Ruimte voor een eigen tuin is er overal! Urban gardening, tuinieren op een balkon, terras, in kleine tuin of op andere vrije vlakken in de stad, is helemaal in. Daarbij staat het plezier om ook op een zeer klein oppervlak groente, kruiden en bloemen te kweken en creatief te tuinieren, op de voorgrond. Want of de winter nog aanhoudt of het voorjaar in volle gang is - voor groene vingers is er in ieder geval al veel te doen.
Start in het voorjaar met Urban gardening
Wie begint met het kweken van zijn eigen groenten, zet de potjes al gauw op de vensterbank of in de serre. Je zult merken dat de opbrengst niet veel zal zijn, groenten hebben namelijk veel licht, zuurstof en een gezonde bodem nodig. Zet ze daarom buiten en geef ze lange dagen vol lentezon! Begin in maart met het zaaien van tomaten, paprika, aubergine en artisjok.
Een goede bodem is essentieel voor een gezonde groei van je groenten. Het zorgt ervoor dat naast een kwalitatieve en hoge opbrengst, ook de wortels goed kunnen wroeten en ze beter bestand zijn tegen ziekten.
Kan je echt niet wachten? Radijs kan al vroeg in het jaar gezaaid worden. Gebruik hiervoor een handige kweektafel (met deksel) en oogst in lente je eigen gekweekte groente!
Bekijk onze groente zaai- en oogstkalender!
De voordelen van Urban gardening
Een eigen groentetuin, groot of klein, betaalt zich altijd uit. Lees hier alle voordelen:
- Bij eigen verbouwde groente komen er geen bestrijdingsmiddelen aan te pas. Lekker biologisch!
- Ook groenten die zeldzaam zijn of duur in aanschaf kan je makkelijk verbouwen. Op deze manier eet je lekker en voordelig.
- Vers uit de tuin smaakt altijd beter! Zo zijn tomaten voller van smaak dan de tomaten die uit een supermarkt komen en hebben kruiden een sterkere aroma.
- Daarnaast is het een fantastische ervaring om je eigen groenten en kruiden te kweken!
Urban gardening - goed voor mens & mileu!
Ook voor de medemens, natuur en milieu heeft Urban gardening een positief effect:
- De stadse omgeving van steden worden visueel versterkt en het verbetert de kwaliteit van de lucht.
- Ook zijn planten, groenten en kruiden een ideale voedingsbron voor bijen, vlinders en andere insecten.
- Eigen geteelde groenten en kruiden zijn duurzaam en stoten geen Co2 uit.
- Wanneer je materialen als pallets of bloembakken gebruikt, is het verstandig om duurzame bodems en kunstmest te gebruiken. Op deze manier doe je de aarde ook een groot plezier!
- Urban gardening brengt mensen in de stad samen.
Urban gardening & zijn geschiedenis
Urban gardening is een tuinbouwkundig constructie waarbij stad en land elkaar ontmoeten. Tot het midden van de 19e eeuw bedorven groenten en fruit snel bij gebrek aan vervoermiddelen en vershoudproducten. Om deze reden was het noodzakelijk dat groenten en fruit dicht bij de stad werden verbouwd. Hierdoor ontstonden veel kwekerijen en stedelijke markten.
Door de opkomst van de verstedelijking, landbouw en tuinbouw industrie en een betere economie, verdwenen langzaam de tuinen uit de stad.
Gelukkig is Urban gardening terug van weggeweest en dé tuintrend binnen de steden!
Urban gardening & nu
Het idee om tuinieren terug te brengen binnen de stedelijke omgeving heeft al voor talrijke projecten gezorgd. Een absolute hoogtepunt is de High Line Park in New York. Een onbruikbaar liggend goederenspoor is stap voor stap omgetoverd tot een een van de mooiste parken van de stad. Andere steden als Parijs, Munchen en Wenen volgden het voorbeeld en brachten stad en natuur samen.
Tegenwoordig is het om economische reden niet meer noodzakelijk om groentetuinen binnen de stedelijke omgeving te verbouwen. Het heeft plaats gemaakt voor ontspanning, bewustwording en het samenbrengen van mensen. Zo ook de stadsmoestuin 'Charles' in Wenen. Jaarlijks wordt er op 2000 m2 een tuin ontwikkeld en gebouwd waar duizenden groenten, fruit en kruiden worden geteeld in tientallen kweekbedden dat voor een groen spektakel zorgt.
Tips voor Urban gardening
- Tuingrond met de juiste voedingsstoffen is van cruciaal belang voor je planten en groenten zoals plantaardige meststoffen. Het zuurstofgehalte in deze grond heeft een positieve werking op de groei van de planten en daardoor kun jij optimaal genieten!
- Wanneer je wilt verbouwen in potten en bakken, kies je voor hoogwaardige potgrond. Dit zorgt ervoor dat het de juiste verhouding heeft tussen voedingsstoffen en een goede waterafvoer.
- Plantenbakken van klei slaan water op, zorg voor een goede waterafvoer om te voorkomen dat je planten gedrenkt raken.
