Voor elke ruimte is er een bijpassende trap. Voor elke speciale ruimte kun je kiezen uit opties en functioneel verschillende trappen. Hier leggen we je uit welke verschillende soorten trappen er zijn. Zo weet jij welke je moet hebben, voordat je met je project aan de slag gaat!
Welke soorten trappen zijn er?
Locatie kiezen: waar komt de trap?
Als de vraag waar je jouw trap wilt plaatsen niet door de ruimteomstandigheden wordt beantwoord, geldt het volgende: In woonruimtes zorgen trappen onvermijdelijk voor enige onrust.
De betreffende kamer met de trap wordt automatisch een doorgang. In de gang of entree maakt dit niets uit. Kies je voor de optie in de woonruimte, dan is het raadzaam de trap dicht tegen de muur te plaatsen. Dit bespaart niet alleen ruimte, maar onderbreekt ook de eenheid van de ruimte niet. Wil je de trap juist in het middelpunt plaatsen en mogelijk zelfs als een soort roomdivider gebruiken, dan geldt dit natuurlijk niet. In elk geval is het belangrijk dat de trap voldoende verlicht en veilig begaanbaar is.
Trap berekenen
Je hebt je vast al eens geërgerd omdat je ergens te steile of te korte treden moest gebruiken. Dat is op den duur echt geen pretje. Neem dus de tijd en meet nauwkeurig.
- De aantrede is de horizontale afstand tussen twee voorzijden van opeenvolgende treden. De aantrede moet minimaal 22 cm zijn.
- De optrede is de verticale afstand tussen de bovenzijden van een opeenvolgende treden. De optrede mag maximaal 18 cm hoog zijn.
- Voor het berekenen van de trap heb je eerst de hoogte nodig die de trap moet overbruggen. Op basis hiervan bereken je eerst het aantal treden. Daarvoor deel je de verdiepingshoogte door een optrede van 18 cm.
- De optrede van de trap krijg je door de verdiepingshoogte door het aantal treden te delen. De treediepte, ook wel de aanloopbreedte genoemd, moet ongeveer 29 cm zijn. De exacte maat bereken je door een stapmaat van 63 cm als uitgangspunt te nemen en daar twee keer de berekende optrede van af te trekken.
- Vervolgens bepaal je de looplengte van de trap door de aanloopbreedte met het aantal treden te vermenigvuldigen. Als je dan de verdiepingshoogte door de berekende traplengte deelt, heb je ook de trappenhelling paraat.
Hoeveel stappen zijn toegestaan?
Raadpleeg altijd het actuele bouwbesluit voor jouw trapprojecten.
Welke trapleuning?
De meeste trappen komen rechtstreeks bij jou thuis met een leuning en handrail. Daarnaast zijn er complete sets voor systeemtrappen in allerlei varianten: voor vloer- of zijmontage, als losse stangen of als klimleuning voor buitentrappen. Of je nu een voorkeur hebt voor een trapleuning met glasvulling, verticale ronde spijlen of dwarsstangen, dat hangt helemaal af van jouw smaak. Maar een beetje stijlgevoel kan hier geen kwaad: de balustrade moet wel mooi passen bij de metalen of houten trap.
Voor extra veiligheid, vooral voor kinderen, zijn borstweringleuningen ideaal. Hiermee maak je ook je balkon veilig. Over kinderveiligheid gesproken: zorg ervoor dat de treden antislip zijn en plaats waar nodig een traphekje. In dit verband is een tweede zijde van de balustrade handig als je zijtrap bijvoorbeeld midden in de kamer staat en niet eindigt met een muur. Maak het compleet en zorg voor zowel veiligheid als stijl in je huis!
Trap installeren
Zorg dat je bij elke stap en trede op je trap veilig bent door tijdens de installatie van je trap op het volgende te letten:
- De trap moet stevig verankerd zijn aan de wand en/of de vloer.
- Zorg ervoor dat er geen stroomleidingen of andere installaties in de weg zitten bij de bevestiging.
- De wand waar de trap aan bevestigd wordt, moet voldoende sterk zijn.
- Beveilig de ramen in het trapgebied.
- Zorg ervoor dat er een lichtschakelaar goed bereikbaar is bij zowel het begin als het einde van de trap.
- Het leuning moet stabiel zijn, niet overklimbaar en minstens 90 cm hoog.
- De trap moet een hellingshoek van ongeveer 25 tot 40 graden hebben.
Als je zelf een trap wilt bouwen, zijn er enkele voorschriften die je moet volgen. De beste richtlijn hiervoor is de DIN-norm 18065 voor gebouwtrappen. Deze norm geeft belangrijke aanwijzingen voor de afmetingen van trappen, zoals de voorgeschreven hoogte en breedte van een trap, evenals de hoogte en diepte van een trede. Ook de vereiste hoogte van het leuning wordt daarin aangegeven.
Pak het goed aan en zorg dat jouw trap veilig en volgens de norm is!