Vind jouw perfecte groene kamerplant
Kamerplanten kunnen overal! Een donker hoekje opleuken in je woonkamer, een frisse plant in de badkamer, een grote kamerplant op kantoor? Ben je specifiek op zoek naar een kamerplant die makkelijk te onderhouden of juist luchtzuiverend is, hier vind je dé groene kamerplant die bij jou past!
#HORNBACHDoener.
Monstera
Eigenschappen
De Monstera, oftewel de gatenplant, is een tropische plant waar je jarenlang plezier van kunt hebben met de juiste verzorging! Deze kamerplant komt oorspronkelijk uit Midden- en Zuid-Amerika en houdt van een hoge luchtvochtigheid.
Standplaats & verzorging
De monstera houdt van lekker veel water! Zeker in het begin mag je de plant wel 2x per week water geven. Controleer de kluit op vocht: is het nat dan hoef je geen water te geven. Door de kamerplant 1x per 2 weken palmenvoeding te geven, houd je de plant sterk en gezond. Gebruik bij het verpotten palmengrond. Ja, echt! Het is dan wel geen palm, maar qua verzorging lijkt 'ie er wel op.
Musa
Eigenschappen
De Musa is een bananenplant. In de meest ideale omstandigheden kunnen er zelfs bananen gaan groeien! Deze kamerplant wordt ook wel dwergbanaan genoemd, maar hij kan wel 2 meter hoog worden.
Standplaats & verzorging
De plant houdt van zonlicht en 's zomers mag hij zelfs het terras op! De musa houdt niet van tocht en temperaturen onder de 18 °C. Water geven mag 1x per week. Door mediterrane voeding te geven, blijft je bananenplant mooi en sterk. Daarnaast wordt waterafgifte gereguleerd door de dwergbanaan in palmengrond of mediterrane grond te zetten! Ziektes als luis of spint komen soms voor in de koudere maanden, in combinatie met teveel water. Gebruik hiervoor een biologische insctenspray.
Cactus
Eigenschappen
De Cactus komt het vaakst voor in een droog gebied, zoals woestijnen, waar de grond zowel hard als waterdoorlatend is. De cactus doet het dan ook het beste op een zandachtige grond. Het bloeiseizoen van deze kamerplant is van maart t/m oktober. De Latijnse naam is Cactaceae.
Standplaats & verzorging
Zet de cactus in een zanderige grond op een lichte plaats. Geef tijdens de bloei voeding aan de cactus, 1x per twee weken. Buiten het bloeiseizoen heeft de plant geen extra voeding nodig. Geef een cactus niet teveel water! Eens in de zoveel tijd een aardige slok en zeker niet dagelijks. Tussen november en februari is water geven zelfs helemaal niet nodig! Het best verpot je de cactus 1x per 2 jaar.
Dracaena
Eigenschappen
De Dracaena, oftewel drakenbloedboom, komt van het Afrikaanse vasteland. Deze kamerplant heeft een stoer uiterlijk en is luchtzuiverend. De verzorgingstips hieronder gelden voor de Dracaena fragrans en Dracaena marginata.
Standplaats & verzorging
De beste plek van deze kamerplant is in de schaduw, maar wel in het licht. De dracaena krijgt graag liever iets te weinig dan teveel water! Je kunt het beste aan de kluit voelen of hij water nodig heeft. Bij teveel water worden de bladeren van de drakenbloedboom bruin of geel. Geef tussen april en augustus 2x per week plantenvoeding aan je kamerplant. Door plantenvoeding te geven, wordt je plant gezond en sterk. In de winter de dracaena voeden is niet noodzakelijk.
Yucca
Eigenschappen
De Yucca wordt ook wel palmlelie genoemd en komt uit de familie van de agave, waar ook de Dracaena toe behoort. Deze kamerplant komt oorspronkelijk voor in warme en droge gebieden in Noord- en Zuid-Amerika en het Caribisch gebied.
Standplaats & verzorging
De yucca staat graag in palmengrond, op een lichte plek waar het overdag minimaal 18 °C is. Geef de kamerplant 1x per week wat voeding en niet teveel water. Voelt de grond droog aan, geef hem dan weer water! Het best verpot je de yucca elke twee jaar.
Calathea
Eigenschappen
De Calathea staat bekend om de bewegende bladeren. Ze sluiten als het donker wordt en gaan weer open bij licht. Deze kamerplant is een van de meest luchtzuiverende planten die er zijn! Van oorsprong komt de calathea uit het Amazonegebied. De Latijnse naam is Marantaceae.
