Zelfhulp na een overstroming
Zodra het hoogwater is gezakt, kun je beginnen met opruimen. Hoe je dit stap voor stap kunt aanpakken, lees je hier.
Overgelopen kelderruimtes droogleggen
Heb je een kelder die ook volgelopen is? Geen zorgen, kelderruimtes moet je, indien mogelijk, met buitenlucht ventileren. Zorg het beste voor twee openingen voor doorgang. Anders druk je met een ventilator of slang de buitenlucht de ruimte in. Verder kun je het vergelijkbaar aanpakken als bij andere ruimtes. Verplaats meubels van de muren of zet ze op standaards. De vloer moet vrij zijn. Nat bouwmateriaal moet je verwarmen, bijvoorbeeld met een infraroodstraler. Bij de droging van warmte-isolatielagen of holle ruimtes in vloeren is het raadzaam om een professional in te schakelen.
Laat als volgende stap de beschadigde bouwstructuur controleren. Markeer de bereikte waterstanden en documenteer de schade.
Als elektrische apparaten en installaties door het hoogwater zijn beschadigd, laat deze dan door een deskundige controleren voordat je ze inschakelt. Controleer of de olie tank beschadigd is. Als er schadelijke stoffen (bijv. pesticides, verven, lakken, stookolie, etc.) zijn vrijgekomen, informeer dan onmiddellijk de brandweer.
Wateroverlast bij de verzekering melden!
Bij schade die door natuurverschijnselen, zoals bijvoorbeeld overstromingen, is ontstaan, komt de schadeverzekering in aanmerking. Meld jouw verliezen en de te verwachten kosten direct na het ontstaan van de schade aan je verzekering. De termijn hiervoor is ongeveer een week na het optreden van de schade.
Zodra je water en modder hebt verwijderd en alle schade hebt gedocumenteerd, is het tijd om het natte inventaris aan te pakken. Alle natte voorwerpen en vloerbedekkingen moeten zonder uitzondering worden verwijderd. Indien meubels nog bruikbaar zijn, zet ze dan met afstand van de muren op vloerplanken, zodat ze van alle kanten geventileerd kunnen worden en kunnen drogen.
Dan is het tijd om te drogen. Holten moeten goed opdrogen. Als je mineraalwol doorweekt is in de muren, moet je dat verwijderen. Natuurlijke isolatiematerialen kun je blijven gebruiken, zolang het water niet vervuild was. Naast het ventileren kun je ook bouwdrogers en luchtontvochtigers inzetten om alles droog te krijgen.
Zelfhulp bij overstromingen
Zet de stroom en de verwarming uit in ruimtes die vol kunnen lopen of al zijn overstroomd. Het is het beste om de zekeringen eruit te halen. Let op: er is gevaar voor stroomschokken! Maak vooral die kelderruimtes leeg waar grondwater kan binnendringen. Controleer de terugstroomkleppen in de afvoerleidingen van je kelder. Ze voorkomen dat water uit de riolering in de afvoerbuizen van het huis stroomt. Dicht ramen, deuren en afvoeropeningen af.
Verlaat tijdig gevaarlijke garages of parkeerplaatsen. Vooral ondergrondse garages kunnen bij hoogwater levensgevaarlijk zijn! Rijd niet over overstroomde wegen. Als er water in de motorruimte van je voertuig komt, is aanzienlijke schade vrijwel zeker. Start absoluut geen voertuig dat tot aan de oliepan of hoger in het water staat. Laat het voertuig slepen. Volg altijd de afsluitingen en instructies van de gemeente en hulpdiensten. Belangrijk: als je een boot hebt, vaar dan niet op wateren die hoogwater hebben. Er is gevaar dat drijfhout de boot beschadigt.
Start geen vermeende heldhaftige reddingspogingen voor anderen zonder jezelf eerst veilig te stellen. Roep hulp indien mogelijk! Ga bij acute overstromingsgevaar absoluut niet naar kelders of ondergrondse garages. Breng kinderen onmiddellijk uit de door overstroming bedreigde zone. Betreed geen oevers. Hier bestaat het gevaar van overspoeling en afbraak.