Mijn verlanglijsten 0 Winkelwagen
HORNBACH Breda Openingstijden
Konijnenberg 33
4825 BC Breda

service-breda@hornbach.com
+31 76 578 9000
ma - vr: 07:00 - 21:00 Uur
za: 08:00 - 18:00 Uur
zo: 10:00 - 17:00 Uur
Je hebt deze informatie op 13-11-24 om 02:10 uur uitgeprint. Let op dat prijzen op de wereldmarkt en reacties op korte termijn de prijzen op ieder moment veranderen en deze daardoor kunnen afwijken van die op je print. Dank u voor uw begrip.

De trend van het moment: een winterbarbecue! Fonkelende lichtjes, warme jassen, sjaals en plaids, een knisperend vuurtje én; een smokende barbecue waar de lekkerste gerechten vandaan getoverd worden. Het is misschien nog wel leuker dan een zomerse barbecue organiseren. Al dan niet origineler!

Winterbarbecue kamado . HORNBACH

Een winterbarbecue organiseren: waar begin je. Allereerst is het belangrijk te beseffen dat barbecueën in de winter andere koek is dan in de zomer. Barbecueën in koude en natte omstandigheden is een uitdaging voor de echte barbecue-held. Vlees verbrandt of blijft rauw van binnen als de barbecue niet goed gloeit. Dit wil je niet! De barbecue is namelijk het gloeiende hart van je winterbarbecue. Het is daarom belangrijk dat je je voorbereidt op een aantal dingen!

perfekte glut

Het maakt voor de winterbarbecue zelf niet uit of je een gasbarbecue of een houtskoolbarbecue gebruikt. Wel is het goed om op een aantal zaken te letten.

  • Grill je liever met houtskool? Dan kun je in de winter beter briketten gebruiken, want die blijven langer warm. Bij het aansteken kun je een beetje houtskool erdoor mengen, dat brandt sneller door en wordt heter.
  • Berg je briketten en houtskool gedurende de winter op een droge plaats op. Als ze nat of vochtig worden, brandt het niet meer.
  • Gebruik je een gasbarbecue? Zorg ervoor dat je propaan gebruikt. Dat wordt pas ver onder nul graden vloeibaar. Butaangas daarentegen wordt rond nul vloeibaar en kan ervoor zorgen dat je grill in de winter ijskoud blijft.

Een knisperend vuurtje en warme drankjes. Maar toch: als de barbecue niet goed werkt, is het feestje niet compleet. Wij laten je zien welke barbecue goed grrrrilt in de winter.

Kamado in de winter gebruiken . HORNBACH

Heb je ooit gehoord van een keramische barbecue? Deze wordt ook wel de kamado barbecue genoemd. De schaal is volledig gemaakt van keramiek. Deze keramische wand is 20 tot 35 milimeter dik en daardoor een ideale warmteopslag. Óók op winterdagen.

Door de keramische laag kan de kamadobarbecue meerdere uren dezelfde temperatuur behouden. Super handig om langzaam vlees te garen! Op de body zit een zware keramische deksel, die een luchtdichte afsluiting vormt. Warmte ontsnapt hier zeker niet.

Als je geen ervaring hebt met grillen in de winter, kun je het beste een kogelbarbecue of een gasbarbecue gebruiken. Deze soorten hebben een deksel en houden zo de warmte goed vast. Want bij lagere temperaturen heeft je vlees een langere gaartijd.

Winterbarbecue met kogelbarbecue . HORNBACH

Eigenlijk alleen geschikt voor doorgewinterde wintergrillers. Betonnen barbecues zijn beschermd, maar één zijde blijft open. Als de wind de verkeerde kant op waait, heb je niet alleen as op je vlees, maar ook op je hoofd.

Dat kun je jezelf besparen. Voor betonbarbecues zijn er goulash-of glühweinpannen. Met een stevige stoofpot verwarm je de harten van je gasten op een ijskoude nacht.

Heb jij een voorliefde voor pizza? Breng dan een pizza-twist aan je winterbarbecue! Met een stoere pizzaoven laat je iedereen in de winter wegdromen over la dolce vita! Extra handig: je bergt hem na gebruik ook net zo makkelijk weer op zodat hij niet in de regen en kou hoeft te blijven staan.