Standplaats & verzorging
Het best zet je de calathea in kamerplantengrond, op een schaduwrijke plaats. Geef hem 1 tot 2x per week water en bemest hem 1x per twee weken. Voorkom wortelrot en geef niet teveel water! Tip: om zeker te weten dat je plant water nodig heeft, steek je vinger diep in de aarde. Is het droog onderin? Dan mag de kamerplant water! Sproei wat water met een plantenspuit tijdens de winterperiode, vanwege de drogere lucht in huis. Verpot de plant 1x per 2 of 3 jaar, of wanneer de pot te klein wordt.
Ficus
Eigenschappen
De Ficus is een oersterke plant die oorspronkelijk uit Azië, Afrika of Australië komt. De Ficus Ginseng is een bonsaivorm en heeft andere verzorging nodig. De Latijnse naam van de ficus is Moraceae.
Standplaats & verzorging
De ficus staat het best in kamerplantengrond. Geef je kamerplant zo nu en dan wat water als de grond wat droog wordt. Bij teveel water kleuren de bladeren bruin of geel. De ficus heeft het liefst lauwwarm water! Deze kamerplant krijgt graag wat plantenvoeding, zo'n 1 tot 2x per maand.
Palm
Eigenschappen
De palm is enorm populair! Er zijn verschillende soorten palmen. Met de verzorgingstips hieronder houd je jouw palm mooi. Tip: bewaar het verzorgingskaartje dat bij je palm zit. Elke palm heeft een ander patroon en hierdoor kun je langer van jouw palm genieten!
Standplaats & verzorging
Zet de palm in speciale palmengrond, op een lichte plek zonder direct zonlicht. Hoe dikker en stugger de bladeren, hoe minder water je kamerplant nodig heeft! Andersom geldt dit ook: hoe dunner en fragieler, hoe meer water. Geef de palm 1x per maand plantenvoeding, tenzij anders aangegeven op het verzorgingskaartje. Wanneer bladeren geel worden is er vaak een tekort aan water of voeding, of het water is te zuur. Bruine punten aan de bladeren geven aan dat er tocht of een koude luchtstroom is! Zijn er dorre bladeren, dan kun je die het best dicht op de stam wegsnoeien.
Begonia
Eigenschappen
Van de Begonia zijn er verschillende soorten: bloeiende begonia's en bladbegonia's. Deze groene kamerplant is te herkennen aan fluweelachtige bladeren die bontgekleurd zijn. Van oorsprong komen begonia's uit vochtige, warme gebieden in een bosrijke omgeving, Zoals Nieuw-Guiniea, zuidelijk Afrika en de Andes. De Latijnse naam is Begoniaceae.
Standplaats & verzorging
De beste plaats voor deze kamerplant is halfschaduw. Zorg ervoor dat je de grond vochtig houdt! Dit kun je doen door 2x per week water te geven. In de winter moeten begonia's op minstens 10 graden overwinteren en is 1x per week water geven voldoende.
Vetplanten
Eigenschappen
Vetplanten is een verzamelnaam voor verschillende plantjes, die ook wel Succulenten worden genoemd. Vetplantjes zijn makkelijk te verzorgen! Ze komen oorspronkelijk uit droge gebieden, waardoor ze water vasthouden en dus makkelijk te verzorgen zijn. Er zijn veel soorten en leuk om samen te combineren. Een bekende vetplant is de aloë vera, maar ook de cactus hoort eigenlijk tot de succulenten!
Standplaats & verzorging
Zet vetplanten in cactusgrond op een lichte plaats. Geef 1x per maand plantenvoeding speciaal voor cactussen en vetplanten. 's Zomers moet je de succulenten regelmatig water geven! In de winter is 1x per maand voldoende. Bij teveel water kunnen de wortels gaan rotten!
Varen
Eigenschappen
Varens zijn mooie en makkelijke planten. Er zijn veel soorten varens! Ze houden van luchtvochtigheid en zijn perfect voor bijvoorbeeld de badkamer.
Standplaats & verzorging
Zet de varen op een schaduw/halfzonnige plaats. Hij houdt van zanderige en kalkrijke grond! Bemest de kamerplant 2x per jaar, dan blijft de varen mooi groen. Varens hebben veel water nodig! Zorg dus dat je veel vocht geeft. Vooral in de zomermaanden hebben ze dit nodig!
Sanseveria
Eigenschappen
De Sanseveria, of Sansevieria, wordt ook wel vrouwentong genoemd. Deze kamerplant komt oorspronkelijk uit Ethiopië; een woestijnplant dus en ijzersterk! Ook heeft deze plant een luchtzuiverende werking.
Standplaats & verzorging
Zet deze kamerplant in kamerplantengrond, op een lichte plaats zonder direct zonlicht. De sanseveria heeft 1x per 2 weken plantenvoeding nodig. De vrouwentong is heel makkelijk met water geven. Geef vooral niet teveel! Daar houdt hij namelijk niet van. In de winter is 1x per 8 weken een half glas water voldoende. In de lente en zomer kun je het best de grond 1x per 2 weken vochtig maken.