Verschillende soorten tuinverlichting
Om ervoor te zorgen dat je niet in het donker zit op een warme zomeravond, heb je de juiste tuinverlichting nodig. Er zijn veel mogelijkheden op het gebied van buitenverlichting. Het wordt niet alleen gebruikt om de tuin een beetje extra sfeer te geven, maar ook bijvoorbeeld als bescherming tegen inbrekers. Ze zullen namelijk denken dat er iemand thuis is. Dubbel functioneel dus! Ontdek hier alle mogelijkheden voor je tuinverlichting en ga aan de slag.
Het begint allemaal met in kaart brengen wat je wilt. Teveel licht bederft de avondsfeer en stoort de buren. Creëer daarom wat 'lichteilandjes' die ervoor zorgen dat je veilig door de tuin kan lopen en bepaalde plekken goed hebt verlicht. We verdelen ze onder in drie soorten:
- tuinpadverlichting,
- terrasverlichting,
- verlichting van perken, struiken, bomen, muren of vijvers (voor indirect licht).
Maak een schets om erachter te komen hoeveel lampen, en welke, je nodig hebt. Je tekent alle gebieden die je wilt verlichten. Dit helpt je ook bij je keuze: tuinverlichting op zonne-energie, tuinverlichting aangesloten op een stopcontact, of een combi!
IP beschermingsklasse
Let er bij tuinverlichting altijd op dat je geschikte lampen met beschermingsklasse IP gebruikt. Waarom is dit specifiek belangrijk bij tuinverlichting? Dit betekent dat je lampen bestand zijn tegen weersinvloeden (met name regenwater).
In je tuin moeten lampen, kabels en stopcontacten minimaal IP44-bescherming hebben.
IP-waarde | Mate van bescherming |
---|---|
IP 23 | regen- & spatwaterdicht |
IP 43 | beschermt tegen vreemde voorwerpen en spatwater dicht |
IP 44 | beschermt tegen spitse voorwerpen en spatwaterdicht |
IP 54 | stofbestendig en spatwaterdicht |
IP 65 | stofbestendig en sproeiwaterdicht |
IP 67 | stofdicht en waterdicht bij tijdelijk onderdompelen |
IP 68 | stofdicht en drukwaterdicht |
Het effect van buitenverlichting op dieren
Dieren kunnen worden gestoord door te veel verlichting. Sommigen zijn niet voor niets ‘nachtdieren‘. Ze houden van het donker. Installeer dus niet teveel verlichting in je tuin. Werk met tijdschakelaars, bewegingsmelders óf schakel de tuinverlichting volledig uit wanneer je niet meer in de tuin bent. Gebruik daarnaast ledlampen. Deze trekken minder insecten aan. Bekijk hier alle andere tips voor een diervriendelijke tuin!
Tuinpaden verlichten
Bij tuinpaden en opritten is het belangrijk dat je verlichting functioneel is. Je plaatst ze meestal voor om van A naar B te komen. Wellicht zul je hier ooit lopen met hete koffie of thee... Geen pretje om dan te struikelen!
Koud wit licht is een betrouwbare lichtkleur voor tuinpaden. Belangrijk is wel dat het licht niet verblindend werkt. Sokkellampen of inbouwspots zijn hier ideaal voor. Deze zorgen voor een gelijkmatige verdeling van het licht.
Terras verlichten
Op een terras willen we sfeer zien! Niet alleen kaarsen, maar ook lichtsnoeren waar lampjes aan hangen, lampionnen, lantaarns en tafellampen maken jouw terras gezellig. Voor terrasverlichting kun je het beste kiezen voor warm wit licht (minder dan 3.000 Kelvin). Je kunt ook sfeer op je terras creëren door indirect licht te gebruiken:
- Als je planten in potten op je terras hebt, kunnen deze verlicht worden. Zo zorg je voor indirect licht op je terras.
- Staat er een rek, een bar of een andere afscheiding op je terras? Maak er ledstrips aan vast! Bekijk alle ledstrips voor buiten.
- Ligt je terras naast een deel met tuinplanten? Gebruik hier eventueel prikspots voor indirecte verlichting.
