Lang, breed, smal, groot, klein, gelaagd, geribbeld, glad. De keuze voor de juiste radiator wordt bepaald door de omstandigheden in de ruimte, door het type en door de manier van aansluiten. Hier lees je alle over paneelradiatoren en designradiatoren.
Dit zijn de soorten radiatoren
Compact radiatoren
Compact radiatoren zijn zogenoemde viervoudige radiatoren met vier aansluitingsmogelijkheden.
Ventielradiatoren
Een ventielradiator heeft zes aansluitmogelijkheden. Daarom wordt hij ook vaak zesvoudige radiator genoemd.
Vervangingsradiatoren
Moderniserings- of reserveradiatoren voor oude kolom-, ribben- of DIN-radiatoren. Deze radiatoren hebben dezelfde naafafstand als de oude radiatormodellen en zijn daarom hiermee uitwisselbaar. Dat maakt het vervangen van de oude modellen gemakkelijk en ongecompliceerd.
Paneelradiatoren
Deze kunnen horizontaal of verticaal zijn en zien er opvallend uit. Een grote keuze aan paneelradiatoren vind je in jouw HORNBACH vestiging.
Een bouwtype is de plaatradiator, deze bestaat gewoonlijk uit één of twee lagen platen. De warmte wordt vooral als stralingswarmte afgegeven. Daarnaast zijn er radiatoren met convectors. Door de ingebouwde loodrechte lamellen ontstaat een schacht waardoor de verwarmde lucht naar boven stroomt. De warmte wordt hier afgegeven door convectie, dus door luchtcirculatie.
Alle modellen zijn leverbaar in verschillende breedten en inbouwdiepten. Onze radiatoren voldoen aan de eisen van de moderne energietechniek voor nieuwbouw en modernisering van oude gebouwen.
Montagemogelijkheden
Compacte radiator met 4 aansluitingen
- Thermostaatklep 1/2” hoek, of D-vorm.
- Voetventiel 1/2” hoek, of D-vorm.
- Ontluchtingsstop 1/2”.
- Afsluitdop 1/2” aansluiting rechts en links mogelijk.
Ventielradiator met 8 aansluitingen bij zijdelingse montage
- Thermostaatklep 1/2” hoek, of D-vorm.
- Voetventiel 1/2” hoek, of D-vorm.
- Ontluchtingsstop 1/2”.
- Afsluitdop 1/2”.
De beide onderste aansluitingen zijn afgesloten. De aansluiting opzij is links en rechts mogelijk.
Ventielradiator met 8 aansluitingen bij aansluiting van onderen
(verwijder hiervoor de onderste afsluitdop)
- Ventielinzetstuk om in de radiator te draaien met thermostaatkop met moer M 30 x 1,5.
- Afsluitdop 1/2”.
- Radiatorventiel met aansluitnippels hoek, of D-vorm.
- Ontluchtingsdop 1/2”.
Designradiatoren
Designradiatoren, ook wel badkamer- of woonkamer radiatoren genoemd, combineren een betrouwbare verwarmingstechniek met een modern design. Naast de klassieke functionaliteit van een designradiator zorgen ze voor een aangenaam kamerklimaat en maken ze je individuele inrichting compleet. Er is een grote keuze aan modellen designradiatoren die je optimaal kunt afstemmen op je woonkamer.
Toepassingsgebieden voor designradiatoren
Hal
Mooi en functioneel: smalle en hoge radiatoren zijn gemaakt voor gebruik in de hal. Geraffineerde modellen met geïntegreerde spiegels bieden een extra meerwaarde.
Trappenhuis
Smalle radiatoren passen in bijna elk trappenhuis zonder opdringerig te werken. Tevens zijn er speciale slimme hoekconstructies die ook probleemloos toepasbaar zijn in trappenhuizen met een hoek.
Keuken
Praktisch en mooi: designradiatoren met handdoekhouders passen goed in iedere keuken. Dankzij de ingebouwde handdoekhouder heb je altijd een droge en voorverwarmde handdoek bij de hand en de keuken is lekker warm.
Badkamer
Voor gebruik in de badkamer zijn verschillende modellen beschikbaar. Zo is er bijvoorbeeld een model dat als scheidingswand het wasgedeelte van het toilet scheidt. Nog prettiger wordt het met de bijpassende wandradiator.
Toilet
Voor kleine ruimten zoals het toilet zijn bijvoorbeeld ronde radiatoren geschikt die ook in de kleinste ruimte optimaal toepasbaar zijn.
Woonruimten met schuin dak
Je kunt ook twee modellen met speciale afmetingen en een schuine afwerking bestellen. Deze zijn ook uitstekend geschikt voor woonruimtes met een schuin dak.
Woonkamer
De passende aanvulling voor je woonkamer zijn moderne en optisch subtiele desginradiatoren. Je kunt deze geheel naar eigen wensen in de woonkamer plaatsen.
Logo's en toelichtingen van de fabrikant Schulte
EN 442
De Europese Norm EN 442 beschrijft de minimale verwachtingen voor radiatoren en wordt gebruikt voor het meten van de warmte-uitstoot.
3 jaar garantie
3 jaar garantie op oppervlaktecoating volgens DIN 55900.
Elektrische aansluiting mogelijk
Sluit je nieuwe radiator gemakkelijk aan op het stopcontact! De radiator is daardoor direct klaar voor gebruik en onafhankelijk van het verwarmingssysteem te gebruiken. Dit garandeert je een aangename warmte het hele jaar door. Je hebt hierbij een verwarmingselement nodig, die beschikbaar is voor verschillende versies. Deze elementen worden van onderaf vastgeschroefd. De radiator wordt voor een betere warmteafgifte en tegen vorst beschermd doordat de radiator met een water/ glycol mengsel gevuld is.
Werking op elektra niet mogelijk
Werking op elektra niet mogelijk
Aansluiting in het midden onder
Aansluiting in het midden onder
Aansluiting aan beide zijden onder
Aansluiting aan beide zijden onder
Bouwkundige voorwaarden
De verschillende aansluitmogelijkheden van de radiatoren bieden een oplossing voor elke bouwsituatie. Het beste type radiator voor gerenoveerde woonruimten of oude gebouwen is de viervoudige radiator. De vier aansluitmogelijkheden zijn ideaal voor de hier vaak voorkomende nissen onder het raam. Ook deze aansluitingen zijn voorzien van halfduims schroefdraad. De bijbehorende verloopstukken zijn overal verkrijgbaar.
De juiste locatie
Paneelradiatoren verwarmen tot 40% met warmtestraling, tot 60% verwarmen ze de lucht die dan opstijgt, convectie. Daarom is de beste locatie voor de radiator onder het raam. Hier is de voor een gelijkmatige verdeling van de warmte in de ruimte benodigde luchtcirculatie het beste. De lucht in de ruimte wordt bij bij de radiator verwarmd en stijgt omhoog. Koude lucht stroomt bijvoorbeeld door deuropeningen waardoor er een luchtcirculatie ontstaat.