Je snoeit je bomen op de juiste manier, door uitstekende scheuten verwijderen. Hierdoor wordt de energiestroom van de boom omgeleid. De achterblijvende snijwond moet daarbij zo klein mogelijk en op het oog iets schuin en zeer glad zijn.
Snoeien, hakselen en composteren
Lees hier stap voor stap alles wat je nodig hebt om bomen en struiken te snoeien, te hakselen en uiteindelijk te composteren!
Dit heb je nodig voor je project
- Keukenafval
- Grasmaaisel
- Bloemenresten
- Droog blad
- Snoeiafval van bomen
- Snoeiafval van heggen
Snoeien, hakselen & composteren: stap voor stap
Snoeien
Bij grover afsnijsel is het aan te raden, dit met een grote takkenschaar, die een sterke hefboomwerking heeft, vóór het hakselen nog een keer kleiner te maken. De hakselaar kan deze ʺkleinere hapjesʺ beter verwerken.
Hakselen
Wanneer je je planten, bomen en struiken voldoende van wildgroei hebt ontdaan, komt het klein maken. Dit kun je het beste doen met een hakselaar. Het materiaal moet je niet met geweld in de hakselaar doen. Daardoor kun je hem beschadigen. En let op: het werken met de hakselaar is zelfs voor professionals niet zonder gevaar. Houd je aan de veiligheidsvoorschriften van je apparaat.
Wanneer het haksel na de eerste keer klein maken nog te grof is, doe je het nog een keer in de hakselaar. Maar kijk uit: doe geen nat of te sterk vervuild materiaal in de hakselaar! Daardoor wordt de ʺlevensduurʺ van de messen sterk verkort en je portemonnee onnodig belast.
Composteren
Nu heb je nog de juiste composteerbak nodig. Daaraan is een ruime keuze in een van onze bouw- en tuincentra bij jou in de buurt, of bestel 'm in onze Onlineshop.
Goede compost krijg je, wanneer je er bij het vullen van de bak voor zorgt, dat je droog materiaal goed met vochtig materiaal vermengt. Dat zorgt voor het evenwichtige klimaat, dat je composteerbak nodig heeft, om goede meststof te maken. De waardevolle humus, die zo ontstaat, is uitstekend geschikt om je schraal geworden tuingrond nieuw leven in te blazen.