Ruimte voor een eigen tuin is er overal! Urban gardening, tuinieren op een balkon, terras, in kleine tuin of op andere vrije vlakken in de stad, is helemaal in. Daarbij staat het plezier om ook op een zeer klein oppervlak groente, kruiden en bloemen te kweken en creatief te tuinieren, op de voorgrond. Want of de winter nog aanhoudt of het voorjaar in volle gang is - voor groene vingers is er in ieder geval al veel te doen.
Start in het voorjaar met Urban gardening
De voordelen van Urban gardening
Urban gardening - goed voor mens & mileu!
Urban gardening & zijn geschiedenis
Urban gardening is een tuinbouwkundig constructie waarbij stad en land elkaar ontmoeten. Tot het midden van de 19e eeuw bedorven groenten en fruit snel bij gebrek aan vervoermiddelen en vershoudproducten. Om deze reden was het noodzakelijk dat groenten en fruit dicht bij de stad werden verbouwd. Hierdoor ontstonden veel kwekerijen en stedelijke markten.
Door de opkomst van de verstedelijking, landbouw en tuinbouw industrie en een betere economie, verdwenen langzaam de tuinen uit de stad.
Gelukkig is Urban gardening terug van weggeweest en dé tuintrend binnen de steden!
Urban gardening & nu
Het idee om tuinieren terug te brengen binnen de stedelijke omgeving heeft al voor talrijke projecten gezorgd. Een absolute hoogtepunt is de High Line Park in New York. Een onbruikbaar liggend goederenspoor is stap voor stap omgetoverd tot een een van de mooiste parken van de stad. Andere steden als Parijs, Munchen en Wenen volgden het voorbeeld en brachten stad en natuur samen.
Tegenwoordig is het om economische reden niet meer noodzakelijk om groentetuinen binnen de stedelijke omgeving te verbouwen. Het heeft plaats gemaakt voor ontspanning, bewustwording en het samenbrengen van mensen. Zo ook de stadsmoestuin 'Charles' in Wenen. Jaarlijks wordt er op 2000 m2 een tuin ontwikkeld en gebouwd waar duizenden groenten, fruit en kruiden worden geteeld in tientallen kweekbedden dat voor een groen spektakel zorgt.
Tips voor Urban gardening
Kweekbakken
Kweekbakken zijn de ideale uitkomst wanneer je groente wilt verbouwen op een kleine oppervlakte. Het zijn kleine kassen die al bij zwak zonlicht opwarmen. Zo kan je al vroeg in het jaar starten met kweken! Doordat ze vaak verhoogt zijn, zijn ze ergonomisch en praktisch in te richten. Het voorkomt dat je last van je rug krijgt en het houdt tevens onkruid en slakken tegen. Om de beste oogst uit je kweekbak te halen, hebben wij nog een aantal tips & trics voor je. Zin om je handen vuil te maken? Ga aan de slag!
- Zet de kweekbak op een zonnige, afgeschermde plek.
- Vervang de mest en aarde elk voorjaar.
- Gebruik in de herfst en in de winter isolatiemateriaal en creëer een isolerende plek voor je groente en fruit. Zo bescherm je jouw kweekbak tegen de kou en vorst.
De juiste basis
Kweekbak vullen - Zo werkt 't!
Een kweekbak op je balkon
Volledig zonnige balkons
Balkons en terrassen die op het zuiden liggen, warmen zich snel op door het vele zonlicht en de stedelijke omgeving. Afhankelijk van de grootte van je balkon of terras kun je vele soorten planten en kruiden huishouden.
Ideale kruidensoorten zijn salie, tijm, lavendel en rozemarijn. Deze zijn uiterst geschikt voor een warme en zonnige omgeving. Plant ze in een voedingsrijke en waterdoorlatende grond om waterophoping te voorkomen.
