Wat zijn witte vliegen?
Er zijn veel verschillende soorten witte vliegen, maar de meest voorkomende zijn: de kaswittevlieg en de tabakswittevlieg. Ze zijn ongeveer 1-2 mm groot en hebben witte, melige vleugels. Witte vlieg vormt een groot probleem voor planten, omdat ze zich voeden met plantensappen en ziektes kunnen overbrengen. De grootste schade wordt veroorzaakt door hun larven. Bovendien laten ze, net als bladluizen en wolluizen, kleverige restjes achter die honingdauw wordt genoemd. Hierdoor ontstaan
Witte vlieg herkennen
Voordat je witte vliegen kunt bestrijden, moet je ze eerst herkennen. Vanwege hun grootte is dit vaak moeilijk met het blote oog te zien. Je vindt ze vooral aan de onderkant van het blad. Als je je (kamer)plant schudt en er vliegen kleine witte insecten uit, is dit een eerste teken van een witte vlieg plaag. Maar er zijn ook andere signalen:
- Plakkerige bladeren: witte vliegen laten plakkerige resten op de bladeren achter, die honingdauw wordt genoemd.
- Gele bladeren: als de plaag vergevorderd is, kunnen de bladeren van je plant geel worden of verwelken en uiteindelijk helemaal afvallen.
- Zwarte vlekken: de honingdauw kan de groei van zwarte
Oorzaken van witte vliegen op kamerplanten
Witte vliegen worden vaak in de tuin aangetroffen, bijvoorbeeld op:
- Hoge temperatuur: een van de redenen kan zijn dat de temperatuur te hoog is. Witte vliegen houden van warmte, temperaturen boven de 20 °C zijn ideaal voor hen. Als de luchtvochtigheid te laag is, is een plaag bijna onvermijdelijk.
- Meenemen van buiten: het komt ook vaak voor dat witte vliegen van buitenaf worden meegenomen. Controleer daarom je planten op besmetting voordat je ze naar binnen haalt. Dit geldt ook voor nieuw gekochte
!
Witte vlieg voorkomen
Gelukkig is het voorkomen van witte vliegen op je planten niet moeilijk. Wij hebben een aantal tips om de plaag voor te zijn.
- Controleer je planten regelmatig om te voorkomen dat de plaag heel groot wordt. Zie je besmette bladeren? Verwijder ze dan meteen. Dit kan een grote plaag voorkomen.
- Bekijk nieuwe kamerplanten en planten van buiten en isoleer ze indien nodig een tijdje voordat je ze bij je andere planten plaatst. Hiermee voorkom je dat er ongedierte binnenkomt.
- Omdat witte vliegen van droogte houden, kun je de luchtvochtigheid verhogen. Je kunt dit doen door je kamerplanten af en toe met water te
, een schaal met water in de buurt te zetten of een in huis te plaatsen. - Houd je planten gezond en sterk, dan zijn ze minder vatbaar voor plagen. Zorg daarom voor goede
en voldoende water. kunnen daar ook bij helpen. - Neem je planten regelmatig af met een zachte
. Zo veeg je een aantal witte vliegen eenvoudig van je plant af. Tip: houd de plant voorzichtig onder een waterstraal en zorg ervoor dat je alles goed schoonmaakt. Vergeet hierbij niet de onderkant van de bladeren.
Witte vliegjes bestrijden
Heb je beestjes ontdekt op je (kamer)plant en weet je zeker dat het witte vliegen zijn? Maak je geen zorgen, dit is hoe je de witte vlieg kunt bestrijden met verschillende huismiddelen, kant-en-klare sprays of natuurlijke vijanden.
- Tea tree olie: voeg 10 druppels tea tree olie en een paar druppels afwasmiddel toe aan één liter water. Bespuit vervolgens de aangetaste plant ermee. Na een paar dagen is het verstandig om dit te herhalen.
- Koolzaadolie: meng de olie met water (verhouding 1:3) en een druppel afwasmiddel. Test het eerst op een klein deel van de plant, omdat te veel koolzaadolie schadelijk kan zijn voor de plant.
Een effectieve en natuurlijke vijand van de witte vlieg is de sluipwesp van het merk
Sluipwespen bestrijden de plaag door eitjes te leggen in de larven van de witte vlieg en zich te voeden van de larven, hierdoor gaan ze dood en worden er nieuwe sluipwespen gebroed. Grofweg 10 dagen later groeit er een nieuwe sluipwesp uit dit eitje. Die vervolgens weer aan het werk gaat om de plaag te bestrijden. Een enkele sluipwesp kan in 2 à 3 weken zo'n 300 witte vlieg larven doden. Zo bestrijd je witte vlieg dus voor een lange tijd.