- Wil je zeker weten dat je planten niet te veel water in de bodem hebben zitten? Er bestaan handige tools die dit voor jou in de gaten houden. De zogeheten 'bodemvochtigheidssensor' is daar een voorbeeld van.
- Hoe dichterbij een buitenmuur, hoe warmer de plek is. Hier kan je goed gebruik van maken wanneer je planten en groenten hebt die veel warmte en zonlicht nodig hebben. Plaats ze dan zo dicht mogelijk bij de muur.
Kweekbakken
Kweekbakken zijn de ideale uitkomst wanneer je groente wilt verbouwen op een kleine oppervlakte. Het zijn kleine kassen die al bij zwak zonlicht opwarmen. Zo kan je al vroeg in het jaar starten met kweken! Doordat ze vaak verhoogt zijn, zijn ze ergonomisch en praktisch in te richten. Het voorkomt dat je last van je rug krijgt en het houdt tevens onkruid en slakken tegen. Om de beste oogst uit je kweekbak te halen, hebben wij nog een aantal tips & trics voor je. Zin om je handen vuil te maken? Ga aan de slag!
- Zet de kweekbak op een zonnige, afgeschermde plek.
- Vervang de mest en aarde elk voorjaar.
- Gebruik in de herfst en in de winter isolatiemateriaal en creëer een isolerende plek voor je groente en fruit. Zo bescherm je jouw kweekbak tegen de kou en vorst.
De juiste basis
Of je nou een hoge kweekbak, een balkonbak of de tuin gebruikt, een vlakke ondergrond is superieur voor het groeiproces. Het activeert en laat organisch de meststoffen op een natuurlijke manier vrijkomen. Een proces dat in het begin wat meer tijd nodig heeft maar zodra de voedingsstoffen los komen van de bodem en de planten hebben bereikt, zullen de groenten in een rap tempo groeien!
De juiste hoogte en de beste inhoud is een paradijs voor planten, groenten en kruiden. Nu is het tijd om aan de slag te gaan en de plantenbak op de juiste manier te vullen. Met de producten van FloraSelf creëer je op een eenvoudige manier de ideale basis om straks je eigen stekjes te oogsten. Bij plantenbakken zijn verschillende lagen essentieel en kenmerkend. Maar wees gerust, dit betaalt zich straks terug in een overweldigend resultaat vol groenten en kruiden! Bekijk hieronder hoe de grond is opgebouwd en start je eigen Urban gardening project.
Kweekbak vullen - Zo werkt 't!
Een kweekbak op je balkon
Niet op elke balkon kun je iedere plant of kruid optimaal behouden. Gelukkig zijn er wel voor elk type balkon of terras verschillende soorten planten en kruiden beschikbaar om toch je eigen Urban gardening project te starten! Zo zijn er planten die goed kunnen groeien in een schaduwrijke omgeving, ook als daar weinig tot geen zonlicht komt. Hieronder vind je een overzicht van alle planten die goed passen bij jouw type balkon.
Volledig zonnige balkons
Balkons en terrassen die op het zuiden liggen, warmen zich snel op door het vele zonlicht en de stedelijke omgeving. Afhankelijk van de grootte van je balkon of terras kun je vele soorten planten en kruiden huishouden.
Ideale kruidensoorten zijn salie, tijm, lavendel en rozemarijn. Deze zijn uiterst geschikt voor een warme en zonnige omgeving. Plant ze in een voedingsrijke en waterdoorlatende grond om waterophoping te voorkomen.
Wil je groenten gaan verbouwen? Ga dan voor tomaat, komkommer, paprika en Spaanse peper. Zij genieten allemaal erg van de volle zon en kunnen de warmte goed gebruiken. Geef ze voldoende ruimte om te kunnen groeien en geniet van hun volle smaak! Ook zijn deze groenten bestand tegen gevreesde onkruid en schimmels.
Bloempotten en schalen kunnen een uitdaging vormen in de zon, toch zijn er een aantal planten die het goed zullen doen. Ga voor muurpeper, sedum of vetplanten en catussen.
Balkon op het westen/oosten
Een gedeeltelijk schaduwrijke tuin, vaak geleden op het oosten of westen, vormt de ideale plaats om vele plantensoorten te huishouden. Kruiden zoals bieslook, munt, basilicum, peterselie en citroengras hebben een mix van zon, schaduw en een voedingsrijke bodem nodig. Perfect als je veel soorten kruiden wil verbouwen!
Sla, snijbiet en spinazie zijn ook goed te onderhouden. Wanneer je ze regelmatig oogst, geven ze zelfs een continue toevoer aan vitaminen. Dubbel zo lekker!
Schaduwrijke balkons
Schaduwrijke plaatsen vormen voor vele planten een grote uitdaging. Er komt weinig zonlicht maar dat hoeft geen reden te zijn om de handdoek in de ring te gooien! Bij het kiezen van de juiste planten kan ook jouw schaduwrijke balkon of binnenplaats er groen uitzien.
