Werkkleding – hoezo en waarom?
Het aantrekken van je versleten jeans en overhemden voordat je aan de slag gaat met jouw project is natuurlijk een optie. Toch ben je met kwalitatief hoogwaardige werkkleding veel beter beschermd en dat werkt wel zo lekker.
Kies de juiste werkkleding aan de hand van je doeleinden. Ga je werken in de tuin, in de werkplaats, op de bouw of in de agrarische sector? En gebruik je het voor privégebruik of juist bedrijfsmatig? Afhankelijk daarvan verschillen de eisen waar je bij je keuze op moet letten. Bij bedrijfsmatig gebruik moet je nog meer op de kwaliteit en robuustheid letten. Werk je in de buitenlucht en ben je blootgesteld aan de weersomstandigheden? Dan zou je ook moeten nadenken over de weerbaarheid van je kleding dat beschermend is tegen weer en wind.
Jij hebt de broek aan
Werkbroeken van robuust materiaal en met speciale versteviging rondom de knieën beschermen niet alleen tegen slijtage en schuren, ze beschermen ook daadwerkelijk je knieën.
Ook zijn ze voorzien van allerlei handige zakken – van grote zijzakken, opgezette gereedschapszakken en praktische multifunctionele zakken tot dijzakken en verstevigde kontzakken. Daardoor heb je het belangrijkste gereedschap altijd binnen handbereik.
Let bij de keuze van een werkbroek ook altijd op de robuustheid en het beste draagcomfort, vooral als je deze voor dagelijks gebruik nodig hebt.
Zorg dat de jas als gegoten zit
Ook werkjassen moeten zo sterk, functioneel, gemakkelijk en weerbestendig mogelijk zijn. Praktische buiten- en binnenzakken zorgen voor extra opbergruimte voor je gereedschap, documenten, smartphone of tablet.
Loopt het zweet je over de rug tijdens het werk? Let er dan op dat je werkjas ook ademend is.
Voor het gebruik in de buitenlucht zijn tevens winddichte en waterafstotende modellen verkrijgbaar. En niet te vergeten ook warme uitvoeringen voor in de koude wintermaanden.
Belangrijk is dat je je naar alle kanten vrij kunt bewegen, want het is mogelijk dat je de jas de hele dag aan hebt.
Schoenen kunnen je leven veranderen
Wie kent dat niet, ’s avonds thuiskomen en blij zijn dat je je schoenen kunt uittrekken, zodat je voeten kunnen ademen. Blaren, gezwollen voeten, zware benen, verkrampte spieren. Met de juiste werkschoenen worden deze bijverschijnselen aanzienlijk beperkt.
Let er bij je keuze van werkschoenen op dat deze een stevige zool hebben met goede demping. Extra hieldemping absorbeert namelijk ook het effect van stoten en sterke drukbelasting. En om te voorkomen dat je na het uittrekken van je schoenen achteroverslaat, moeten je werkschoenen ook vochtabsorberend, antibacterieel en geurremmend zijn. Waterdichte schoenen zijn aan te raden als je vaak buiten bent of als je bij je activiteiten veel met water in aanraking komt.
Als je speciale veiligheidsschoenen nodig hebt voor je projecten, let er dan op dat deze over teenbescherming en demping beschikken maar ook dat ze glijvast, oliebestendig, antistatisch en benzinevast zijn. En in het beste geval zijn ze ook watervast en perforatiebestendig.
Iets voor het hele lichaam
Om je woning tijdens het schilderen en behangen te beschermen tegen verf, plaksel en alle andere mogelijke soorten vuil, bestaan er verschillende hulpmiddelen zoals schildersvlies of afdekzeilen. Wil je ook jezelf beschermen tijdens de klus? Dan kun je voor werkoveralls bij ons terecht.
Wanneer je in de tuin aan de slag gaat, zijn er speciale werkkleding sets voor tuinwerkzaamheden aan te bevelen. Deze bestaan uit een broek met snijbescherming, een veiligheidshelm, gehoorbescherming, opklapbaar vizier en gebreide handschoenen met zowel binnen als buiten een beschermlaag.
Kun je er gewoon geen genoeg van krijgen?
Ondanks de veelzijdigheid en het aantal broekzakken kan het toch nog onvoldoende zijn. Geldt dat ook voor jou? Dan zijn extra gereedschapsriemen met tasjes, spijkerzakken, een hamerhouder, messentasjes of tasjes voor je mobieltje of accuschroevendraaier misschien wat voor jou. Deze en andere accessoires voor werkkleding, zoals robuuste leren riemen of praktische bretels, vind je in de HORNBACH onlineshop.
Tips & trucs
Mocht je werkgever geen werkkleding ter beschikking stellen die je toch voor je werk nodig hebt, dan adviseren wij om de kassabon te bewaren. Kijk namelijk nog eens in je arbeidsovereenkomst of in de bedrijfsovereenkomst. Mocht ook hierin geen regeling met betrekking tot werkkleding zijn opgenomen, dan moet je de kosten eerst zelf dragen.
Maar geen paniek. Als je de kleding echt voor je werk nodig hebt en het gaat om branche typerende werkkleding, dan neem je de kassabon mee bij je volgende belastingaangifte. Hier bestaat eventueel de mogelijkheid om de aanschaf- en reinigingskosten als verwervingskosten van de belasting af te trekken.