Verschillende soorten radiatoren
Er zijn talloze verschillen tussen radiatoren. Lang, breed, smal, groot, klein, gelamelleerd, geribbeld, glad. De keuze van de juiste radiator hangt af van de omstandigheden in jouw vier muren, de bouwstijl en het type aansluiting.
Laten we bij het begin beginnen. Bij de keuze van een radiator moet je naast vorm en kleur ook letten op de manier van warmteoverdracht. Dit is van groot belang voor een aangenaam binnenklimaat in jouw woning.
Convectiewarmte ontstaat door het verwarmen van koude lucht langs de radiator, wat zorgt voor meer lucht- en stofcirculatie in de kamer. Stralingswarmte, daarentegen, verwarmt vaste objecten zoals muren en meubels via infraroodstralen, zonder de lucht op te stuwen.
Hier is een overzicht van jouw opties. Vlakke radiatoren geven meer convectiewarmte, terwijl vloerverwarming of infraroodverwarming meer stralingswarmte afgeven.
Vlakke radiatoren
Afhankelijk van het ontwerp ontstaan diverse typeaanduidingen. Het eerste cijfer staat voor het aantal platen en het tweede voor het aantal convectielamellen. Zo ontstaan typeaanduidingen zoals 11, 20, 21, 22, 33 enzovoort.
Vervangingsradiatoren
Dit zijn moderniserings- of vervangingsradiatoren voor oude segment- of ribbenradiatoren of DIN-radiatoren.
Vervangingsradiatoren hebben dezelfde aansluitafstanden als de oude radiatormodellen en zijn daarom compatibel met deze modellen. Dit maakt het vervangen van de oude radiatoren eenvoudig en ongecompliceerd.
Vlakke vervangingsradiatoren
Een vlakke vervangingsradiator combineert de voordelen van beide radiatorsoorten: vlakke radiatoren en vervangingsradiatoren.
De modellen met een modern uiterlijk zijn glad, rondom gelast met lasertechniek, gemakkelijk schoon te maken en voorzien van een watergeleidende voor- en achterplaat. Ze vervangen oude radiatoren snel, eenvoudig en vooral zonder veel rommel. Dankzij het grote warmte-afgevende stralingsoppervlak en de geringe waterinhoud verwarmen vlakke vervangingsradiatoren bijzonder energie-efficiënt.
Ventielradiatoren
Een ventielradiator heeft zes aansluitmogelijkheden. Hij wordt daarom vaak een zesvoudige radiator genoemd.
Ventielradiatoren worden vaak gebruikt in nieuwbouw!
Convectoren
Bij dit type radiator worden lamellen van aluminium, koper of staalplaat op waterleidende buizen bevestigd. Hierlangs wordt koude lucht verwarmd, waardoor convectiewarmte ontstaat.
Voordelen
- Dit systeem verwarmt snel.
- De radiatoren zijn meestal licht en kleiner dan andere types, waardoor ze ruimtebesparend kunnen worden ingebouwd.
- Convectoren kunnen bijvoorbeeld goed in plinten voor grote terrasdeuren, etalages of onder zitbanken en winkelrekken worden geïnstalleerd.
Nadelen
- Convectoren zijn niet ideaal voor het binnenklimaat. Ze zorgen voor een hoge luchtcirculatie en wervelen daardoor stofdeeltjes op, wat slecht is voor allergiepatiënten.
- Ze zijn moeilijk schoon te maken vanwege de lamellen.
kolomradiatoren
Bij dit type radiator worden afzonderlijke, gestandaardiseerde segmenten van staalplaat in een willekeurig aantal aan elkaar gekoppeld.
Voordelen
- De constructie van dit type radiator is praktisch en kan aan diverse warmtebehoeften voldoen.
- Segmentradiatoren zijn voordelige radiatortypen.
Nadelen
- 70% van de warmteafgifte gebeurt door convectie, wat eerder voor een onaangenaam binnenklimaat zorgt.
Buisradiatoren
Buisradiatoren zijn een doorontwikkeling van de segmentradiatoren.
