Markeer het terrasoppervlak met een gespannen metseldraad of markeerspray. Voeg 20 cm toe aan de lengte en breedte. Een muurhoek helpt om een rechte hoek te krijgen.
Terrastegels leggen
Terrastegels zijn de ideale basis voor een bestrating. Het is duurzaam, onderhoudsvriendelijk en verkrijgbaar in allerlei soorten en maten. Wij laten je zien hoe je terrastegels legt en wat je daarbij nodig hebt.
Dit heb je nodig voor je project
Materialen
- Terrastegels
- Grind
- Split 2/5 mm
- Koppelstone split
- Tegeldragers
- Brekerzand
- Ophoogzand
Terrastegels leggen: stap voor stap
Terrasoppervlak markeren
Graaf het oppervlak diep genoeg uit: de bovenkant van de tegels moet op de juiste hoogte onder de terrasdeur komen. Er is een afschot van 2% nodig die van het huis afloopt. Het oppervlak met de trilplaat verdichten.
De kantstenen worden - afhankelijk van de terrasconstructie en de kantsteenhoogte - op het verdichte grondvlak of op de vorstwerende laag geplaatst. Zet met metseldraden de exacte afmetingen van de binnenkanten van de kantstenen met een afschot af.
Roer het landschapsbeton aardvochtig en breng het op het grondvlak aan als een 4 tot 5 cm dikke strook voor de eerste kantsteen. Plaats de steen, klop hem in het beton met de rubberen hamer en lijn hem uit met de waterpas. Gebruik de troffel om een betonnen wig van ca. 10 cm hoogte te vormen en plaats er kantstenen op langs de gespannen draden. Snijd stenen met de haakse slijper op maat.
Afhankelijk van de terrasbekleding kan nu nog meer vorstwerend materiaal aan de binnenkant worden geplaatst en verdicht. Houd er daarbij rekening mee dat er nog een 4 cm dikke laag bestratingssplit op de vorstwering wordt geplaatst. Als de terrastegels direct op de splitlaag worden gelegd, moet deze vlak en met een afschot aangelegd zijn. Bij de legvariant met tegeldragers zijn er nog egalisatiemogelijkheden doordat de tegeldragers in hoogte versteld kunnen worden.
Om een vlak splitoppervlak te maken, worden er richtlatten geplaatst en op de gewenste hoogte gebracht. De beste manier om dit te doen, is om eerst voor ieder T-profiel een dam van split op te werpen en dan een T-profiel in het split te drukken. Nu met behulp van de draden, met het benodigde afschot, de richtlatten gelijkmatig uitlijnen.
Bestratingssplit aanbrengen
Vul de ruimte tussen de richtlatten op met bestratingssplit en egaliseer het oppervlak met een reilat. Vul dan een andere sectie met split en weer egaliseren. Daarna kunnen de draden verwijderd worden.
Afschot instellen
Span ter hoogte van de afgewerkte bovenrand van het terras draden en lijn ze horizontaal uit. Markeer de kantsteen na een meter terrasbreedte 2 cm onder het draad met plakband. Herhaal deze stap na elke extra meter terrasbreedte met nog eens 2 cm tot het einde van het terras. Bevestig nu het draad ter hoogte van de markeringen. Zo krijg je een gelijkmatig afschot van 2%.
Terrastegels op split
De tegels worden vanaf de rand gelegd, zodat er niet over het splitoppervlak gelopen hoeft te worden.
(1) Terrastegel (2) Voegsplit (3) Bestratingssplit (4) Vorstwerend materiaal (5) Kantsteen (6) Betonnen wig
Voegafstand in acht nemen
Neem een voegafstand in acht richting de randen. Leg de tegels altijd met een gelijkmatige voegafstand. Gebruik daarvoor voegkruisjes. Terrastegels kunnen worden gelegd met kruisvoegen of verspringende voegen. Leg de eerste rij tegels precies op één lijn. Legfouten in de eerste rij beïnvloeden alle volgende rijen. Klop de tegels met een rubberen hamer licht in het split.
Terrastegels leggen
Controleer tijdens het leggen de vlakheid tussen de tegels met een waterpas en richt ze indien nodig uit. Til te diep ingeklopte tegels op en leg er wat split onder.