Tuinverlichting wordt sfeervol als je verschillende soorten lichtbronnen hebt. Gekleurde verlichting kan het helemaal afmaken! Hierbij geldt wel: less is more.
Indirecte verlichting
Wil je in je hele tuin sfeer creëren? Dan kun je ervoor kiezen om bepaalde elementen in je tuin uit te lichten. Denk bijvoorbeeld aan het verlichten van bomen, struiken, muren of je vijver. Ook verlichting bij de rand van je zithoek of terras kan een leuk effect geven. Gebruik hiervoor prikspots, inbouwspots of ledstrips die verhoogd of verzonken in de grond zijn aangebracht.
Bij het verlichten van bomen of struiken is de hoogte en breedte belangrijk. Als de boom of struik die je wilt verlichten vrij klein en breed is, gebruik je een brede lichtbundel. Als hij vrij hoog en smal is, gebruik dan een lamp met een smallere lichtbundel.
Heb je een vijver in de tuin? Die kun je óók verlichten! Zo kun je ook 's avonds genieten van je vijver. Omdat de IP-beschermingsklasse hier nóg hoger moet zijn, hebben we speciale vijververlichting. Om ervoor te zorgen dat de lampen bestand zijn tegen water, heb je lampen nodig met minimaal IP 68. Deze zijn stof- en drukwaterdicht. Je kunt je vijver zowel onder water als van buitenaf verlichten.
Tuinverlichting op zonne-energie of stroom
Oke, je hebt je schets rond. Je weet nu waar je jouw tuinverlichting wilt plaatsen. In de volgende stap kijken we naar de stroomvoorziening. Dit kan op twee manieren: door middel van stroom uit het stopcontact of door middel van zonne-energie. Daarnaast is een mix van beide natuurlijk ook mogelijk.
Heb je een grote tuin en wil je veel paden verlichten? Dan kun je het beste grondkabels gebruiken. Om stroom in je tuin aan te leggen heb je in ieder geval twee dingen nodig: de juiste grondkabels en een elektricien. Want óók in de tuin mogen elektrische aansluitingen alleen door een vakman worden uitgevoerd. Bepaal van tevoren al waar je stroom nodig hebt. Dit maakt het de elektricien al een stuk makkelijker.
Is je tuin klein? Dan heb je waarschijnlijk geen ingewikkelde elektriciteitsconstructie nodig. Met lampen die werken op zonne-energie kom je al een heel eind. Dit scheelt je een hoop werk in het leggen van allerlei kabels! En dat is zeker niet het enige, want het is ook nog eens super duurzaam. Het bespaart je energie, en dus geld. Solarlampen zijn ook geschikt om je paden te verlichten.
Als je een grote tuin hebt hoef je niet overal grondkabels aan te leggen. Met een mix van beide kom je er ook uit. Lampen met een grondkabel leg je aan bij de tuinpaden, en lampen op zonne-energie plaats je bij je terras of zithoek.
Tuinverlichtingssystemen
Zoek je een middenweg tussen grondkabels leggen en solarlampen? Als je een buitenstopcontact hebt dan is die er: het Plug & Shine verlichtingssysteem! De ledlampen kunnen bovengronds door kabels en verbindingen als een systeem in je tuin worden geïnstalleerd. Daarnaast heb je een transformator en een 230V-aansluiting nodig. Sluit alle lampen aan, steek in het stopcontact en klaar is je tuinverlichting.
Het Plug & Shine verlichtingssysteem is een 24-volt laagspanningssysteem. De laagspanningstuinverlichting heeft een spanning van slechts 6, 12 of 24 volt. Dit gaat door de voorgeschakelde transformator en zorgt voor veel meer veiligheid. Hierdoor heb je geen hulp van een elektricien nodig en kun je het veilig zelf uitvoeren. Door de lage spanning neemt het stroomverbruik af. Dit maakt het een energie-efficiënte toepassing! De kabels en verbindingen zijn beschermd met IP68. De lampen zijn minimaal spatwaterdicht, dimbaar en bedienbaar met een afstandsbediening.
