsing zonder holle ruimten te krijgen, moet je sterk geprofileerde achterzijden van tegels volledig voorzien van tegellijm. Breng de lijm met de spaan vlak aan en strijk de lijm tot aan de randen van de tegel. De zijkanten van de tegels mogen geen tegellijm bevatten.
Deze zogenaamde “Buttering-Floating-werkwijze” is bij het leggen van tegels voor buiten een eerste vereiste voor de noodzakelijke opvulling van holle ruimten van de tegels.
Als je dit project met twee personen uitvoert, kun je in de tussentijd per gedeelte de tegellijm op de ondergrond aanbrengen. Bij grote vloertegels werk je met een getande spaan van minimaal 10 mm.
De tegels in het lijmbed leggen en licht met de rubberen hamer aankloppen. Voor de voegen gebruikmaken van voegkruisjes. Voor een uniform beeld altijd tegels uit verschillende pakketten gebruiken.
De voegmortel met een voegrubber diagonaal op het oppervlak aanbrengen of bij grote tegels direct op de voegen aanbrengen.
Na het uitharden (wordt mat) de voegmortel met een vochtig sponsbord van het tegeloppervlak verwijderen.
Bij het reinigen van het tegeloppervlak het sponsbord steeds uitspoelen en uitdrukken. Dat gaat het beste met een speciale zogenaamde. "rollerbox" (uitdrukrollen boven een emmer).
Voor het afdichten van hoek- en aansluitvoegen de randen van de voeg eerst met zelfklevend band afplakken. Vervolgens spuit je de voegen met afdichtmiddel met behulp van een kitpistool vol. Na max. 5 minuten met een voegenstrijker glad maken, het zelfklevende band verwijderen en eventueel de voegranden opnieuw glad maken.