Voordelen
- Ze zijn flexibel inzetbaar en verkrijgbaar in verschillende kleuren, bouwhoogtes en -dieptes, met willekeurig aantal achter elkaar geplaatste buizen of als speciale vormen.
- Buisradiatoren zijn vooral populair in de vorm van handdoekradiatoren voor de badkamer, als vensterbankradiatoren met verticaal geplaatste buizen of als decoratieve roomdividers. Vrijstaand ingebouwd leveren ze overigens optimale prestaties.
- Goede warmtegeleidbaarheid
- Duurzaam
- Zeer eenvoudig schoon te maken
Nadelen
- Net als bij segmentradiatoren gebeurt de warmteoverdracht voor ongeveer 70% door convectie, wat geen gunstig binnenklimaat oplevert.
Vloerverwarming
Het verschil ligt in het feit of het systeem boven de isolatielaag in de vloeibaar aangebrachte dekvloer wordt ingebouwd of in schuimplaten wordt gelegd en met droogplaten wordt afgedekt.
Voordelen
- Warmte wordt voor 2/3 door stralingswarmte gegenereerd. Dit zorgt voor een aangenaam warme, stofvrije kamertemperatuur met een gelijkmatige warmteverdeling.
- Lage aanvoertemperaturen, waardoor het gebruik van zonne-energiesystemen mogelijk is.
- De verwarming wordt "onzichtbaar", wat meer ruimte oplevert voor andere zaken in de kamer.
Nadelen
- Hoge traagheid van de verwarmingsoppervlakken
- Hogere investeringskosten
- Achteraf wijzigingen aanbrengen is – afhankelijk van het legingssysteem – meestal omslachtig of onmogelijk.
Wandverwarming
Wandverwarming zie je niet zo vaak. Het wordt vergelijkbaar met vloerverwarming geïnstalleerd, maar dan verticaal.
Voordelen
- Warmte komt verticaal op het lichaam terecht, wat als aangenaam wordt ervaren.
Nadelen
- Voor de muren kunnen geen meubels staan.
- Buitenmuren moeten goed geïsoleerd zijn.
Infraroodverwarming / infraroodplaten
In tegenstelling tot traditionele verwarmingen, die de omgevingslucht verwarmen, geven infraroodverwarmingen voortdurend elektrische stralingswarmte af. We kunnen deze infraroodstralen niet zien, maar wel voelen. Ze verwarmen alle vaste en vloeibare objecten in een ruimte. Wanneer deze objecten de warmte weer afgeven, wordt de lucht ook verwarmd. Je kunt het hele systeem bedienen met een draadloze thermostaat.
Voordelen
- Korte opwarmtijden.
- Modern uiterlijk, kan ook dienen als decoratie.
- Kan tijdelijk worden gebruikt.
- Lage aanschafkosten.
- Geschikt voor zowel binnen- als buitengebruik.
- Eenvoudig te verplaatsen.
Nadelen
- Hoge operationele kosten.
- Voorwaarde: Het huis moet een goede isolatiestandaard hebben.
Vloerverwarmingen
Bij conventionele radiatoren wordt de lucht verwarmd, stijgt op, koelt af en daalt weer. Hierdoor wordt veel stof opgewerveld, wat de lucht uitdroogt. De ruimte is onderaan koel en bovenaan warm. Dit is vooral in hoge ruimtes energieverspilling, omdat het grootste deel van de warmte onder het plafond blijft hangen.
Vloerverwarmingen verwarmen de ruimte met stralingswarmte. De ruimte is het warmst aan de vloer en koelt naar boven toe af. De vloer wordt daarbij nooit heet, maar gelijkmatig lauw. Hierbij wordt geen stof opgewerveld en droogt de lucht niet uit.
- Vloerverwarmingen kunnen tegenwoordig op vrijwel elke ondergrond worden gelegd en met bijna elke vloerbedekking worden gecombineerd.
- Bovendien kan de kamertemperatuur met een vloerverwarming probleemloos met 2-3 °C worden verlaagd zonder dat het comfort wordt beïnvloed. Dit bespaart energie en geld!
- Als onzichtbare warmtebron bespaar je ruimte in de kamer, omdat geen lelijke of omvangrijke radiatoren meer nodig zijn.