Zo werkt het:
Stap 1: kies de juiste lampen.
Je kunt kiezen tussen padverlichting (sokkellampen), opritverlichting, verlichting van hogere bomen of gevels (schijnwerpers & spots), verlichting van kleinere bomen en struiken (schijnwerpers), verlichting van heggen, muren & gevels (ledstrips), verlichting van perken & terrassen (grondspots).
Stap 2: het kabelsysteem.
Je kunt een afstand tot 50 meter van de stroombron tot de verste lamp overbruggen met verschillende verbindingen. Alle elementen steek je in elkaar en schroef je vast. De verdeelkabels zijn verkrijgbaar in verschillende lengtes en een verschillend aantal aansluitingen. Je sluit de lampen aan op de uitgangen van de verdeelkabels.
Stap 3: de juiste transformator
Tel het wattage van de afzonderlijke lampen bij elkaar op. Het totaal mag niet hoger zijn dan het wattage van de transformator.
Smart tuinverlichting
Stroom besparen met Smart Home is niet alleen mogelijk bij je binnenverlichting. Ook buiten kun je met Smart Home veel doen. Wat je altijd nodig hebt, is de juiste gateway om je verlichting of bewegingsmelders te bedienen.
Hoe maak ik mijn buitenverlichting slim?
- Installeer lampen die volledig geschikt zijn voor Smart Home.
- Vervang de lichtbron in de bestaande lampen voor een slimme lichtbron.
- Gebruik ledstrips voor buiten om indirect licht te creëren voor het terras of de zithoek.
Wat zijn de voordelen van slimme buitenverlichting?
- Je kunt je verlichting vanuit huis of onderweg bedienen.
- Je kunt de lichtkleur veranderen en tijdschema's maken met de Smart Home by hornbach app, om energiekosten te besparen.
- Je kunt regels maken voor de juiste lichtsfeer voor elke gelegenheid.
- Je kunt je buitenverlichting bedienen met een spraakassistent (Google Home Assistant, Amazon Alexa).
- Doordat je jouw verlichting vanaf andere plekken kunt bedienen, kun je ook inbrekers weren.
Slimme buitenverlichting is aan te sluiten op een bewegingsmelder die geschikt is voor buiten. Zo brandt jouw licht alleen wanneer het nodig is! Dit is vooral handig bij tuinpaden of perk- en boomverlichting die de weg door je tuin moeten wijzen.
Naast de bewegingsmelders heb je de mogelijkheid om een wandschakelaar in je huis te installeren. Je kan je tuinverlichting hieraan koppelen. Zo schakel je vanaf binnen je tuinverlichting in en uit. Als je dimbare lampen hebt, kun je je tuinverlichting ook dimmen met de schakelaar.
Grondkabels leggen
Wanneer je grondkabels wilt aanleggen voor je tuinverlichting zijn er een aantal dingen om rekening mee te houden. Zoals hiervoor genoemd, heb je voor de aansluiting professionele hulp nodig van een elektricien. Bedenk van tevoren goed welke lamp waar moet worden geplaatst. Dan kan er een installatieplan gemaakt worden en wordt er bepaald hoeveer elektriciteit er nodig is.
Dit moet je weten over het aanleggen van grondkabels:
- Grondkabels moeten in een sleuf van minimaal 60 centimeter diep worden gelegd.
- Voor voetpaden of een weg moet de diepte minstens 80 centimeter zijn.
- Een holle of flexibele buis is geschikt voor de installatie. Zo zijn de kabels beschermd tegen plantenwortels.
- Er kan een waarschuwingslint in de sleuf worden gelegd om aan te geven dat er een elektrische leiding loopt.
- Beschermingsklasse IP44 is de minimumvereiste voor zowel de kabels, de lampen en de buitenstopcontacten. Dit is belangrijk omdat alle onderdelen voortdurend aan verschillende weersomstandigheden worden blootgesteld.
- De stroom voor de tuinverlichting moet op een eigen stroomgroep lopen. Om veiligheidsredenen mogen grondkabels niet worden aangesloten op de stroomgroep van het huis.