Kleed de ruimte aan met aardbeiplanten, pepermunt of woodruff. Ook varens en hosta's zijn jouw ideale groene vriend op donkere plekken.
Tuiniertip
Wil je planten, groenten en kruiden die geschikt zijn voor half schaduwrijke plaatsen, planten in een zonnige omgeving? Zorg dan voor een waterhoudende en voedingsrijke compost. Zo blijven de planten goed gehydrateerd.
Je eigen fruit kweken
Zelfs op het kleinste stukje grond kun je je eigen fruit verbouwen. Leibomen en Kolombomen zijn daar ideaal voor maar let wel op welke soort je kiest, niet elke type is overal even geschikt.
- Peren zijn een ideale vrucht wanneer ze kunnen groeien op het zonnige zuiden met beschutting.
- Appels zijn geschikt wanneer deze op een zonnige plek kunnen bloeien en groeien. Pas wel op voor tocht en een natuurlijke beschutting van andere bomen of planten is wenselijk.
- Zomerfruit zoals perzikken, nectarines en abrikozen groeien erg goed in een stedelijke omgeving. Door de hogere temperaturen en minder vorst aan de grond zijn ze een absolute must-have voor in je tuin!
- Ga op mediteraanse tour en verbouw je eigen tros druiven! Het staat niet alleen gezellig, het geeft ook nog eens een goede dosis aan vitaminen.
- Heb je geen ruimte voor een boom? Zacht fruit zoals aardbeien, aalbessen en kruisbessen zijn een prima alternatief. Aardbeien hebben het gemak dat zij weinig ruimte nodig hebben vanwege hun korte wortels. Zet aalbessen en kruisbessen niet in de volle zon, hier kunnen ze slecht tegen. Een beetje beschutting werpt letterlijk zijn vruchten af!
Bekijk hier de plant- en oogstkalender van fruit
Het hele jaar door verse kruiden
Vind bij HORNBACH biologische kruiden van FloraSelf! Het is niet alleen heerlijk door je pasta of salade maar je kunt je eigen gekweekte kruiden ook nog eens gemakkelijk bewaren voor de koude wintermaanden.
Verse kruiden drogen en bewaren - Zo werkt 't!
- Oogst de takjes zo veel mogelijk met lange steel.
- Was de kruiden, dep ze droog en haal de slechte takjes er tussen uit.
- Bind maximaal 10 takjes met touw tot een bundeltje bij elkaar.
- Let er op dat je geen kruiden met elkaar mixt. Elke kruid droogt graag op zijn eigen manier.
- Geef de bundeltjes een label met de juiste type kruid erop. Gedroogde kruiden zien er namelijk anders uit dan wanneer ze vers zijn.
- Hang de bosjes ondersteboven in een warme, donkere en luchtige plek voor 7 - 14 dagen.
- Bewaar de kruiden in de vriezer tot maximaal een jaar. Eet smakelijk!
Bekijk hier de plant- en oogstkalender van kruiden
Recepten tips: Basilicum
Groene pesto met pijnboompitten
- 1 bosje basilicum
- 40 g parmezaanse kaas
- 50 g pijnboompitten
- 4 el olijfolie
- 2 knoflookteentjes
- 1 tl zout
Voorbereiding:
Rooster de pijnboompitten, zonder olie, goudbruin in een koekenpan. Laat even afkoelen en hak ze vervolgens fijn met een mixer of vijzel. Was de basilicum en snij deze fijn. Voeg de basilicum samen met de olijfolie, parmezaanse kaas, gepelde knoflook en zout toe aan het pijnboompitten-mengsel. Meng alles goed door elkaar en je groene pesto is klaar!
Recepten tips: Bieslook
Bieslookboter
- 1/2 bosje bieslook
- 250 g boter
- citroensap
- gemalen peper
- zout
Voorbereiding:
Klop de boter met de peper en zout door elkaar. Was de bieslook en snij het fijn. Roer de bieslook met een garde of mixer door de boter en breng op smaak met citroensap.
Recepten tips: Oregano
Kipfilet met citroen en oregano
- 1 et gedroogde oregano
- 4 el olijfolie
- 1 el fijngehakte knoflook
- 2 tl paprikapoeder
- 1,5 tl grof zeezout
- 0,5 tl zwarte peper
- sap en schil van twee citroenen.
Voorbereiding:
Meng alle ingrediënten door elkaar en wrijf de kipfilet in met de marinade. Laat de gemarineerd kip een paar uur afgedekt in de koelkast staan. Grill de kipfilet op een hete grillpan 10 á 14 min lang goudbruin. Draai tussendoor de filets een keer om.
Recepten tips: Peterselie
Garnalen van de grill
- 1 bosje peterselie
- 12 grote garnalen
- 2 - 3 teentjes knoflook
- olijfolie
- 1 kleine rode peper
- zout
Voorbereiding:
Hak de peterselie, knoflook en rode peper fijn en vermeng het samen met olijfolie in een kom. Voeg de garnalen toe aan de marinade en strooi de zout erbij. Grill de gemarineerde garnalen op een hete grillpan 2 - 3 min per kant.