Vlooien herkennen
Vlooien herken je aan hun donkere roodachtige kleur. Ze hebben een plat lichaam waardoor ze super snel door een vacht kunnen kruipen.
Cyclus van een vlo
Een volwassen vlo legt per dag tientallen eitjes in de vacht van je trouwe viervoeter. Na enkele dagen komen de eitjes uit, hierna worden ze larven en later poppen.
Vlooien > leggen eitjes > worden larven > worden poppen > worden vlooien
De vlooieneitjes vallen overal waar je huisdier komt, maar vooral op slaap- en ligplekken. De cocon van de poppen beschermt ze tegen invloeden van buitenaf, ze beschermen dus ook tegen bestrijdingsmiddelen. Zodra de vlo volwassen is zoeken ze direct weer naar je huisdier om zich te voeden met bloed. Hoe snel de levenscyclus van een vlo gaat is afhankelijk van de temperatuur en luchtvochtigheid in de omgeving.
Het kan tot 8 maanden duren voor een vlooienplaag helemaal onder control is. Een snelle aanpak van vlooien is dus gewenst!
Vlooien bij honden
Krabt, likt of bijt je hond veel meer dan anders? Dit kunnen heel goed vlooien zijn. Vlooien veroorzaken veel jeuk bij je hond. Je wil natuurlijk dat je vriendje zo snel mogelijk van dit gekriebel af is. Dat is maar goed ook, want vlooien kunnen ziektes zoals lintwormen overbrengen op je hond. Daarnaast is een vlooienallergie een erg veel voorkomende allergie bij honden en katten.
Vlooien bij katten
Katten vertonen vaak minder duidelijk dat ze last hebben van vlooien dan dat honden dat doen. Controleer ze daarom regelmatig op vlooien. Het kan wel zijn dat ze krabben omdat de vlooien ze irriteren. Vlooien bij je kat kunnen zorgen voor bloedarmoede als de plaag niet op tijd gestopt wordt.
Tip!
Tijdens het kammen van je huisdier kun je niet alleen vlooien tegenkomen, maar ook kleine zwarte poepjes. Als je deze op een natte tissue legt en het rood afgeeft weet je zeker dat je kat of hond vlooien heeft.
Anti vlooien
Anti vlooien in 4 stappen:
1. Huisdier vlovrij maken
2. Omgeving vlovrij maken
3. Hou je huisdier vlovrij
4. Ontworm je huisdier
Huisdier vlo vrij maken
Vlooien voorkomen is makkelijker dan vlooien bestrijden. Neem preventieve maatregelen en check regelmatig op vlooien. Want zelfs met het gebruik van vlooienproducten kan je huisdier nog vlooien krijgen! Maar geen zorgen voor beide situaties hebben wij de oplossing voor jouw hond en/ of kat:
Vlooienkam
Denk je dat je huisdier last heeft van vlooien? Ga dan aan de slag met een vlooienkam! Met deze kam haal je zowel vlooien, poepjes als eitjes uit de vacht. Hiermee voorkom je verdere verspreiding van vlooien.
Doe wekelijks een check met de vlooienkam om er op tijd bij te zijn!
Vlooienband
Op zoek naar een handige en langdurige oplossing om vlooien te bestrijden en voorkomen? Kijk dan eens naar een vlooienband. Deze geeft geleidelijk een stofje af via de talglaag van de huid. Deze stof doodt en weert vlooien af.
Vlooiendruppels
Zorg dat je het hele jaar door vlooiendruppels aanbrengt op de huid van je huisdier. Doe dit ongeveer één keer per maand. Vlooiendruppels helpen vlooien te voorkomen.
Pipet toe dienen
Druppel de druppels tussen de schouderbladen van je dier op één plaats, daar waar ze niet bij kunnen om te likken. Het is belangrijk de druppels op de huid komen en niet boven op de vacht. Wrijf de vlooiendruppels niet uit.
Anti vlooien honden
Vlooien komen vaak binnen doordat wij eitjes meenemen onder onze schoenzolen. En dus meestal niet van huisdier op huisdier.
Anti vlooien katten
Omgeving vlo vrij maken
Bij besmetting met vlooien is het belangrijk dat je zowel je dier als de omgeving reinigt. Was het ligkussen en de rest van het textiel waar je dier in de buurt komt op minstens 60 graden om de eieren van de vlooien onschadelijk te maken. Stofzuig ook alles grondig van meubels tot kleden.
Vlooienspray huis
Spray eventueel alles in met een omgevingsreiniger, dit is ook een preventief hulpmiddel. Dit helpt niet alleen om bestaande vlooien te doden, maar voorkomt ook dat nieuwe vlooien zich in je huis nestelen. Zorg ervoor dat je alle plekken behandelt waar je huisdier vaak komt, zoals tapijten, meubels en zijn favoriete slaapplek. Op deze manier creëer je een veilige en schone omgeving voor je huisdier en jezelf.
Hou je huisdier vlovrij
Nu de omgeving ook vlovrij is, wil je jouw huisdier natuurlijk wel vlovrij houden.
- Controleer de vacht van je huisdier regelmatig.
- Gebruik preventieve middelen als vlooiendruppels en/ of een vlooienband.
- Stofzuig zeer regelmatig.
- Was regelmatig het kussen van je huisdier.
- Hou je tuin ook vlovrij: ruim bladeren op en maai regelmatig het gras.
Let op!
Omdat vlooien lintwormen overbrengen is het belangrijk om bij een vlooienbesmetting honden of katten extra te ontwormen.
Teken bij hond en kat
Een andere veel voorkomende indringer is de teek. Een klein zwart spinachtig beestje met acht poten. Je kan ze zien lopen op de huid/ vacht van je huisdier en dan vooral op warme plekken zoals achter de oren, bij de oksels en liezen. Of tussen de tenen en onder de staart. Wanneer de teek een goed plekje heeft gevonden zuigt hij zich vol met bloed. Teken zwellen dan op en krijgen ongeveer de grootte van een erwt.
Teken juist verwijderen
Als je huisdier een teek heeft kan je deze op deze juiste manier verwijderen:
1. Je kan de teek verwijderen met een tekenpen of pincet met dunne uiteinden.
2. Pak de teek zo dicht mogelijk bij de huid van je dier vast. Knijp hierbij niet in het achterste gedeelte van het lichaam van de teek. Trek ook niet aan dit deel, omdat dan de kop losgetrokken kan worden van het achterlichaam.
3. Trek de teek recht omhoog in dezelfde richting als de snuit staat.
4. Desinfecteer de wond net na het verwijderen met jodium of alcohol. Was na het verwijderen van de teek ook goed je handen!
Verder helpen de vlooiendruppels ook om teken te voorkomen. Maar controleer tijdens het aaien van je dier altijd goed op eventueel aanwezige teken. Hoe sneller de teek verwijderd wordt, hoe kleiner de kans is op een besmetting met de ziekte van Lyme.
Controleer je huisdier altijd op teken, ook wanneer deze behandeld is met een vlooien- en tekenmiddel.
Dokter Wraf - dierenarts
Voordelig naar de dierenarts? Dat kan bij HORNBACH! Dokter Wraf heeft maandelijks een inloopspreekuur en werkt met voordelige tarieven. Lees meer en ontdek wanneer ze naar jouw HORNBACH-vestiging komen.