Is Breda jouw vestiging?
Mijn verlanglijsten 0 Winkelwagen
HORNBACH Breda Openingstijden
Konijnenberg 33
4825 BC Breda

service-breda@hornbach.com
+31 76 578 9000
ma - vr: 07:00 - 21:00 Uur
za: 08:00 - 18:00 Uur
zo: 10:00 - 17:00 Uur
Je hebt deze informatie uitgeprint op 12-02-25 om 10:21. Let op: prijzen kunnen veranderen door ontwikkelingen op de markt. Controleer daarom altijd de actuele prijzen in onze Onlineshop of in de vestiging. Bedankt voor je begrip.

Veel terrariumdieren eten levende dieren, omdat hun zintuigen reageren op bewegingen en lichaamswarmte van prooien (bijvoorbeeld vogels of kleine zoogdieren). Deze dieren moet je, op een paar uitzonderingen na, laten wennen aan "vervangend voer". Zo kan je slangen bijvoorbeeld ook dode muizen voeren, als je ze vooraf verwarmt tot 37-40 graden.

Andere veel voorkomende voederdieren zijn bijv. sprinkhanen, kakkerlakken, krekels, wormen en meer. Omdat er in de natuur veel meer dierlijke prooien zijn, moet je het voer vaker veranderen om tekorten te voorkomen.

Bovendien kan je de voederdieren "pimpen" voordat je ze als voer gebruikt. Dit kan je doen door ze ongeveer twee weken in speciale voermengsels te houden, die verrijkt zijn met mineralen, vezels etc. Deze eet het terrariumdier dan automatisch ook op.

De vegetariërs onder de terrariumdieren, zoals bijv. groene leguanen of Europese landschildpadden, kan je gelukkig maken met weidekruiden, salades, zaailingen, kleingemaakte groenten enz. Daarnaast is er speciaal kant-en-klaar voer dat je de plantenliefhebbers kan aanbieden. Dit moet eiwitarm zijn en vezelrijk.

Waterdieren en vissen zijn het favoriete voedsel van de meeste waterschildpadden. Ook "dood voer" zoals waterplanten of dode vissen, zullen de alleseters graag verorberen. Dat is de reden waarom de voeding van waterschildpadden vrij eenvoudig is; er zijn op hun behoeften afgestemde voermengsels in de vorm van sticks, tabletten of gedroogde waterdieren.

In woestijn- of droge terraria worden dieren gehouden die afkomstig zijn uit de woestijn of de savanne. Afhankelijk van het dier bedraagt de temperatuur in het woestijnterrarium overdag ca. 28 tot 32 graden Celsius, op bepaalde punten tot 38 graden en 's nachts 20 tot 22 graden bij een luchtvochtigheid van 45 tot 60%. De bodem, de vormgeving van de achterwand en inrichting moeten worden aangepast aan het desbetreffende dier.

Onderdelen bij het inrichten van een woestijn- resp. droog terrarium:

Bodem

Hiervoor zijn alle soorten zand geschikt (rood, geel, wit). Rood zand kan bijvoorbeeld worden gemodelleerd omdat het vochtig wordt geleverd. Dieren die graag graven, kunnen een hol in het zand maken nadat het opgedroogd is.

Decoratie

Afhankelijk van de behoefte van de diersoort kan je het terrarium decoreren met stenen (met of zonder een hol) en hout. Bevestig stenen met speciale siliconenkit (bijv. aquarium-siliconenkit), zodat de dieren zichzelf niet kunnen verwonden. Let bij het inrichten van de decoratie op het totale gewicht van het terrarium en het evenwicht van de installatieplaats.

Planten

Geschikte planten vullen het terrarium aan en maken het optisch perfect. Levende planten worden echter al snel het slachtoffer van beweegbare en grotere dieren, dus gebruik eventueel kunstplanten. Bovendien moet je geen echte cactussen gebruiken, vanwege het risico op verwondingen.

