Vloerbedekking los leggen: tot een grootte van de kamer van 20 m² kun je vloerbedekking met een schuimrug los leggen. Hiervoor is één baan vloerbedekking meestal genoeg. Rol de vloerbedekking uit op een schone vloer.
Vloerbedekking leggen
Vloerbedekking is warm, zacht aan je voeten en gemakkelijk te leggen. Wij laten je stap-voor-stap zien hoe je dat doet.
Voorbereiding
Zorg voor een schoon en glad oppervlak. Hier vind je een overzicht van de verschillende oppervlakte texturen en hoe je het oppervlak goed voorbereidt.
Dit heb je nodig voor je project
Materialen
Vloerbedekking leggen: stap voor stap
Wanneer je twee banen nodig hebt, snijd je beide banen bij de verbindingskant af. Hiervoor laat je de vloerbedekking bij de verbindingsnaad overlappen en snijd je de beide delen langs een stalen lat gelijktijdig met een scherp lemmet door. De beide banen verbind je nu met enkelzijdig kleefband aan de achterkant tot één vlak.
De vloerbedekking moet ongeveer 12 uur acclimatiseren in de ruimte. Daarna snijd je het eerst ruwweg af. Bij de wanden moet je het vastzetten. Hiervoor breng je dubbelzijdig tapijttape op de vloer aan. Trek het bovenste beschermende papier er nog niet af!
Nu kun je de vloerbedekking in de randen bij de wand drukken en afsnijden. Draag voor de veiligheid werkhandschoenen. Nu sla je de vloerbedekking terug, trek je het beschermende papier van de tape af en druk je de vloerbedekking daarop aan.
Vloerbedekking vastzetten: vastzetten van het hele oppervlak van de vloerbedekking heeft het voordeel, dat opbollen of vervormen door vocht en temperatuurschommelingen vrijwel onmogelijk is.
Wanneer je meerdere banen nodig hebt, moet je eerst de verbindingsnaden snijden en vervolgens de banen verbinden. Nu kun je de vloerbedekking bij de randen ruwweg afsnijden.
Voor het aanbrengen van het fixeermiddel sla je de helft van de vloerbedekking terug en breng je het fixeermiddel met een gladde schuimroller aan.
Nu moet je de voorschreven wachttijd van de fabrikant aanhouden en daarna leg je de vloerbedekking op het fixeermiddel. Hetzelfde doe je met de tweede helft van de vloerbedekking. Druk de vloerbedekking exact in de randen en snijd het af.
Vloerbedekking helemaal vastlijmen: bij volledig vastlijmen van de vloerbedekking moet je vooral de verwerkingsvoorschriften van de lijmfabrikant aanhouden. Het beste kun je een oplosmiddelvrije lijm gebruiken.
Wanneer de vloerbedekking uit twee banen bestaat, worden de naden door de naadsnede voorbereid en de beide helften bij de naad teruggeslagen. Nu breng je de lijm met de lijmkam op de gehele ondergrond aan. Na de verdampingstijd leg je de vloerbedekking in het lijmbed. Correcties moet je nu direct uitvoeren. Leg de naden nu strak tegen elkaar. Pas daarna ga je verder met het vastlijmen van de vloerbedekking.
Tot slot snijd je de randen af. Druk de vloerbedekking stevig in de randen en snijd het met een scherpe tapijtsnijder af.
Afwerking: voor de afwerking van de randen van de vloerbedekking zijn speciale kunststofprofielen bijzonder geschikt om er tapijtstroken in te lijmen. De profielen bevestig je aan de wand. Overgangen naar andere vloerbekledingen kun je bijv. met messing-profiellijsten maken. Daardoor zijn de randen van de vloerbedekking beschermd en kunnen ze niet rafelen.