Is Breda jouw vestiging?
Mijn verlanglijsten 0 Winkelwagen
HORNBACH Breda Openingstijden
Konijnenberg 33
4825 BC Breda

service-breda@hornbach.com
+31 76 578 9000
ma - vr: 07:00 - 21:00 Uur
za: 08:00 - 18:00 Uur
zo: 10:00 - 17:00 Uur
Je hebt deze informatie uitgeprint op 11-01-25 om 23:32. Let op: prijzen kunnen veranderen door ontwikkelingen op de markt. Controleer daarom altijd de actuele prijzen in onze Onlineshop of in de vestiging. Bedankt voor je begrip.
  • Gesteldheid: soepel en kneedbaar, gelige-lichtbruine kleur.
  • Water en voedingsstoffen worden niet voldoende getransporteerd.
  • Risico op waterophoping, waardoor bijvoorbeeld het gazon drassig kan worden of verkommeren.
  • Bodemverbetering: ongeveer 3 cm hoog zand en 1 cm hoog compost op de bodem uitstrooien, materialen 10 cm diep in de aarde inwerken.
  • Gesteldheid: druppelt door de vingers, grijs-bruine kleur.
  • Water en voedingsstoffen kunnen niet voldoende worden opgeslagen, daardoor kan bijvoorbeeld het gazon verdrogen of verhongeren.
  • Bodemverbetering: 1-2 balen compostgrond per 100 m² opbrengen en zorgvuldig in de bodem inwerken.
  • Gesteldheid: stroef en gemakkelijk kruimelend, bruine kleur.
  • Water en voedingsstoffen worden optimaal opgeslagen, is uitstekend geschikt als ondergrond voor bijvoorbeeld een gazon.
  • Bodemverbetering: in de regel niet nodig.

Gun je bodem in de tuin na de donkere en koude wintermaanden een zwier licht, lucht en water! Krab daarvoor de bovenste bodemlaag af, zodat het water weer gemakkelijker kan indringen en de bodem zich kan herstellen en kan ademen.

Wanneer je bodem na het opentrekken nog altijd een echt grove structuur heeft, moet je deze verkleinen. Door de fijn gemaakte aarde kan de bodem vocht vasthouden en een gezonde groei van de planten optimaal bevorderen.

Tussen het zaaien in het voorjaar en de oogst moet je de bodem steeds weer losmaken, zodat hij kan ademen en de planten optimaal met water en voedingsstoffen verzorgd worden. Bovendien wordt de bodem daardoor optimaal op bemesten voorbereid.

Zodra er niet voldoende voedingsstoffen in de bodem zitten, bijvoorbeeld door uitspoeling of door opname door de planten, moet je je toevlucht nemen tot natuurlijke meststoffen.

Woekert het onkruid? Dan moet je wieden! Regelmatig wieden beschermt je planten tegen de ongeliefde 'mee-eters'. Met een schoffel of een beugelschoffel maak je een einde aan het onkruid!

In de herfst moet je de bodem bevrijden van loof, mos, takken, en de overschotten van het wieden. Zo kun je de afzetting van nieuw onkruid en schimmels en dergelijke voorkomen.

Maak je bodem winterfit! Pak hiervoor in de herfst de spa en spit de aarde ongeveer 15 tot 20 cm diep om. Spit bij extreem verdichte grond nog een beetje dieper. Waarom? Door de vorst in de winter bevriest het water in de bodem en zet hij uit. Daardoor wordt de bodem kruimelig en optimaal voorbereid op het nieuwe tuinjaar.

naar boven