In regenwoud- of tropische terraria worden dieren en planten gehouden die afkomstig zijn uit de vochtige tropen. Afhankelijk van de bewoner bedraagt de temperatuur in het regenwoudterrarium overdag ca. 20 tot 30 graden Celsius bij een luchtvochtigheid van 80 tot 90%, en 's nachts 20 tot 22 graden bij een luchtvochtigheid van 100%. De bodem, de vormgeving van de achterwand en de inrichting moeten overeenkomen met de natuurlijke omgeving van het desbetreffende dier en aan zijn behoeften aangepast worden.

Wezenlijke onderdelen van een regenwoudterrarium:

Bodem

Hiervoor is speciale terrariumaarde voor vochtige of halfvochtige terraria, of bijv. ook bodemsubstraat van pijnboomschors geschikt.

Decoratie

Plaats in het regenwoudterrarium vochtbestendige takken als structurerende elementen. Ook kurkschors, houten wortels en verschillende planten en lianen van plastic zijn geschikt als klimconstructie voor dieren die van klimmen houden. Andere inrichtingselementen zijn platte stenen die je aan wanden kan plakken en plantelementen van kokosvezels. Ook takken die gedecoreerd worden door epifyten, zijn een echte blikvanger.

Planten

Het gebruiken van planten is erg belangrijk voor de natuurgetrouwe uitrusting van het regenwoudterrarium. Maar overdrijf het aantal niet - je wilt je dieren tenslotte nog kunnen zien. In principe zijn alle planten geschikt voor het terrarium, die je ook graag op je vensterbank plaatst - vraag het bij twijfel aan de expert. Voor dieren met hechtlamellen, zoals bijv. gekko's, worden planten met grote en gladde bladeren aanbevolen.

Waterval en dergelijke

Waterbakken of kleine watervallen maken elk regenwoudterrarium perfect. Veel bewoners van zo'n terrarium geven de voorkeur aan bewegend water om te drinken, zoals bijv. de kameleon. Plan bij de installatie van de watersystemen in ieder geval mogelijkheden voor de dieren om eruit te komen. Bovendien moet je een waterfilter installeren. Bij waterpunten tot 50 liter is een binnenfilter voldoende, bij grotere moet je nadenken over de aanschaf van een buitenfilter.

Tip:

  • Houd er bij alle euforie tijdens de inrichting rekening mee, dat constructies en decoraties moeten voldoen aan de behoeften van de dieren en ze gemakkelijk te reinigen moeten zijn.

Dit soort terrarium is in principe een combinatie van een regenwoudterrarium en een aquarium. Het aquaterrarium resp. paludarium is vanwege het hoge watergehalte perfect voor het houden en verzorgen van waterschildpadden.

Bij de inrichting en het onderhoud van het waterdeel moet je de richtlijnen voor het onderhoud van een aquarium volgen. Qua technologie heb je naast de uitrusting van het regenwoudaquarium nog een aquariumverwarmer en een buitenfilter nodig.

Locatie voor het terrarium

  • Op enige uitzonderingen na, is iedere ruimte geschikt als locatie voor een terrarium. Plaats je terrarium op een plek waar je je nieuwe huisdieren in alle rust kan bekijken.
  • Let erop dat het terrarium niet in de volle zon staat, om oververhitting te vermijden.
  • Als je warmtegevoelige dieren in het terrarium wil houden, mag het terrarium in de zomer niet in een zeer warm zolderappartement staan - dit kan de dieren schaden.
  • Afhankelijk van de grootte van het terrarium, moet de plaats waar het terrarium komt te staan voldoende draagvermogen bezitten en stabiel genoeg zijn om het gewicht van het terrarium inclusief de inhoud te kunnen dragen.
  • Denk bij het kiezen van de locatie aan je rug! Je moet het terrarium kunnen onderhouden zonder dat je je te veel hoeft uit te rekken.
naar boven