Mijn verlanglijsten 0 Winkelwagen
HORNBACH Breda Openingstijden
Konijnenberg 33
4825 BC Breda

service-breda@hornbach.com
+31 76 578 9000
ma - vr: 07:00 - 21:00 Uur
za: 08:00 - 18:00 Uur
zo: 10:00 - 17:00 Uur
Je hebt deze informatie op 21-11-24 om 09:43 uur uitgeprint. Let op dat prijzen op de wereldmarkt en reacties op korte termijn de prijzen op ieder moment veranderen en deze daardoor kunnen afwijken van die op je print. Dank u voor uw begrip.

Wintertijd is aangebroken. Hoewel we in Nederland niet standaard meer sneeuw en ijs kunnen verwachten, kan de winter toch ineens toeslaan! Weersomstandigheden worden immers steeds extremer door klimaatverandering. Leuk voor de kids, maar sneeuw en ijzel kan óók knap lastig zijn. Zo ga jij ermee om!

Komt er een periode van vorst aan? Dan zijn er een aantal dingen rondom je huis waar je op moet letten!

Allereerst is het belangrijk dat je je buitenkraan afsluit vóór de eerste nachtvorst. De leidingen in de buitenmuren zijn gevoeliger voor vorst dan binnenleidingen. Wanneer water bevroren is, zet het uit. Als vocht achterblijft in de leidingen of buitenkraan, kan het zijn dat je leiding gaat springen of dat de buitenkraan kapot gaat.

1. Draai de afsluitkraan dicht. Deze zit tussen de hoofdkraan en de buitenkraan in.

2. Draai dan de buitenkraan (en de aftapkraan) nog een keer open. Zo kan al het achtergebleven water eruit lopen.

3. Daarna hou je de buitenkraan open en de aftapkraan dicht.

Heb je plekken in en rondom het huis waar het kan vriezen tijdens strenge vorst? Dan is het slim om vorstbeveiliging toe te passen. Sommige mensen hebben een (extra) koelkast of vriezer in de schuur staan. Deze leidingen kunnen stuk gaan als ze bevriezen. Je kunt de leidingen isoleren of voorzien van een verwarmingslint. Zo'n lint verwarmt uit zichzelf, en deze kun je om de leiding wikkelen. Hierdoor krijgt vorst geen kans!

Is de straat in een schaatsbaan veranderd? Zeker wanneer je sneeuw hebt geruimd en het gaat erna weer vriezen, kan de straat erg glad worden. Dit komt omdat er altijd een dun ijslaagje op de grond achterblijft na het ruimen. Ook wanneer dooien en vriezen elkaar afwisselen wordt het gevaarlijk. Er ontstaat steeds een dun laagje water wat opnieuw bevriest. Resultaat: je erf verandert in een schaatsbaan. Bij dit soort situaties kun je zelf zout strooien. Zout verlaagt het vriespunt. Hierdoor wordt de straat minder snel glad en ontdooit sneeuw of ijzel sneller.

Rijkswaterstaat zorgt ervoor dat er gestrooid wordt op de wegen en openbare plekken die goed bereikbaar moeten blijven. Daarnaast zijn bedrijven verplicht om bij gladheid hun bedrijventerrein te strooien. Voor particulieren heeft elke gemeente heeft een eigen voorschrift. Als je het niet zeker weet, vraag het dan na bij jouw gemeente.

Als particulier is het in de meeste gemeenten toegestaan om te strooien. Het is wel belangrijk hier verantwoord mee om te gaan. Te veel strooien is namelijk schadelijk voor het milieu. Wanneer alles eenmaal is ontdooid komt het zout in de bodem terrecht. Dit brengt het bodemleven uit balans.

  • Schuif eerst alle sneeuw aan de kant naar een plek waar het niet in de weg ligt. Houd hierbij rekening met de openbare weg.
  • Strooi alleen op de plekken waar mensen ook daadwerkelijk moeten lopen, fietsen of rijden.
  • Strooi niet te dicht bij bomen. Dit kan schadelijk zijn voor de gezondheid van de boom.
  • Strooizout kan voor irritatie zorgen bij honden- of kattenpootjes. Maak altijd de pootjes schoon na een bezoek van buiten of geef het dier speciale schoentjes. Mijd strooiroetes als je de hond uitlaat.
  • Kijk ook wat je kunt als aternatief voor strooizout. Lees hier meer!

Salz streuen

Ook als je geen zout wilt strooien, kun je ook op een andere manier voor veiligheid zorgen. Je kunt stroefmakende strooimiddelen gebruiken. Denk daarbij aan split, zand, granulaat en grind. Heb je een haard? Perfect, as is namelijk ook heel geschikt.

Als de sneeuw nog poederachtig is, is de bezem je beste vriend. Poedersneeuw kan namelijk snel worden weggeveegd. Waar geen sneeuw meer ligt, kan ook niks worden platgetreden en glad worden.

Let erop dat de steel van je bezem de juiste lengte heeft. Zo hou je geen rugpijn over aan je sneeuwruimsessie!

Hier is spierkracht voor nodig: sneeuwruimen met een sneeuwschep of sneeuwschuiver. De extra brede schep kan sneeuw goed oppakken en wegscheppen. Sneeuwschuivers zijn er in verschillende materialen, van klassiek hout tot plastic en aluminium. Elk materiaal heeft zijn eigen voordelen op het gebied van gewicht, levensduur en prijs. Aluminium en plastic zijn bijvoorbeeld super licht en robuust. En verschillende soorten hout hebben ook weer hun eigen eigenschappen. Daarnaast zijn sneeuwschuivers met handvat goed voor een ergonomische werkhouding wanneer je kracht moet zetten.

Is er veel sneeuw gevallen? Dan loop je met een normale sneeuwschuiver al snel tegen je grenzen aan. Maak dan gebruik van een extra grote sneeuwschuiver in de vorm van een bak om de sneeuw de baas te worden! Deze sneeuwschuiver kan grote hoeveelheden sneeuw opnemen. Als de bak vol sneeuw zit, kun je zo'n sneeuwschuiver niet meer optillen. Gelukkig hoeft dat ook niet, want je schuift hem! Hierdoor is er gelukkig ook minder belasting voor je rug.

Spaar jij je krachten liever voor een ander project of heb je een groot perceel? Dan is een mini dumper die draait op benzine jouw alternatief. Deze kun je het hele jaar gebruiken voor jouw werkzaamheden op moeilijk terrein. Dus óók bij het ruimen van sneeuw!

naar boven