Mijn verlanglijsten 0 Winkelwagen
HORNBACH Breda Openingstijden
Konijnenberg 33
4825 BC Breda

service-breda@hornbach.com
+31 76 578 9000
ma - vr: 07:00 - 21:00 Uur
za: 08:00 - 18:00 Uur
zo: 10:00 - 17:00 Uur
Je hebt deze informatie op 21-11-24 om 09:40 uur uitgeprint. Let op dat prijzen op de wereldmarkt en reacties op korte termijn de prijzen op ieder moment veranderen en deze daardoor kunnen afwijken van die op je print. Dank u voor uw begrip.

Maak je tuin klaar voor het voorjaar! Druk bezig met je tuin een stuk groener maken? Een tuin vol planten en met een mooi groen gazon is een tuin waar je trots op kunt zijn en waar je van kunt genieten!

Wil jij je tuin een beetje duurzamer maken, maar heb je geen idee hoe? We kunnen geen kant-en-klaar pakket aanleveren, maar wél een flinke dosis inspiratie en tips. En met creativiteit kom je (v)er!

Ga naar buiten en ga aan de slag in je tuin!

Ook al kan je het niet met het blote oog zien: er gebeurt veel in de bodem van je beplante perken. Miljarden micro-organismen brengen belangrijke omzettingsprocessen op gang in de bodem. Als je omspit, haal je veel door elkaar. Daarom is het belangrijk om alleen om te spitten als je nieuwe planten plaatst of zaait.

Tuin omspitten | HORNBACH

Wil jij je tuin aanpakken? Ga aan de slag! Er zijn planten die je al in de herfst moet planten, maar het is beter om de vorstgevoelige planten in het voorjaar te planten. Vooral wanneer de ergste vorst voorbij is! Dit geldt bijvoorbeeld voor vaste planten, hortensia's, hibiscus en groenblijvende loofbomen.

Hoewel je fruitbomen in principe in de herfst moet planten, zijn er ook hier kandidaten die bijzonder gevoelig zijn voor vorst. Als je zin hebt in perzik, abrikoos, walnoot of kiwi, plant de boom dan in het voorjaar wanneer de bodem niet meer bevroren is.

Zodra de kans op vorst langzaam afneemt, en de bodem opgedroogd is, is het tijd om in de moestuin aan de slag te gaan. Deze groente- en kruidensoorten zijn in maart aan de beurt.

Zaaien Planten
  • Rode biet
  • Peterselie
  • Wortels
  • Spinazie
  • Witlof
  • Uien
  • Vroege kool
  • Kropsla
  • Tuinbonen
  • Rabarber
Groentes verbouwen | HORNBACH!

In het voorjaar kan je ook beginnen met het kweken van meer groentesoorten in een verwarmde kas of op de vensterbank. In het voorjaar kan je de volgende groenten zaaien:

  • Tomaten
  • Paprika
  • Aubergines
  • Broccoli
  • Knolvenkel
  • Zomerse witte kool
  • Zomerbloemkool
  • Selderie
  • Meloen
  • Okra
  • Goudbes

Meer informatie over groentes verbouwen of pak je het liever groots aan? Ga naar de adviespagina's en lees meer over het verbouwen van groentes of het aanleggen van een kweekbak.

Ze hebben maanden in het donker gezeten, nu is het tijd voor licht en groei: Haal je potplanten uit de kelder, garage of tuinhuis!

Maar doe het rustig aan. Laat de planten beetje bij beetje wennen aan de veranderde temperaturen en het zonlicht. Begin met een plek in de schaduw, zodat ze niet verbranden. Daarna telkens een paar uur in de zon zetten. Dit noem je ook wel ‘afharden’.

Of je nu pot- of kuipplanten hebt, het voorjaar is ook de perfecte tijd om je planten te verpotten. Een grotere pot is vooral noodzakelijk als er bijv. wortels door het afvoergat van de bloempot groeien of aan de oppervlakte van de aarde te voorschijn komen. Dit geldt ook voor je kamerplanten! Deze doen het in de winter ook rustiger aan.

Sierplanten, sierstruiken en hortensia's zorgen in de meeste tuinen al vroeg voor kleur. Na de bloei kunnen deze vroegbloeiers direct worden gesnoeid.

Begin maart is de juiste tijd om de vaste planten in je tuin te snoeien. En dat niet alleen, ook meerjarige kruiden zoals lavendel of rozemarijn moeten in het voorjaar gesnoeid worden. Wacht met het snoeien van fruitbomen tot de vorst voorbij is. Dit is het juiste tijdstip om te gaan snoeien.

In het voorjaar moeten ook de rozen gesnoeid worden. De vuistregel is: sterk snoeien in het voorjaar zorgt voor sterke nieuwe scheuten.

Het voorjaar is de ideale tijd om de tuin een voedingsstofkick te geven. In het afgelopen tuinjaar hebben de planten een groot deel van de voedingsstoffen uit de grond gehaald. Maar om ervoor te zorgen dat je deze zomer een groen paradijs hebt, moet je de voorraad voedingsstoffen aanvullen. De beste manier om dit te doen, is natuurlijk met mest.

Let erop dat je niet voor alles dezelfde mest gebruikt. Aangezien elke plant speciale behoeften heeft, moet hij ook specifieke mest krijgen.

Je wilt een mooi en zachtgroen gazon. Om ervoor te zorgen dat dit ook zo is, kan je beste in maart al beginnen met je gazononderhoudsprogramma. Maaien, bemesten, onkruid bestrijden, verticuteren. Dat is je programma voor het voorjaar. Onze tuinmachines zijn jouw beste vrienden: ze besparen je tijd én kracht.

In welke volgorde heeft dit zin, wat is het verschil tussen mulchen en maaien en welke meststof is geschikt voor je gazon? Wij hebben de antwoorden voor je!

Storm, sneeuw, hagel - je tuinhuis moet in de winter heel wat doorstaan. Bekijk je tuinhuis eens goed in het voorjaar. Is de verf aan het afbladderen? Zijn er scheuren ontstaan?

Begin met een kleine voorjaarsschoonmaak en verwijder de bladresten van het dak en uit de regengoot. Behandel het hout met een beits. Als er scheuren zijn ontstaan, moeten deze preventief van buitenaf met siliconen worden afgedicht. Dit is erg belangrijk, omdat het anders vervelend kan worden. Als er vocht binnenin komt, kan er snel schimmel ontstaan.

Wat doe je als je terras er opeens anders uitziet? Na verloop van tijd zie je dat het weer, zoals de zon, regen, sneeuw en ijs invloed heeft op je terras. Met de juiste reiniging en het juiste onderhoud kun je vlonderplanken en tuintegels hiertegen beschermen!

naar boven