Stormschade aan bomen herstellen
Waterschade herstellen
Stormschade aan het huis herstellen
Let op!
Voer geen werkzaamheden aan het dak uit als je geen ervaring hebt! Als je op het dak gaat werken, moet je gepaste veiligheidsmaatregelen treffen. Win vooraf informatie in over de geldende veiligheidsbepalingen!
Stormschade aan schutting
Stormschade is een van de meest voorkomende oorzaken van schade aan een
Bij stormschade zie je ook vaak dat veel schermen tegelijk omwaaien. In dit geval is het scherm niet de oorzaak, maar vaak de kwaliteit van de paal die in de grond staat. Als deze palen aangetast zijn (door schimmels/insecten/langdurig in contact met water) dan verliezen ze hun stevigheid en met een paar harde windstoten kan dan alles tegelijk omvallen. Bij lichte stormschade zoals het loslaten van een aantal planken op het scherm of het scherm dat los komt van de paal (van het zogenoemde L-beslag) dat is dit gemakkelijk te repareren met een paar
Stormschade is natuurlijk niet prettig. Heb je flinke schade? Meld dit dan direct aan je verzekeraar, wellicht wordt er een deel vergoed. Uiteraard is ieder geval uniek. Raadpleeg dus altijd de voorwaarden van jouw verzekeraar en in welke mate je in aanmerking komt voor een vergoeding.
Meld de schade zo snel mogelijk bij de verzekeraar. Bij een melding lever je onder andere deze zaken aan:
- de datum en het tijdstip van de schade,
- foto's van de getroffen bijv. schutting (delen). Denk hierbij om zowel detailfoto’s als van de gehele omgeving.
Tip!
Neem maatregelen om verdere schade te voorkomen! Wacht eerst de reactie van de verzekeraar af voordat je de schade herstelt. Het kan namelijk zo zijn dat je verzekeraar een expert wil sturen om de schade te bekijken.
Stormschade voorkomen
Wat te doen bij overstromingen?
Overstromingen kunnen voorkomen en zeer ernstig zijn. De schade opruimen is veel werk. We steunen je zo goed als we kunnen en hebben de belangrijkste informatie hier.
- Zet de elektriciteit uit in overstroomde of ondergelopen gebouwen. Doe geen reddingspogingen zonder eerst zeker te weten dat je veilig bent. Vraag om hulp als het kan!
- Ga bij acuut overstromingsgevaar in geen geval in kelders of ondergrondse garages.
- Bij direct gevaar moeten kinderen onmiddellijk uit het door overstroming bedreigde gebied worden geëvacueerd.
- Ga niet de rivieroevers op. Daar is een extra risico van overstroming en afbraak.
- Rijd niet op overstroomde wegen. Als er water in de motorruimte van je auto komt, is de schade aanzienlijk. Start nooit een voertuig dat tot over de wielen in het water staat. Laat het wegslepen.
- Houd je aan de restricties en aanwijzingen van de gemeente en de hulpdiensten.
- Na de overstroming, is het tijd om op te ruimen. Verwijder de waterresten en modder, indien nodig met een nat- en droogzuiger.
- Pomp geen volle kamers leeg totdat het overstromingswater is weggelopen en het grondwaterpeil voldoende is gezakt. Anders is er gevaar door drijfvermogen en waterdruk.
- Verwijder vloerbedekking en lambrisering om te controleren of er water is binnengedrongen.
- Droog de getroffen plekken zo snel mogelijk! Dit voorkomt structurele schade, schimmel of andere plagen.
- Laat de bouwconstructie van je huis controleren. Markeer het bereikte waterpeil en documenteer de schade.
- Als elektrische apparatuur door de overstroming is beschadigd, laat deze door een specialist nakijken voordat je ze inschakelt.
- Breng je verzekeringsmaatschappij op de hoogte van de schade en de geschatte kosten. Bovendien mag je niet de vernielde of beschadigde voorwerpen weggooien voordat je een specialist hebt gesproken.
- Indien er verontreinigende stoffen (b.v. pesticiden, verf, vernis, stookolie, enz.) zijn vrijgekomen, moet je de brandweer waarschuwen.
- Let op: eet geen fruit, groenten of sla uit overstroomde gebieden. Er kunnen dikke lagen olieslib in tuinen of velden liggen.