De perfecte wanden creëer je met stucprofielen. Je gebruikt ze in elk pleisterwerk om hoeken en afrondingen te maken of om er langs af te reien. Er zijn vele soorten en maten profielen. Welke je moet hebben, bepaal je aan de hand van de dikte van het pleisterwerk en de samenstelling ervan.
Gewenste hoeken en randen
Precieze randen kenmerken een goede bouwer. Stukadoorsprofielen zorgen voor de juiste afgewerkte randen terwijl de vers gestucte rand beschermd wordt. De profielen zorgen er ook voor dat je een perfect gladde wand krijgt die als mooie basis dient. Je hoeft er geen behang op aan te brengen en kunt de wanden zo schilderen! Kies je er wel voor om je muur te behangen, dan heb je de ideale ondergrond.
Plaatsen van stucprofielen
Voordat je begint met het plaatsen en stellen van hoekprofielen. Moet de wand echter wel schoon en stof vrij zijn.
Knip het profiel op de juiste maat door middel van een metaalschaar.
Breng om de 30 tot 50 centimeter een dot gipsmortel aan en positioneer daarna het stucprofiel.
Stel het stucprofiel waterpas door middel van een waterpas.
Strijk het overtollige gipsmortel weg met een stucspaan.
Tip
Gebruik snelband voor het stellen van hoekbeschermers. Snelband heeft een zeer korte afbindtijd waardoor je snel aan de slag kunt met je eigenlijke pleisterwerk.
Soorten stucprofielen
hoekbeschermingsprofiel
Hoekprofielen zijn ideaal voor het creëren van rechte en strakke hoeken. Ook biedt het bescherming tegen slijtage en stoten van het pleisterwerk op de hoeken.
- Voor stucdikte 1 mm tot 10 mm
- Lengte van 2600-, 2700- en 3000 mm
Stucstopprofiel
Een stucstopprofiel ook wel bekend als een aansluitprofiel wordt gebruikt om het stucwerk recht en strak te beëindigen op een ander materiaal. Hierdoor voorkom je scheurvorming en krijg je een strakker resultaat.
- Voor stucdikte 3 mm of 6 mm
- Lengte van 2600 mm
Afreiprofiel
Afreiprofielen zijn ideaal voor het strak en loodrecht afwerken van lange wanden. Het afreiprofiel plaats je verticaal op de wand en maakt het uitvlakken gemakkelijker.
- Voor stucdikte 6 mm of 10 mm
- Lengte van 2600-, 2700- en 3000 mm
Basisregels over profielen
Bij het plaatsen van profielen moet je volgende regels in acht nemen:
- Aluminiumprofielen zijn geschikt voor pleisterwerk voor in de binnenafbouw.
- Profielen van RVS zijn geschikt voor buiten. Deze hebben te maken met een hoge chemische en mechanische belasting en zijn ook geschikt voor vochtige ruimtes.
- Aangezien uitwendige hoeken kwetsbaar zijn en de kans op belasting hier groot is, is het belangrijk deze plek in het stucwerk te beschermen. Gebruik hiervoor hoekbeschermers. Door het stucstopprofiel ontstaat tevens een rechte strakke lijn, die afhankelijk van het gekozen model rond of scherp is.
- Stucstop- of aansluitprofielen gebruik je om gips- of pleisterlagen te beëindigen op plaatsen waar de afwerking overgaat in een andere afwerklaag of bij aansluiting op een kozijn. Hiermee voorkom je onregelmatige scheuren in de stuclaag en krijg je een strakke afsluiting.
- Inwendige hoeken kun je het beste voorzien van binnenhoeken om onregelmatige scheurvorming op deze plaatsen te voorkomen. Vaak bestaat de achtergrond van een inwendige hoek uit verschillende materialen waardoor de kans op scheurvorming groot is.
- Schilderijlijstprofielen gebruik je om schilderijen aan een rails op te hangen, die in de gips-, pleister- of stuclaag verwerkt zit. Het verplaatsen van schilderijen is op deze manier een kwestie van verschuiven.
- Door met de rei over de profielen te bewegen, zorg je ervoor dat de wand overal vlak en loodrecht gestuct wordt. Een andere veel gebruikte benaming voor dit profiel is 'guide'.
- Stucstop- en aansluitprofielen met schaduwvoeg gebruik je bij de aansluiting van stucwerk op kozijn of een ander bouwdetail. Tegenwoordig wordt vaak gekozen om ook daar een schaduwvoeg te creëren.