Wat is infrarood precies?
Zo werkt infraroodverwarming
De straling zet de moleculen van materiële oppervlakken in beweging. Dit proces is niet zichtbaar en is geheel ongevaarlijk. De warmte die ontstaat voelt prettig aan. Het is te vergelijken met het gevoel van de zon die op je huid straalt. Het grote voordeel is dat je huid hier natuurlijk niet door kan verbranden! De zon brengt namelijk ook nog uv-straling met zich mee, wat infraroodverwarming niet heeft.
- Infraroodverwarmingen zetten ongeveer 90% van de verbruikte energie direct om in warmte.
- Snelle verwarmingstijd: zet de terrasverwarmer
aan en geniet. - Infraroodwarmtesystemen zijn geluidsarm en geheel geurloos.
- De verwarmingen werken op stroom, dus er zijn geen zware en onhandige
nodig. - Eenvoudige installatie en flexibele deïnstallatie.
- Veilig in gebruik bij correcte installatie.
Let op!
De meest zichtbare verwarmingselementen worden zeer heet. Vaak wordt een afstand van minimaal 1 meter van brandbare materialen aanbevolen.
Het gaat om de golflengte!
Infraroodverwarmingen werken met kortegolf-, middengolf- of langgolvige infraroodstraling. Hier geldt: hoe korter de golflengte, hoe sneller de warmteafgifte. Moderne terrasverwarmers voor buiten werken daarom met korte golf infrarood.
Dit zijn de verschillen tussen de verschillende stralingstypen:
Kortegolfstraling (IR-A)
Golflengtebereik: 780 tot 1400 nanometer
Dringt ongeveer 4 tot 5 millimeter door in de huid.
Dankzij de korte golven doordringen IR-A-stralen de lucht zeer effectief, zonder er warmte aan te verspillen. Objecten in de directe omgeving worden snel verwarmd. Of dit nu een tafel, de muur of mensen zijn. Op onze huid dringt IR-A door tot ons onderhuids bindweefsel en genereert de zogenaamde dieptewerking.
Middengolfstraling (IR-B)
Golflengtebereik: 1400 tot 3000 nanometer
Dringt ongeveer 2 millimeter door in de huid.
IR-B-stralen worden bijvoorbeeld gebruikt om te ontspannen bij milde temperaturen, zoals skiën bij stralend weer. Zonder dieptewerking, maar zeer mild voor de huid. Middengolfstraling is daardoor zeer geschikt voor allerlei soorten infraroodverwarmingen en kan zelfs als tafelverwarming worden gebruikt zonder dat iemand zich eraan kan verbranden.
Langegolfstraling (IR-C)
Golflengtebereik: 3000 nanometer tot 1 millimeter
Dringt ongeveer 0,3 millimeter door in de huid.
Dit is de infraroodstraling met de langste golflengte en het laagste warmte-effect. IR-C dringt nauwelijks door in de huid en genereert daardoor geen intensief warmte- of hittegevoel.
Vooral infrarood terrasverwarmer zonder licht gebruiken IR-C. Deze zijn veel gevoeliger voor tocht en moeten daarom binnenshuis worden gebruikt of op plaatsen die beschut zijn tegen de wind.
Montagemogelijkheden
Infrarood terrasverwarming in de horeca
Voor de installatie buiten moet je de aansluitingen absoluut tegen regen beschermen. De veiligheidsklasse (gekenmerkt als IP-waarde) geeft informatie over de regenbestendigheid van je apparaat. Zorg dat de kabels geen struikelgevaar vormen voor jou en je gasten.
Eigenschappen van infrarood terrasverwarmer
Bij aankoop van een infrarood terrasverwarmer zul je gegarandeerd verschillende typen en eigenschappen tegenkomen. We geven je hier een klein idee van de technische eigenschappen en uitrusting, zoals de soorten lampen en bediening.
De genoemde functies en eigenschappen zijn slechts een kleine samenvatting. Moderne infrarood terrasverwarmers bieden nog veel meer, zoals de volgende video laat zien:
Het bijzondere aan deze terrasverwarmers is dat ze geen of slechts zeer weinig licht geven. De verwarmingselementen zijn afgedekt door een extra metalen of keramische plaat en dus niet zichtbaar.
De volledige verwarmingstijd is aanzienlijk langer voelbaar dan bij de overige infrarood terrasverwarmers. Reken hier op 10 tot 20 minuten. Door het gewoonlijk lagere wattage zijn
Voor je hobbyplek zijn ze echter perfect. In een