Wij laten je de belangrijkste kenmerken en verschillen tussen de twee varianten zien.
Elektrische vloerverwarming
Een elektrische dunbed-vloerverwarming bestaat uit verwarmingskabels met maximale veiligheid. De verwarmingskabels zijn bevestigd op zelfklevende matten, die verkrijgbaar zijn als rollen van verschillende lengtes en doorgaans met een breedte van 50 cm. De matten kunnen snel en nauwkeurig worden gelegd. De geringe opbouwhoogte van ongeveer 2,5 mm betekent dat je bij het installeren van elektrische vloerverwarming geen drempels en deuren hoeft te verhogen.
Als er bij de elektrische vloerverwarming een kabelbreuk optreedt, zorgt een ingebouwde aarding ervoor dat het systeem onmiddellijk wordt uitgeschakeld. Hierdoor ontstaat er geen gevaar.
Watergedragen vloerverwarming
Een watergedragen vloerverwarming bestaat meestal uit een PE-RT-buis die op een zelfklevende weefselmat is aangebracht. Deze matten zijn eveneens verkrijgbaar als rollen en maken een eenvoudige installatie mogelijk.
Het systeem van de watergedragen vloerverwarming kan snel en veilig worden aangesloten op je bestaande verwarmingssysteem en wordt gereguleerd via een retourtemperatuurbegrenzer. De inbouwhoogte van gangbare modellen is ongeveer 10 mm.
Regelingen voor vloerverwarming
Om de temperatuur van vloerverwarming te regelen, zijn er verschillende thermostaten met diverse functies beschikbaar waarmee je de gewenste warmte kunt instellen en handhaven. Ook vakantiewoningen en kelders kun je op deze manier verwarmen en daarmee vorstvrij houden – ongeacht de buitentemperatuur.
Wie denkt dat je op een tegelvloer altijd koude voeten hebt, vergist zich. Bijna geen enkele vloerbedekking is geschikter voor een energiezuinige vloerverwarming dan tegels. Dit komt vooral door hun lage warmteweerstand. Dankzij de sterke warmtegeleiding van tegels warmt elke ruimte zeer snel op
Ruimtes inrichten met designradiatoren
Radiatoren kunnen er ook geweldig uitzien en gebruikt worden om woonruimtes vorm te geven. Terwijl badkamer radiatoren uitsluitend in de badkamer een goed figuur slaan, kunnen designradiatoren ook in andere woonruimtes, zoals de keuken of de gang, worden geplaatst.
Mobiele verwarming
Of het nu om
- Geen installatiekosten; gewoon de stekker in het stopcontact en klaar.
- Elektrische kachels zetten 100% van de stroom om in warmte, wat efficiënt en kostenbesparend is.
- luchtverhitters en radiatoren kunnen precies daar worden ingezet waar ze nodig zijn. Dit maakt ze extreem flexibel en bespaart kosten.
- Mobiele verwarmingsapparaten kun je gebruiken als de beschikbare warmte van de centrale verwarming niet voldoende is.
Slimme verwarming regelen
Alles wat je nodig hebt voor een smart home verwarming regeling is een SMART HOME by hornbach gateway en compatibele thermostaten.
Slimme verwarmingsregeling biedt je verschillende voordelen:
- Dankzij de Smart Home-technologie kan elke ruimte individueel en energiezuinig worden geregeld.
- Jouw persoonlijke wooncomfort wordt aanzienlijk verhoogd met een centrale verwarmingsregeling.
- Radiatorthermostaten kunnen snel en eenvoudig worden vervangen.
- Radiatorthermostaten zijn ook ideaal voor huurwoningen, omdat toegang tot de centrale verwarming niet nodig is.
- Bij geopende ramen wordt er automatisch een temperatuurverlaging ingeleid dankzij een raamcontact.
- Veel systemen bieden wereldwijde toegang via jouw mobiele apparaat.
Slim verwarmen wordt ondersteund door verschillende gemeenten. Kosten voor de aanschaf van meet-, regel- en controletechniek inclusief montage en installatie komen soms in aanmerking voor subsidies. Informeer bij je gemeente voor meer informatie.