Tegels voegen
Verwijder na het leggen de voegkruisjes en veeg de voegsplit diagonaal in de voegen. Bewaar overtollig voegmateriaal en vul bij na het hard worden van de voegen.
Tip
Gebruik een rubberen hamer waarvan de kleur niet afgeeft.
Terrastegels op tegeldragers
Bij dit type constructie worden keramische terrastegels op verstelbare tegeldragers gelegd. De voordelen: de hoogte van de tegeldragers kan worden aangepast en de voegafstanden liggen vast door de tussenschotten. Let op een afschot van 2%!
(1) Terrastegel (2) Tegeldrager (3) Betontegel (4) Universeel vlies (5) Bestratingssplit (6) Vorstwerend materiaal (7) Kantsteen (8) Betonnen wig
Op het voorbereide splitoppervlak wordt eerst een universeel vlies gelegd tegen onkruid. Daarop worden betontegels gelegd als basis voor de tegeldragers. De afstanden zijn afhankelijk van het formaat van de terrastegels. Leg de betontegels in rijen op één lijn.
Als de terrastegels met kruisvoegen moeten worden gelegd, is bij ieder kruispunt een tegeldrager nodig. Aan de randen en in de hoeken moeten de tussenschotten op de dragers geheel of gedeeltelijk worden verwijderd. Je kan ze gemakkelijk buigen op de vooraf bepaalde breekpunten. Plaats de tegeldragers aan de randen zo ver mogelijk naar buiten, zodat de terrastegels op een zo groot mogelijk oppervlak rusten.
Tegeldragers vastschroeven
De tegeldragers worden vastgeschroefd aan de betontegels. Boor daarvoor twee gaten in de betontegel, plaats een plug en schroef de tegeldragers met roestvrij stalen schroeven vast aan de betontegels. Begin het leggen met een tegeldragers in een hoek.
Tegeldragers instellen
Stel de hoogte van het tegeldrager zo in dat het oppervlak van de tegel direct aansluit op de bovenkant van de kantsteen. Plaats na het vastschroeven van de eerste tegeldrager een tegel met een hoek op de drager en positioneer de andere drie lagers.
Het is het beste om in rijen te werken en de rijen precies op één lijn uit te lijnen.
Plaats altijd een reilat op de tegelrij om de uitlijning te controleren. Een onregelmatig verloop van de eerste tegelrij beïnvloedt het gehele terrasoppervlak en kan later niet meer worden gecorrigeerd.
Tip
Als je geen tegels op maat wilt snijden, moet het oppervlak binnen de kantstenen exact worden opgemeten. Houd naast de tegelafmetingen ook rekening met de voegbreedte tussen de tegel en richting de rand. Als de tegels op maat moeten worden gemaakt, begin dan met het leggen van de hele tegels op de belangrijke en zichtbare plekken en leg de op maat gemaakte tegels aan de kant van het huis.
Tegels op maat snijden
Controleer voor het leggen of het de juiste tegels zijn en of ze beschadigd zijn; reeds gelegde tegels kunnen niet gereclameerd worden. Let op de leginstructies van de fabrikant. De nog niet gelegde tegels moeten beschermd worden opgeslagen. In het geval van gecoate tegels kan het afdekken met folie leiden tot condensatie, wat uitbloeiingen kan veroorzaken.
De gecoate tegels moeten daarom totdat ze verwerkt worden zonder folie worden bewaard op een beschermde plaats. De tegel wordt eerst afgespoeld. Teken vervolgens het verloop van de snijlijn op alle kanten van de tegel.
Gebruik voor het snijden een haakse slijper met een diamantslijpschijf. Snij de tegel eerst aan de achterkant in en draai hem dan om. Nu aan de voorkant ook insnijden langs de markering, totdat de tegel netjes doorgesneden is. Spoel de tegeldelen na het doorsnijden af met schoon water, omdat slijpstof vlekken kan veroorzaken.
Gelegde tegels afdekken
Zorg er bij het leggen van terrastegels altijd voor dat de tegels niet vuil worden. Dek gelegde tegels af met een folie. Tegels niet aantrillen en later geen strooizout gebruiken.
Tip
De snijkant van een gedeelde tegel zal nooit helemaal exact zijn. Leg de tegel daarom altijd zo dat deze kant niet opvalt - bij voorkeur aan de kant van het huis.