Mijn verlanglijsten 0 Winkelwagen
HORNBACH Breda Openingstijden
Konijnenberg 33
4825 BC Breda

service-breda@hornbach.com
+31 76 578 9000
ma - vr: 07:00 - 21:00 Uur
za: 08:00 - 18:00 Uur
zo: 10:00 - 17:00 Uur
Je hebt deze informatie op 17-11-24 om 07:08 uur uitgeprint. Let op dat prijzen op de wereldmarkt en reacties op korte termijn de prijzen op ieder moment veranderen en deze daardoor kunnen afwijken van die op je print. Dank u voor uw begrip.

Een sedumdak is een vorm van dakbedekking. Het is een dak dat begroeid is met sedumplantjes. De planten zijn een geslacht van de vetplantenfamilie en zijn super sterk. Hierdoor kunnen ze extreme weersomstandigheden goed aan.

Een sedumdak wordt ook wel een groendak genoemd. Naast de unieke uitstraling heeft het nog veel meer voordelen waarvan niet alleen jij, maar ook je directe omgeving profiteert! Welke dat zijn? Bekijk ze hier:

  • Het houd water vast.
    Je sedumdak houdt water langer vast en dit is goed voor meerdere dingen. De afvoer van regenwater wordt hierdoor vertraagd. Zo voorkom je een piekbelasting op het riool. Daarnaast verbruiken sedumplanten ook een deel van dit water.
  • Het haalt CO2 uit de lucht.
    Net als andere planten, haalt een dak vol sedum CO2 uit de lucht en zet dit om naar zuurstof. Het zorgt dus voor een betere luchtzuivering.
  • Het zorgt voor een koelere omgeving.
    De zon die op planten schijnt, wordt door planten geabsorbeerd. Het door het sedumdak vastgehouden vocht verdampt op den duur ook weer waardoor je tuin koeler aanvoelt.
  • Het isoleert je dakoppervlak.
    In de winter blijft het lekker warm, en in de zomer blijft het heerlijk koel. Daarnaast vermindert het geluidsoverlast - vooral in stadscentra, industriegebieden en gebieden met weinig groen.
  • Hoger rendement zonnepanelen.
    Zonnepanelen en een sedumdak zijn een gouden combi! Doordat het dak over het algemeen koeler blijft, zijn de zonnepanelen dat ook. Hoe lager de temperatuur van je zonnecel, hoe meer rendement. In sommige gevallen scheelt het wel 11%!
  • Het verlengt de levensduur van je dak.
    Het beschermt tegen uv-straling en extreme temperaturen.
  • Woning wordt meer waard.
    Het verduurzamen van je woning zorgt dat je woningwaarde stijgt, zo ook bij het aanbrengen van een sedumdak.
  • Goed voor de biodiversiteit.
    Een sedumdak creëert een mooie leefomgeving voor dieren en planten. De sedumplantjes trekken insecten aan en insecten trekken weer vogels aan.
  • Brandwerend
    Het sedumdak houdt vocht goed vast. Dit is dus eigenlijk een soort brandwerende laag voor je dak.

Groendak . HORNBACH

Voordat je gaat beginnen met aanleggen is het verstandig om de volgende tips goed door te nemen. Zo kan je niet alleen gerust aan de slag gaan, maar waarborg je ook je eigen veiligheid en die van je directe omgeving.

Tip 1
Zorg ervoor dat jouw dak en dakondersteuning het gewicht van de sedumlaag aan kan.

Bij de stevigheid van het dak is mogelijke sneeuwval ook belangrijk. Dit komt bovenop die 80 kilogram.

Tip 2
Leef de plaatselijke veiligheidsvoorschriften voor dakwerkzaamheden goed na! Het dak op gaan kan risicovol zijn, dus neem je eigen veiligheid serieus!

Tip 3
Breng voor jezelf alvast in kaart waar de afvoerleidingen van je dak zich bevinden.

Tip 4
Zorg ervoor dat elektriciteit en water goed toegankelijk zullen blijven.

*Kies voor een sedummat of een complete sedumdak tray (zowel sedumplanten als substraat).

Sedumdak . HORNBACH
Sedumdak . HORNBACH

Een groen dak is nagenoeg onderhoudsvrij. De sedumplantjes zullen binnen een jaar zodanig in elkaar over groeien zodat er geen scheidingslijnen meer te zien zijn.

Om toch een mooi sedumdak te houden, kun je het beste twee keer per jaar bemesten met mestkorrels. Dit doe je tijdens of kort voor een goede regenbui. Bestrooi het dak met plantaardige mestkorrels. Je kunt het beste aan het einde beginnen, zodat je hier niet nog een keer overheen hoeft te lopen. Dit is meteen een goed moment om dode plantjes weg te halen en de grindstrook en afvoer schoon te maken. Ook ingewaaid onkruid kun je verwijderen in het voorjaar en in het najaar. Gebruik altijd tuinhandschoenen!

Sedumplantjes zijn sterk en kunnen dus best goed tegen periodes van droogte. Toch kun je eventueel je sedumdak bewateren op hete dagen of droge periodes. Onze redenen om je sedumdak toch extra te bewateren:

  • Wanneer er vocht is opgenomen is het isolerend vermogen van je sedumdak beter.
  • Met een bewateringssysteem kun je eenvoudig lastig bereikbare plekken bewateren.

Steeds meer gemeenten geven subsidie voor het aanleggen van een sedumdak. Sedumdaken kunnen zorgen voor een enorme ontlasting op het riool. Subsidie bieden op een sedumdak is voor gemeenten voordeliger dan de straten open breken en de volledige riolering aan te pakken.

Benieuwd of je recht hebt op subsidie bij het aanleggen van een sedumdak? Vraag het na bij je eigen gemeente of bekijk de energiesubsidiewijzer van Milieu Centraal.

naar boven