Wat zijn trips?
Tripsen, ook wel donderbeestjes of trips genoemd, zijn kleine plagen die de plantencellen doorboren en het celsap eruit zuigen. Ze zijn ongeveer 1-3 mm groot en hebben een crèmekleurige of zwartbruine kleur. Ze komen het hele jaar voor in
Trips herkennen
Gaat het slecht met je plant en weet je niet zeker of je een trips plaag hebt? Tripsen kun je herkennen aan de volgende signalen:
- Zilveren zuigsporen: op de bovenkant van het blad zit een zilveren gloed of witte vlekken die ontstaan door het zuigen van de trips.
- Kleine zwarte poepjes: kleine zwarte puntjes op de bladeren kunnen resten van de trips zijn.
- Onvolgroeide bladeren: de bladeren worden misvormd, verwelken of worden geel.
- Geelachtige larven: de geelachtige larven van trips vind je meestal aan de onderkant van de bladeren en de bladnerven. Met het blote oog zien ze eruit als kleine wormen. Als je heel dichtbij kijkt of met een
, zie je dat ze bewegen. Weet je het niet zeker? Je kunt de larven met het topje van je vinger voorzichtig aantikken. Als je beweging ziet, is het vaak een larve van een trips.
Oorzaken van trips op kamerplanten
Een trips plaag haal je in de meeste gevallen in huis met nieuwe
Tripsen houden vooral van droge en warme binnenlucht. Het is dus geen verrassing dat plagen in de winter vaak voorkomen. Om je kamerplanten te beschermen en besmetting te voorkomen, kun je de plant regelmatig besproeien met water. Hierdoor kan de trips zich moeilijker nestelen.
Trips voorkomen
Je wilt trips liever voorkomen dan genezen omdat het een hardnekkige plaag is. Bekijk onze tips voor trips:
- Houd de luchtvochtigheid in je huis hoog. Om de droogte tegen te gaan kun je je planten besproeien met water. Tip: als alternatief kun je ook een bakje water op de verwarming zetten. Beide verhogen de luchtvochtigheid. Of plaats een
in huis. - Gezonde planten zijn minder vatbaar voor plagen. Geef je (kamer)planten op tijd water,
(tijdens de lente en zomer) en verse . - Controleer regelmatig de bladeren van je planten, vooral de onderkant!
Isoleer nieuwe planten vier weken!
De levenscyclus van trips is ongeveer vier weken, dus houd nieuwe planten dan ook zo lang geïsoleerd van de andere planten voordat je ze bij elkaar in de ruimte zet.
Trips bestrijdingsmiddel
Trips kun je bestrijden met gerichte maatregelen en middelen, zoals kant-en-klare sprays, huismiddeltjes of het gebruik van natuurlijke vijanden zoals roofmijten of aaltjes. Meer tips lees je hieronder:
Er zijn enkele huismiddeltjes als je trips wilt bestrijden of in ieder geval in bedwang wilt houden, zoals:
- Zeep: een oplossing van zeep kan goed gebruikt worden om trips te bestrijden. Zeep heeft een reinigende werking en tast de beschermlaag van de trips aan. Meng hiervoor 500 ml water met 8 gram milde, groene zeep en breng dit op de plant aan. Vergeet niet om de grond af te dekken, zodat de zeepoplossing daar niet op komt. Herhaal het spoelen elke 3-4 dagen.
- Spiritus: meng een beetje spiritus met water en dep de verdunde oplossing op de aangetaste delen van je plant of met een wattenstaafje op de trips. Dit doodt de trips.
- Azijnoplossing: je kunt ook een oplossing van azijn en water in de verhouding 1:1 gebruiken als spray tegen trips. Azijn heeft een afstotende werking op veel insecten, waaronder trips.
Het gebruik van natuurlijke vijanden is een effectieve methode om trips te bestrijden. Deze vijanden, zoals roofwantsen/mijten en aaltjes, kun je eenvoudig op de aangetaste planten plaatsen. Ze planten zich op natuurlijke wijze voort. Dit zorgt ervoor dat de trips langdurig bestreden worden zonder schadelijke resten op de planten achter te laten. De roofmijten eten de trips en hun larven, terwijl de aaltjes ze infecteren met dodelijke bacteriën en daarmee de trips doden.