Een speeltoestel hoort erbij! Maar welk toestel past het beste bij mijn kind? Of het nu om toestellen om te klimmen, glijden, hangen, schommelen, turnen of rennen gaat, onze speeltoestellen voor buiten bieden optimale mogelijkheden voor zowel creatieve als pedagogisch verantwoorde speelactiviteiten. Kinderen hebben vooral in hun vroege ontwikkelingsfase verschillende uitdagingen en prikkels nodig om de functies van de zintuigen te stimuleren.
- Tastzin
- Bewegingszin of lichaamsbewustzijn
- Evenwichtszin
- Reukzin
- Smaakzin
- Gehoor
- Gezichtsvermogen
In de eerste zes levensjaren – maar ook later nog – leren kinderen veel over hun motorische en sensorische vaardigheden. De tastzin, bewegingszin en evenwichtszin spelen in de ontwikkeling van de menselijke waarneming een cruciale rol.
Welke speeltoestellen voor buiten passen het beste bij welke leeftijd?
Met behulp van speeltoestellen kun je kinderen doelgericht stimuleren, zodat het een positieve invloed op de verdere ontwikkeling heeft. Voor iedere leeftijdsgroep zijn er daarom speeltoestellen die het meest geschikt zijn om een kind van die leeftijd bezig te houden.
- Oriëntatie: in de vroege kinderfase staan vooral een veelzijdige bewegingservaring en oriëntatie van de omgeving centraal.
- Uitdaging: als kinderen de basisschoolleeftijd hebben bereikt, hebben ze behoefte aan speeltoestellen om hun motorische vaardigheden te stimuleren en nieuwe bewegingsprikkels te krijgen.
- Avontuur: speeltoestellen zoals trampolines of springkussens zijn het meest geschikt voor kinderen die op een leeftijd komen waarop ze meer avontuurlijke prikkels zoeken.