Voordat je met de opbouw van de blokhut begint, moet het hout tegen weer en wind worden beschermd. Behandel de planken in ieder geval met een houtbeits. Dit kan gemakkelijk met een kwast op het hout worden aangebracht.
Tuinhuis bouwen
Plank voor plank: met een beetje handigheid bouw je je eigen tuinhuisje. Kant-en-klare dikke planken en praktische insteekverbindingen laten je huis snel groeien. Blokhutten zijn er bij HORNBACH in verschillende uitvoeringen, met en zonder terras.
Dit heb je nodig voor je project
Tuinhuis bouwen: stap voor stap
Daarna leg je de vloerbalken uit op de fundering. De ondergrond voor het opbouwen van de vloerbalken moet absoluut vlak en rechthoekig zijn. Schroef de basisplanken aan de vloerbalken.
Voor de volgende werkstappen is het uiterst belangrijk, dat de langs- en dwarsdragers precies in rechte hoeken ten opzichte van elkaar staan. Meet daarvoor met een meetlint de diagonalen na en lijn de dragers nauwkeurig uit. Daarmee leg je de basis voor een rechte opbouw van de wanden. Gebruik bij het op elkaar zetten van de planken een stuk montagehout. Daardoor wordt de groef van de plank bij het inslaan niet beschadigd.
Op de plek, waar later de deur moet komen, verwijder je met behulp van een houtbeitel voorzichtig de uitstekende veer van de basisplank.
Monteer nu de deur erin. Bij de meeste blokhutten zijn de wandplanken van het deurkozijn omkeerbaar. Zo kan de deur links en rechts aanslaan.
Trek plank voor plank de wanden verder op. Let op: controleer bij het opbouwen met behulp van een waterpas of de wandplanken exact horizontaal zitten. Zet op de daarvoor bestemde plaatsen de ramen erin. Om bijv. het splijten van de planken te voorkomen, boor je alle schroefverbindingen voor.
Nu gaat je bouwwerk al aardig vorm krijgen: zet de gevelbasis en de gevelpunt erop. Daarmee is de basis voor de dakconstructie gecreëerd. Plaats daarna de dakgordingen in de daarvoor bestemde uitsparingen.
Zet de dakplanken erop en schroef ze vast aan de dakgordingen. Let op: druk de dakplanken niet te vast tegen elkaar. Door vochtigheid zet het hout nog uit.
Nadat de dakconstructie staat, schroef je als afwerking binnen en buiten een deklijst aan het raam.
Om het regenwater af te voeren bevestig je de druiplijst aan de dakbedekking. Stabiliteit en bescherming tegen wind krijg je door de wanden en het dak met behulp van hoekstukken en tapeinden met elkaar te verbinden.
Nadat de basisconstructie van het tuinhuisje staat, kun je binnen stap voor stap de vloerplanken leggen.
Ook bevestig je binnen de dakspant-gording-verbinders. Daarmee is je dak ook bestand tegen storm. Buiten installeer je daarna de windveer aan de gevel – en het pannenbier kan tevoorschijn worden gehaald.
Om het dak af te dichten, kunnen shingles worden gebruikt. Klim met een ladder tot dakhoogte en begin met het vastspijkeren van de shingles aan de onderste rand van het dak. Uitsteeksels van shingles kunnen zonder problemen met een stanleymes of tapijtmes worden afgesneden.
Werk baan voor baan aan beide kanten omhoog tot aan de nok van het dak.
De laatste laag: voor het afdichten van de nok is het raadzaam de shingles zo te snijden dat ze precies passend kunnen worden aangebracht. Daarna kun je eventueel je tuinhuis nog in een frisse kleur schilderen.