Voegen reinigen
Voegen schoonmaken is een klus die je niet mag overslaan, vooral in de badkamer. Door de constante blootstelling aan vocht worden voegen een broedplaats voor schimmel, bacteriën en andere ongewenste gasten. Dit leidt vaak tot vergeelde of zelfs zwarte voegen, die niet alleen lelijk zijn, maar ook schadelijk kunnen zijn voor je gezondheid.
Daarom krijg je hier waardevolle tips over hoe je:
- je voegen kunt reinigen,
- schimmelvorming kunt voorkomen,
- voegen kunt beschermen tegen nieuwe besmetting,
- je badkamer voegen schoon kunt houden en
- voegen in de tuin kunt reinigen.
Om vuil effectief te bestrijden, is het belangrijk dat je weet met welk type vuil je te maken hebt. Alleen dan kun je de juiste reiniger gebruiken. Soms vind je namelijk niet alleen vuil of kalkafzettingen, maar zelfs schimmel.
Vuil ontstaat door opgehoopt stof, zeepresten en huiddeeltjes. Als de voegen grijs of bruin verkleurd zijn of vlekken vertonen, gaat het meestal om dit soort vuil.
Schimmel ontstaat door schimmelsporen. Je herkent het aan de slijmerige consistentie en de zwarte punten die zich door de hele voeg trekken. Vooral siliconenvoegen zijn hier gevoelig voor. Soms komt schimmel ook groen of rood voor. Een muffe geur kan zich eveneens verspreiden. Schimmel moet je altijd direct bestrijden, omdat het schadelijk kan zijn voor je gezondheid en de bouwstructuur.
Kalkafzettingen ontstaan door hoge luchtvochtigheid, waterdruppels en waterdamp. Je herkent kalk het beste aan een gelige of bruine verkleuring van de voegen.
Voegen schoonmaken met huismiddelen
Tegelvoegen schoonmaken met speciale reinigers
Als je met huismiddeltjes zoals bakpoeder, soda of krijtpoeder niet verder komt, kun je de voegen eventueel ook met speciale reinigers aanpakken. Afhankelijk van het product bestrijden ze schimmel, kalk en verkleuringen.
Reinigingsmiddelen worden meestal ingedeeld op basis van hun pH-waarde. De meeste zijn licht alkalisch, wat betekent dat hun pH-waarde hoger is dan 7. Hiermee kun je organisch vuil zoals vet en eiwitten goed verwijderen. Vaak kun je de reiniger direct op de voegen spuiten. Soms moet je het eerst met water verdunnen. Laat het middel een paar minuten inwerken en veeg daarna na met een spons of doek. Volg bij twijfel de instructies van de fabrikant. Voor fijne voegen kun je een oude tandenborstel gebruiken, die past perfect in de voeg en reinigt grondig.
Wees voorzichtig met zuur
Je kunt beter geen citroenzuur, azijn of zuurhoudende reinigers gebruiken als je je tegelvoegen wilt schoonmaken. Het zuur tast namelijk het voegmortel aan en maakt het op den duur poreus. Als het echt niet anders kan, moet je de voegen grondig natmaken voordat je het gebruikt. Dit voorkomt dat het zuur te diep in het materiaal doordringt.
Voegen reinigen met een vlekkenverwijderaar
Een vlekkenverwijderaar is niet alleen voor kunststof, maar ook perfect voor voegen. Hij werkt als een gum en verwijdert vuil van het oppervlak. Hoe gebruik je hem? Heel simpel! Maak de vlekkenverwijderaar een beetje vochtig en schrob stevig over de vuile voegen. Herhaal dit tot alle vlekken weg zijn. Spoel daarna af met lauwwarm water.
Tegelvoegen schoonmaken met een stoomreiniger
Met een
Schimmel uit tegelvoegen verwijderen
Oppervlakkige schimmel kun je meestal met badkamerreiniger en een grove spons verwijderen. Als de schimmel al in de voegmassa is doorgedrongen, helpen schimmelreinigers, anti-schimmelconcentraten en chloorvrije actieve schuim.
Probeer ook eens waterstofperoxide. Het pakt de schimmel en zijn sporen aan en verwijdert met zijn blekende werking ook de verkleuringen. Tot slot kan een stoomreiniger ook schimmel in de voegen grondig verwijderen.
Voegen in de badkamer permanent schoon houden
Je beschermt je badkamer voegen het beste door ze zo droog mogelijk te houden. Daarnaast moet je je badkamer regelmatig ventileren. Als er geen raam is, kan een afzuiginstallatie helpen. Na een grondige schoonmaakbeurt met de stoomreiniger kun je je voegen ook verzegelen. Dit beschermt ze permanent tegen kalk, schimmel en ander vuil.
Hier zijn vijf tips voor jou:
- Ventileer je badkamer altijd goed na het douchen.
- Onderhoud je tegelvoegen regelmatig. Het is de moeite waard om ze op te nemen in je wekelijkse schoonmaakroutine.
- Spoel de tegels in je douchecabine na het douchen af met schoon water.
- Veeg je voegen en tegels altijd schoon na het wassen. Hiervoor kun je een trekker of een doek gebruiken. Dit kun je overslaan als je ze eerder hebt verzegeld.
- Reageer snel zodra je de eerste sporen van kalk, vuil of schimmel ontdekt.
Voegen in de tuin schoonmaken
Ook buiten moeten voegen schoon blijven. Op paden of terrassen groeien vaak onkruid, algen en mos tussen de stenen. Het makkelijkst verwijder je ze met een voegenborstel of voegenkrabber. Deze gereedschappen zijn er in verschillende soorten. Modellen met een telescopische steel besparen je veel bukken en zijn beter voor je rug.
Daarnaast zijn
Onkruid blijft terugkomen zolang de voegen organisch gevuld zijn. Vervang daarom regelmatig het zand of gebruik een product dat de groei van onkruid tegengaat.