Ooni pizzaoven in de winter . HORNBACH

Laat het vuur knisperen, de geur van rook je zintuigen prikkelen en geniet van een onvergetelijke kerst! En dat terwijl de kerstverlichting fonkelt in de bomen. Wat is er nu gezelliger dan een winterbarbecue met Kerst? Vergeet de traditionele gourmet of fondue; dit jaar gaan we voor een sfeervolle en smaakvolle barbecue in de buitenlucht.

  • Een gerookte tomatensoep doet het leuk als voorgerecht. Extra bijzonder is de rokerige twist die je door de barbecue krijgt!
  • Een gevulde kalkoen op de barbecue bereiden aan het spit is een geweldige manier om je kerstdiner een unieke twist te geven.
  • Hertenrack is een perfecte keuze voor een feestelijke maaltijd. Rol het vlees op met rode pesto en kaas, en laat het langzaam garen op de barbecue.
  • Geen zin om allerlei gangen voor te bereiden en wil je gewoon gezellig tafelen? Dan is de pizzaoven voor buiten een leuk alternatief. Vaak maak je kinderen hier nog het allergelukkigst mee!

Pizzaparty in de winter . HORNBACH

Je gasten arriveren, dik ingepakt en vol verwachting voor jouw culinaire hoogstandjes. Als grillbaas sta je stevig op de bevroren grond en zorg je met een paar kleine hulpmiddelen voor een echt winterbarbecue-avontuur.

De kou van de winteravond vecht genadeloos tegen jouw zorgvuldig opgebouwde gloed. De tijd die je vlees nodig heeft om gaar te worden, wordt langer. Met een vleesthermometer kun je nauwlettend in de gaten houden wanneer jouw vlees perfect is.

De gasten verzamelen zich rond het vuur voor een gezellig gesprek, warmen zich op en kijken uit naar jouw maaltijd. Als je gegrilde spiesjes met stokbrooddeeg uitdeelt, kunnen je gasten het bijgerecht vers bakken bij het andere gegrilde eten.

De winter leent zich perfect voor langzaam gegaard stoofvlees. Ook deze maak je gewoon op de barbecue klaar met een robuuste gietijzeren pan. Of maak een broodje pulled chicken met een heerlijk kippetje op het spit. Met de juiste BBQ-accessoires ben jij een baas in grillen.

gietijzeren pan winterbarbecue . HORNBACH

Ingepakt in dikke kleding sta je bij de barbecue en kijk je toe hoe je vlees goudbruin wordt. Je voelt de warmte die de grill uitstraalt, maar langzaam kruipt de ijzige kou van de winteravond omhoog.

Bang dat het te koud wordt? Zorg ervoor dat je van tevoren andere warmtebronnen voor je gasten regelt. Want als de avond helder en ijskoud is, kan de kou snel onaangenaam worden, zelfs met de juiste kleding.

Winter BBQ . HORNBACH

Voor een gezellige en winterse sfeer kun je vuurschalen of manden plaatsen die je met hout stookt. In de gloed kun je een paar aardappelen in aluminiumfolie roosteren als bijgerecht.

Als je van een rustieke sfeer houdt en meerdere warmtebronnen nodig hebt, kun je ook kiezen voor Zweedse fakkels, die met hun vurige vlam warmte verspreiden.

Wil je iedereen in dekens gewikkeld in je tuin plaatsen, dan zijn elektrische terrasverwarmers de moeite waard. Deze zorgen voor aangename warmte, zelfs op de koudste winteravond.

Het feest is voorbij, de grill is weer kouder, de kolen smeulen nog lichtjes.

Je winterbarbecue beëindig je ook op een comfortabele manier door het grillrooster direct schoon te maken voordat het volledig is afgekoeld. Je kunt hiervoor het beste een schoonmaakborstel en grillreiniger gebruiken. Je bergt hem echter pas op als hij volledig is afgekoeld. Én in de BBQ-hoes. Zo blijf je nog lang plezier houden van jouw barbecue.

naar boven