Structuurpasta kan worden gebruikt voor veel kleinere en grotere reparatie- en installatiewerkzaamheden in en om het huis. Je kunt ook kiezen voor gebruiksklare of poedervormige vulmiddelen, ze dienen allemaal hetzelfde doel:
- het gladmaken van oppervlakken van hout, metaal en kunststof;
- het herstellen van scheuren, gaten en uitgebroken gedeeltes in beton, pleisterwerk of gipsplaat;
- het vullen van voegen, plug- en boorgaten;
- het leggen, lijmen of vastzetten van bodemplaten en componenten;
- en het plamuren van grote vlakken op wanden, plafonds en gevels.
1. Opentijd van de structuurpasta
Structuurpasta kan alleen gedurende beperkte tijd worden verwerkt. Als de massa in het mengbakje begint te verharden, mag in geen geval opnieuw water worden bijgemengd, omdat daardoor het bindende vermogen en de eindstabiliteit worden beïnvloed.
2. Scheuren goed voorbehandelen
Scheuren in wanden of plafonds voor het dichtsmeren iets verwijden zodat de structuurpasta grip vindt. De zo voorbereide scheuren voor het dichtsmeren voorbevochtigen of indien nodig met gronderingsmiddel gronden. Dat verkleint het zuigvermogen en verstevigt de ondergrond voor een goede houding van de pasta. Om ongelijkmatig opdrogen van de volgende lagen te vermijden, kan het nodig zijn de reparatieplek of zelfs het gehele oppervlak te gronderen.
3. Belangrijk is schoonmaken voor plamuren!
Vuildeeltjes in de structuurpasta kunnen bij oppervlakkige plamuurwerkzaamheden tot ongewenste structuren, groeven en krassen, leiden.
4. Zuigend vermogen van de ondergrond testen
Of een oppervlak sterk zuigt, kun je eenvoudig bepalen met een bevochtigingstest met water. Een snelle, sterke donkerkleuring van de ondergrond betekent een groot zuigend vermogen. Voor de regeling van het zuigend vermogen is, afhankelijk van de gebruikte pasta, voornatten of gronden nodig.