Vogels zijn opgewekte, levenslustige huisdieren. Of het nu gaat om een parkiet, kanarie, papegaai of prachtvink – elke vogelsoort heeft een specifiek karakter en brengt plezier en leven in huis! Ontdek hier meer en lees waar je op moet letten bij het houden van vogels.
Passen vogels bij mij?
Of je nu een grasparkiet, kanarie, grote parkiet, papegaai of andere vogel kiest – elk dier heeft zijn eigen karakter. Zorg in ieder geval voor een kooi die groot genoeg is voor je vliegende vriend. Ga je de vogel aanschaffen? Let dan op het volgende:
- De vogel een opgewekte, actieve indruk maakt.
- De bevedering dicht en glad aanliggend is en niet kapot geplukt.
- De ogen helder en zonder uitvloeiing zijn.
- De washuid (bij de neus) en de cloaca* schoon zijn.
*de gecombineerde darm- en urineuitgang en de geslachtsorganen.
Grasparkieten
Grasparkieten komen oorspronkelijk uit Australië en worden gekenmerkt door hun vrolijke, contactvriendelijke en nieuwsgierige uitstraling. In de natuur leeft hij in grote groepen en hij houdt dan ook van gezelschap en is erg sociaal. Houd een grasparkiet daarom niet alleen, maar samen met soortgenootjes. Een grasparkiet kan heel tam worden en dankzij zijn vrolijke aard zul je veel plezier aan hem beleven.
Kanaries
Kanaries zijn afkomstig van – de naam verraadt het al – de Canarische eilanden. Het zijn levendige, sociale vogels die veel aandacht nodig hebben. Daarom is het dan ook verstandig om meerdere kanaries te houden, bijvoorbeeld een stelletje, om te voorkomen dat het beestje zich eenzaam voelt. Zodra een kanarie zich helemaal thuis voelt, brengt hij graag zijn zangkunsten ten gehore en zal hij er vrolijk op los kwetteren.
Grote parkieten en papegaaien
Grote parkieten en ook papegaaien komen voornamelijk uit tropische- en subtropische streken. De meeste soorten vind je in Zuid-Amerika en Australië. Grote parkieten en papegaaien zijn er in allerlei maten en kleuren. Deze vogels zijn bijzonder intelligent, in staat om te leren en kunnen heel tam worden. Ze vertoeven graag in het gezelschap van soortgenootjes en geadviseerd wordt dan ook om meerdere vogels te houden.
Vinken
Populaire vinkensoorten die als huisdier gehouden kunnen worden, zijn de rijstvogel en de zebravink. Vinken worden gekenmerkt door hun sociale gedrag en de diversiteit van kleuren en vormen.
Checklist: basisbenodigdheden voor je vogels
Als je voor het eerst een vogel neemt, zorg dan dat de belangrijkste benodigdheden zoals voer, een kooi e.d. al klaarstaan voordat de vogel thuis komt. Ook moet je de basisbenodigdheden volledig afstemmen op de behoeften van de vogels.
Hieronder hebben we de belangrijkste dingen voor je op een rijtje gezet:
- Een grote vogelkooi of vogelvolière. De kooi moet voldoende ruimte bieden, een bepaalde hoogte hebben en met een aantal stangen om te klimmen uitgerust zijn.
- Zitstangen in verschillende diktes, zodat de beestjes hun voeten kunnen trainen.
- Takken van onbespoten hout om te klimmen.
- Een badje voor het dagelijkse, verkwikkende bad. Let op dat je elke dag het water ververst.
- Vogelzand (met kalk en belangrijke mineralen) voor de vloer van de kooi.
- Eventueel speelgoed om verveling te voorkomen (bijvoorbeeld klokjes of een schommel).
- Een vast geïnstalleerd voerbakje, of een voerdispenser met het juiste voer.
- Een vogeldrinkbakje dat dagelijks met vers water moet worden gevuld.
- Een mineraalsteen, voor de toevoer van belangrijke mineralen en om de snavel te verzorgen.
- Crackers als lekker tussendoortje.
- Een vogelboompje als rust- en speelplek bij het 'vrij' rondvliegen.
Vogelzand
Vogelzand is niet alleen belangrijk voor de dagelijkse hygiëne van vogels, maar bevordert tevens de spijsvertering. De zogenaamde 'maagkiezels' en 'grit' worden uit het zand gepikt, helpen in de spiermaag bij het vermalen van de korrels en leveren ook nog eens belangrijk calciumcarbonaat (grit).
Het juiste voer voor je vogels
Hoe verzorg ik mijn vogels?
Voor het verzorgen van je vogels hebben wij een paar tips klaarstaan. Je leest ze hier!
Verzorging van het verenkleed
Vogels verzorgen hun verenkleed meerdere keren per dag. Aanvullende verzorging is normaal gesproken dan ook niet nodig. Vogelzand in het vogelverblijf speelt ook een rol bij de dagelijkse hygiëne. Vogelzand moet je dan ook beschouwen als een vast onderdeel van de inrichting van de vogelkooi. Daarnaast hebben sommige vogels een badje nodig, vooral tijdens de rui (het verwisselen van het verenkleed).
Verzorging van de snavel en de nagels
Plaats een mineraal- of slijpsteen in de kooi voor het verzorgen van de snavel. Vooral grote parkieten en papegaaien moeten ook hun nagels slijten. Daarvoor lenen zich bijvoorbeeld ruwe, onbespoten takken. Als de nagels toch een keer te lang worden, moeten ze geknipt worden; vraag aan je dierenarts of fokker hoe je daarbij te werk moet gaan.