Welke tegels ga jij leggen?
Tegels kiezen
Elk groot project begint met de juiste voorbereiding, zo ook jouw tegelproject! Het begint allemaal met het verzamelen van de juiste informatie, afgestemd op de specifieke ruimte die je wilt betegelen en of het
- Welke eigenschappen moeten je tegels hebben?
- Welk uiterlijk vind je mooi bij tegels?
- Welk legpatroon past in jouw ruimte?
Wij hebben antwoorden op al deze vragen. Op onze adviespagina's ontdek je alles over de verschillende eigenschappen van tegels, we laten je ook de tegeltrends zien en welke legpatronen voor welke ruimtes geschikt zijn.
Ondergrond voorbereiden
Een primer is vooral belangrijk bij sterk absorberende ondergronden zoals gipsplaten, minerale gips, oude gips, beton of cementpleister. Deze oppervlakken zijn absorberend en kunnen het water uit de tegellijm onttrekken, waardoor de tegels niet goed hechten. Wil je controleren of je ondergrond absorberend is? Maak een deel van de ondergrond nat met water, wordt hij donkerder, dan moet je een primer gebruiken.
Gladde ondergronden moeten vooraf worden geprimed, bijvoorbeeld als je tegels op tegels legt. Dit zorgt ervoor dat de tegellijm goed hecht. In vochtige ruimtes is een primer die geschikt is voor deze omstandigheden extra belangrijk. Zelfs bij ondergronden die weinig vocht opnemen, wordt een primer aangeraden. Het maakt de tegels gelijkmatig absorberend en bindt stof, zodat de lijm beter hecht.

- Je primer moet afgestemd zijn op de ondergrond.
- Stof, vuil, vet en (losse) materiaalresten moeten volledig worden verwijderd. De ondergrond moet vlak, glad, volledig droog en draagkrachtig zijn. Anders hecht het niet goed.
- Sommige primers moeten in twee lagen worden aangebracht. De eerste laag wordt verdund aangebracht en de tweede onverdund.
- Breng de primer gelijkmatig aan. Hiervoor is een
met vachtroller of een brede kwast het meest geschikt. - De primer moet droog zijn voordat je een tweede laag aanbrengt (let op de instructies van de fabrikant). Ook de tegellijm moet pas worden aangebracht als de primer volledig droog is!
Tegels leggen voorbereiden
De tegels zijn gekocht en de primer is ook klaar. Dan heb je alleen nog een paar componenten nodig om je systeem compleet te maken. Want bij het leggen van tegels is het belangrijk dat alles bij elkaar past. Dus je primer, je tegellijm, je voegmiddel en als je in de badkamertegels legt, ook je
We hebben alle belangrijke informatie voor je samengesteld. Waar moet je op letten bij het verlijmen van tegels, wat is het juiste voegmiddel en hoe dicht je volgens de DIN-norm af? Bereid je goed voor voordat je begint.
Zelf tegels leggen
Je wilt aan je tegelproject beginnen? Super! Het is belangrijk om te weten hoe je tegels legt en waar je op moet letten. Bij ons vind je eenvoudige stap-voor-stap handleidingen voor elke tegel en voor verschillende soorten ondergronden. Ook hebben we handige tips om speciale plekken, zoals hoeken, goed aan te pakken. Ga aan de slag!

De ondergrond voor tegels is niet altijd een cementdekvloer of pleisterwerk. Tijdens een badkamerrenovatie hoef je niet altijd de oude tegels te verwijderen, want het is mogelijk om tegels op bestaande tegels te leggen. Daarnaast kun je ook tegels plaatsen op een houten vloer. Onze handleidingen begeleiden je stap voor stap bij deze processen.
Niet elke muur is recht en bij het betegelen kom je af en toe een deur, raam of hoek tegen. Maar daar zijn oplossingen voor. Hier vind je een paar tips om je tegels ook geschikt te maken voor speciale plaatsen!
Wandtegels bij een raam leggen
Bij wandtegels bij een raam werk je vanuit een lijn in het midden van het raam. Bij twee ramen kun je je oriënteren op een lijn in het midden tussen beide ramen.
Vloertegels en schuine wanden betegelen
Zijn je wanden niet haaks op elkaar? Verbind dan het richtsnoer met de respectieve middenpunten van de kopwanden. Leg vervolgens links en rechts van deze lijn twee tegels los uit en leg daar haaks op een dwarsrij. Klaar.
Natte ruimtes betegelen
Omdat tegelvloeren wel waterbestendig maar niet waterdicht zijn, moet je in de douche een afdichtingsprimer aanbrengen. Deze werkt als een rubberen huid. In kritische hoeken versterkt een afdichtband het effect.
Hoeken betegelen
Ook bij binnen- en buitenhoeken worden voegen aangehouden. Het eenvoudigst is het gebruik van speciale hoekprofielen. Deze worden in het lijmbed gedrukt en de tegels worden vervolgens tegen het profiel gelegd.
Tegelprofielen worden afhankelijk van het gebruik toegepast. Ze zorgen voor een nette afwerking van betegelde vloeroppervlakken, randen tegen de muur en treden of verhogingen. Tegellijsten worden tijdens het betegelen met de tegellijm verwerkt, sommige kunnen ook achteraf nog worden aangebracht. Ze zijn verkrijgbaar in veel kleuren, materialen, lengtes en hoogtes.
Tegels repareren en vervangen
Tegels zijn sterk en duurzaam, maar een ongeluk kan altijd gebeuren, en er ontstaat een scheur. Dat ziet er niet mooi uit, maar is geen probleem. Je hoeft niet alles te vervangen. Schuur de scherpe randen, vul de scheur met tegelformasse en lak de tegel opnieuw. Dit werkt ook bij oude boorgaten. Of vervang de kapotte tegel.
Tegels reinigen en onderhouden
Tegels zijn makkelijk te onderhouden, sterk en eenvoudig schoon te maken. Vegen, stofzuigen, dweilen en af en toe een grote schoonmaak zijn vaak genoeg. Gebruik wel het juiste schoonmaakmiddel om krassen, vet of een grijzige waas te voorkomen. Afhankelijk van het soort tegel werkt het ene middel beter dan het andere.
Heb je last van hardnekkig vuil, kalk of schimmel in de voegen? Dat is gelukkig ook makkelijk op te lossen.