Wil je groenten gaan verbouwen? Ga dan voor tomaat, komkommer, paprika en Spaanse peper. Zij genieten allemaal erg van de volle zon en kunnen de warmte goed gebruiken. Geef ze voldoende ruimte om te kunnen groeien en geniet van hun volle smaak! Ook zijn deze groenten bestand tegen gevreesde onkruid en schimmels.
Bloempotten en schalen kunnen een uitdaging vormen in de zon, toch zijn er een aantal planten die het goed zullen doen. Ga voor muurpeper, sedum of vetplanten en catussen.
Balkon op het westen/oosten
Een gedeeltelijk schaduwrijke tuin, vaak geleden op het oosten of westen, vormt de ideale plaats om vele plantensoorten te huishouden. Kruiden zoals bieslook, munt, basilicum, peterselie en citroengras hebben een mix van zon, schaduw en een voedingsrijke bodem nodig. Perfect als je veel soorten kruiden wil verbouwen!
Sla, snijbiet en spinazie zijn ook goed te onderhouden. Wanneer je ze regelmatig oogst, geven ze zelfs een continue toevoer aan vitaminen. Dubbel zo lekker!
Schaduwrijke balkons
Schaduwrijke plaatsen vormen voor vele planten een grote uitdaging. Er komt weinig zonlicht maar dat hoeft geen reden te zijn om de handdoek in de ring te gooien! Bij het kiezen van de juiste planten kan ook jouw schaduwrijke balkon of binnenplaats er groen uitzien.
Kleed de ruimte aan met aardbeiplanten, pepermunt of woodruff. Ook varens en hosta's zijn jouw ideale groene vriend op donkere plekken.
Tuiniertip
Wil je planten, groenten en kruiden die geschikt zijn voor half schaduwrijke plaatsen, planten in een zonnige omgeving? Zorg dan voor een waterhoudende en voedingsrijke compost. Zo blijven de planten goed gehydrateerd.
Je eigen fruit kweken
Het hele jaar door verse kruiden
Recepten tips: Basilicum
Groene pesto met pijnboompitten
- 1 bosje basilicum
- 40 g parmezaanse kaas
- 50 g pijnboompitten
- 4 el olijfolie
- 2 knoflookteentjes
- 1 tl zout
Voorbereiding:
Rooster de pijnboompitten, zonder olie, goudbruin in een koekenpan. Laat even afkoelen en hak ze vervolgens fijn met een mixer of vijzel. Was de basilicum en snij deze fijn. Voeg de basilicum samen met de olijfolie, parmezaanse kaas, gepelde knoflook en zout toe aan het pijnboompitten-mengsel. Meng alles goed door elkaar en je groene pesto is klaar!
Recepten tips: Bieslook
Bieslookboter
- 1/2 bosje bieslook
- 250 g boter
- citroensap
- gemalen peper
- zout
Voorbereiding:
Klop de boter met de peper en zout door elkaar. Was de bieslook en snij het fijn. Roer de bieslook met een garde of mixer door de boter en breng op smaak met citroensap.
Recepten tips: Oregano
Kipfilet met citroen en oregano
- 1 et gedroogde oregano
- 4 el olijfolie
- 1 el fijngehakte knoflook
- 2 tl paprikapoeder
- 1,5 tl grof zeezout
- 0,5 tl zwarte peper
- sap en schil van twee citroenen.
Voorbereiding:
Meng alle ingrediënten door elkaar en wrijf de kipfilet in met de marinade. Laat de gemarineerd kip een paar uur afgedekt in de koelkast staan. Grill de kipfilet op een hete grillpan 10 á 14 min lang goudbruin. Draai tussendoor de filets een keer om.
Recepten tips: Peterselie
Garnalen van de grill
- 1 bosje peterselie
- 12 grote garnalen
- 2 - 3 teentjes knoflook
- olijfolie
- 1 kleine rode peper
- zout
Voorbereiding:
Hak de peterselie, knoflook en rode peper fijn en vermeng het samen met olijfolie in een kom. Voeg de garnalen toe aan de marinade en strooi de zout erbij. Grill de gemarineerde garnalen op een hete grillpan 2 - 3 min per kant.