Mijn verlanglijsten 0 Winkelwagen
HORNBACH Breda Openingstijden
Konijnenberg 33
4825 BC Breda

service-breda@hornbach.com
+31 76 578 9000
ma - vr: 07:00 - 21:00 Uur
za: 08:00 - 18:00 Uur
zo: 10:00 - 17:00 Uur
Je hebt deze informatie op 21-11-24 om 12:11 uur uitgeprint. Let op dat prijzen op de wereldmarkt en reacties op korte termijn de prijzen op ieder moment veranderen en deze daardoor kunnen afwijken van die op je print. Dank u voor uw begrip.

Natte lijm wordt slechts op één kant van de aan elkaar te plakken delen aangebracht die vervolgens direct met elkaar worden verbonden. De onderdelen moeten worden vastgezet omdat de hechting vertraagd intreedt. De uiteindelijke kleefkracht wordt pas bereikt als de oplosmiddelen verdampt zijn. Bij oplosmiddelvrije lijm is water de dragende substantie. Poreuze materialen versnellen het drogen van natte lijm.

Contactlijm wordt op beide kanten van de aan elkaar te plakken delen aangebracht. De lijmoppervlakken worden niet direct met elkaar verbonden, pas als ze aangedroogd zijn worden de beide zijden onder hoge druk tegen elkaar geperst. Door de ontluchtingstijd verdampen de oplosmiddelen in tegenstelling tot bij natte lijm reeds voor het samenvoegen van de materialen. Daardoor kan het object snel worden belast.

Reactielijm is doorgaans vrij van oplosmiddelen met een aandeel aan vaste materialen van 100%. Reactielijm is vloeibaar tot pasteus en hardt chemisch, fysiek of katalytisch. Daarbij werken ten minste twee reactiepartners mee. Als de beide componenten voor het verwerken in een bepaalde mengverhouding worden samengevoegd, is sprake van 2-componentenlijm, anders is sprake van 1-componentenlijm.

  • 1-componentenlijm wordt aan een kant op het te lijmen oppervlak aangebracht. De reactie wordt direct gestart door de in de omgeving of op de lijmvlakken aanwezige tweede reactiecomponent.
  • 2-componentenlijm moet precies in de opgegeven verhouding worden gemengd. De uitharding begint direct. De hardingstijd is overigens afhankelijk van de lijm en de omgevingstemperatuur.

Smeltlijm is verkrijgbaar in de vorm van patronen, pennen, poeder, granulaat, weefsels of folies. Smeltlijm is vrij van oplosmiddelen en gewoonlijk is mengen of doseren niet nodig. Smeltlijm wordt gesmolten door temperaturen tussen 110 °C en ruim 220 °C, hetzij direct in de lijmvoeg, zoals bij het opstrijken van kantenlijm, of met een lijmpistool waaruit de hete lijm op het object wordt aangebracht.

Hechtlijm is een product dat altijd zijn kleefkracht behoudt. Dit materiaal wordt gebruikt waar het lijmen niet blijvend moet zijn. Het is altijd mogelijk om de gelijmde delen van elkaar te halen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij plakfolie en tape, bij dubbelzijdige tape en foamblokjes en bij post-its.

naar boven