Mijn verlanglijsten 0 Winkelwagen
HORNBACH Breda Openingstijden
Konijnenberg 33
4825 BC Breda

service-breda@hornbach.com
+31 76 578 9000
ma - vr: 07:00 - 21:00 Uur
za: 08:00 - 18:00 Uur
zo: 10:00 - 17:00 Uur
Je hebt deze informatie op 04-12-24 om 09:00 uur uitgeprint. Let op dat prijzen op de wereldmarkt en reacties op korte termijn de prijzen op ieder moment veranderen en deze daardoor kunnen afwijken van die op je print. Dank u voor uw begrip.

Voordat je de tegellijm gaat verwijderen, moet je weten wat voor tegellijm er op de muur of vloer zit.

  • Meestal heb je te maken met cementgebonden soorten, ook wel cementlijm. Dit is droge mortel die gemengd wordt met water.
  • Flexibele tegellijm behoort ook tot cementlijm. Daar zit ook plastic in, waardoor de lijm minder stijf is.
  • Dispersielijmen worden op kunststofbasis gemaakt. Ze zijn bijzonder flexibel, maar hechten ook sterker en worden meestal gebruikt op hardschuim en gipsplaten.

Enkel met spierkracht kun je cementlijm en flexibele tegellijm aanpakken. Kleine oppervlakken kun je het beste op de klassieke manier met hamer en beitel bewerken. Plaats hiervoor de beitel in een scherpe hoek direct op de lijmresten en sla er op met de hamer. Een harde klap is meestal voldoende om de de tegellijm te verwijderen.

Het is ook mogelijk om dispersielijm van metselwerk te verwijderen met verfafbijt. Liever een milieuvriendelijkere oplossing? Gebruik dan galzeep! Je mengt galzeep eenvoudig met water en verdeelt het mengsel dan royaal over de lijmresten. Laat dit even inwerken en dan kan je met een spatel de lijm als boter erafschrapen. Maar wees voorzichtig: bij gevoelige gipsplaten en andere geschaafde bouwplaten kan dit niet.

Zorg altijd voor geschikte beschermende kleding wanneer je aan het werk gaat, tegellijm verwijderen maakt het erg stoffig. Vergeet dus ook geen veiligheidsbril en een fijnstofmasker. Plak alle deur- en raamkozijnen en lichtschakelaars af met tape.

Wanneer je tegellijm van een groter oppervlak moet verwijderen is het aan te raden dit met een machine te doen. Begin met het verwijderen van grove resten met een boor- en beitelhamer. Wees voorzichtig met zachte muren, voordat alle stukken muur om je heen vliegen.

Verwijder daarna de resten tegellijm met één van de volgende machines:

Zelf geen machine? Een machine huren is ook een optie:

Slijpmachines zijn populaire partners voor het verwijderen van lijmresten. Maar let er op dat je alleen machines gebruikt die werken met schuurpapier of schijven om fijne resten te verwijderen. Anders zullen je machines heel erg slijten.

Voor het grove werk kun je het beste apparaten gebruiken met diamant slijpplaten of -koppen. Gebruik voor hardnekkige lijmresten een multi slijpmachine of betonslijpmachine.

Kleine hoeveelheden verwijderde tegellijm kan je in de prullenbak gooien. Grotere hoeveelheden, bijvoorbeeld na een volledige badkamerrenovatie dien je af te voeren bij het grofvuil of in een bouwafval container. Laat cementlijm altijd eerst uitharden, anders wordt het als gevaarlijk afval beschouwd.

Was je van plan de oude tegels opnieuw te gebruiken? Dan moet je ook de tegellijm van de tegels verwijderen. Verwijder voorzichtig de vervelende lijmresten van je tegels met een hamer en beitel.

Je kunt ook weer een galzeepbad maken, waarna de lijmresten er in het beste geval vanzelf vanaf komen. Lukt het verwijderen van de lijm niet? Dan kan je bij het herverlijmen van gebruikte tegels ook een mooi dik mortelbed als plan b overwegen.

naar boven