Mijn verlanglijsten 0 Winkelwagen
HORNBACH Breda Openingstijden
Konijnenberg 33
4825 BC Breda

service-breda@hornbach.com
+31 76 578 9000
ma - vr: 07:00 - 21:00 Uur
za: 08:00 - 18:00 Uur
zo: 10:00 - 17:00 Uur
Je hebt deze informatie op 21-11-24 om 09:35 uur uitgeprint. Let op dat prijzen op de wereldmarkt en reacties op korte termijn de prijzen op ieder moment veranderen en deze daardoor kunnen afwijken van die op je print. Dank u voor uw begrip.

Elke dag even praten tegen je zelfgezaaide moestuin. Moet kunnen toch? Dan heb je liever geen nieuwsgierige blikken van de buren. Een beetje privacy is niets mis mee. En dit heb je zelf in de hand door gewoon een schutting te plaatsen.

De klassieker onder de schuttingen: de houten schutting. Inmiddels is de keuze in houten schuttingen een stuk uitgebreider geworden dan alleen het simpele harmonica schaarhekje. Maar wat zijn nou eigenlijk de voordelen van houten schuttingen?

  • Hout is een natuurproduct. En om dié reden valt het zo in de smaak onder de bouwers. Elk stukje hout is uniek: de nerven, kleuren en vormen zorgen voor variatie!
  • Naast deze afwisseling in structuur en kleur houden we ons bij onze schuttingen en onderdelen aan de hoogste kwaliteitsnormen.
  • De houten schuttingsonderdelen van HORNBACH zijn in de structuur glad geschaafd, thermisch behandeld of (chroomvrij) onder druk geïmpregneerd. Hierdoor is het hout op een milieuvriendelijke manier beschermd tegen schimmels en weersinvloeden.
  • Het gebruik van kruishout maakt het schuttinghout stevig van vorm én waterafstotend. Met kruishout bedoelen we geschaafd hout dat op een horizontale en verticale manier uit een stuk rondhout wordt gezaagd. Door deze zaagtechniek gaat het hout langer mee en trekt het minder snel krom.

Al deze duurzame verwerkingstechnieken worden ook wel constructieve houtbescherming genoemd.

Zelf je houten schutting plaatsen? Gebruik ons handige stappenplan Houten schutting plaatsen.

Schuttingen van hout . HORNBACH

Voor de echte natuurliefhebber hebben wij iets moois: een wilgentenen schutting! Ideaal als je liever geen pottenkijkers in je tuin hebt. Daarnaast zijn de matten en schuttingen ook nog eens stijlvol.

  • Het frame van het vlechtwerk wordt met milieuvriendelijke beits behandeld. Hierdoor ontstaat de donkere kleur. Daarnaast biedt het bescherming.
  • Een deel van het hout wordt in de fabrieksmatig in de olie gezet.
  • De katwilg die HORNBACH hiervoor gebruikt komt uit duurzaam beheerde teelt.
  • De kleur van de wilgentenen hangt af van het tijdstip waarop ze zijn geoogst. Is de oogst vroeg? Dan kan je dit zien aan een groene kleur. Is de kleur bruin? Dan is er op een later tijdstip geoogst.
  • Bij vrijwel al onze wilgentenen schuttingen worden de wilgentenen en het hout handmatig samengevoegd. Hierdoor krijgt het product een authentieke uitstraling.

Wilgentenen schutting . HORNBACH

Een schutting van kunststof betekent: nooit meer hoeven schilderen! Bij de opbouw van huizen wordt dit materiaal al langer gebruikt. Denk maar aan het gebruik van kunststof kozijnen. En dat heeft alles te maken met de voordelen:

  • Schuttingen van kunststof gaan lang mee. Zon of regen, ze zijn bestand tegen alle weersinvloeden!
  • Het ziet er natuurlijk uit door de stijlvolle houtlook.
  • Alle schuttingsdelen zijn voorzien van een stalen kern. Dit zorgt voor veel stabiliteit. Het houdt dus ook nog eens de wind uit je tuin!
  • Alle schuttingen zijn voorzien van een (Renolit-)coating op het oppervlak. Dit is een toplaag die slijtage tegen gaat. Je zult hierdoor geen krassen of afgebladderde verf krijgen.

De term WPC komt uit het Engels en staat voor "Wood Plastic Composite". Het is een term die internationaal gebruikt wordt. WPC is een composiet dat bestaat uit een mix van hout (houtvezels of houtmeel) en kunststof.

De voordelen van WPC-composiet

Hout is een natuurproduct. De oneffenheden in de structuur of kleur geeft het houtproduct vaak een natuurlijke uitstraling. Bij WPC-schuttingen is het oppervlak iets gelijkmatiger dan bij pure houtproducten. Door de lichte kleurverschillen bij WPC-schuttingen ziet het er toch natuurlijker uit dan bij pure kunststof schuttingen. De combinatie van kunststof en hout voorkomt scheurvorming en versplintering van het materiaal. Maar dit zijn niet de enige voordelen van WPC-composietschuttingen:

  • WPC schuttingen zijn weerbestendig en duurzaam.
  • Het materiaal is milieuvriendelijk. Er is namelijk geen extra beschermende laag nodig.
  • Het materiaal is makkelijk te onderhouden.
  • De onderdelen zijn 100% recyclebaar.
  • WPC kan worden weggegooid bij het huishoudelijk afval.

Kunststof WPC composiet schutting . HORNBACH

Schuttingen van BPC

Deze composiet variant is het alternatief voor WPC en ziet er ook mooi natuurlijk uit. BPC staat voor "Bamboo Plastic Composite". Het enige verschil met WPC is dat deze composiet schutting uit bamboe en kunststof bestaat, in plaats van hout en kunststof.

Overzicht materialen WPC en BPC

WPC BPC
Materiaal Hout-kunststof-composiet Bamboe-kunststof-composiet
Materiaal verhoudingen 50% hout
50% PVC
60% bamboe
30% polyethyleen
10% toevoegingen
Optiek Mat, geborsteld Mat, geborsteld
Structuur Houtachtig Fijn
Voordelen
  • Weerbestendig
  • Stabiel & duurzaam
  • Geen splinters of scheuren
  • Geen uitzetting
  • Makkelijk te onderhouden
  • Eenvoudige montage
  • Milieuvriendelijk / recyclebaar
  • Weerbestendig
  • Stabiel & duurzaam
  • Geen splinters of scheuren
  • Geen uitzetting
  • Makkelijk te onderhouden
  • Eenvoudige montage
  • Milieuvriendelijk / recyclebaar
  • Snel groeiende grondstof (bamboe)

Op zoek naar een praktisch en modern alternatief voor een standaard schutting? Ga voor een tuinscherm! Tuinschermen van natuurlijke materialen zijn tegenwoordig erg populair. Niet gek: met een bamboe schutting creëer je meteen een tropische sfeer. En dát gewoon in je (achter)tuin!

Tuinschermen van riet, wilgen, bamboe of zelfs pvc: allemaal zijn ze een goedkoop alternatief voor een standaard schutting. Ook voor het afschermen van kleine hoeken zijn tuinschermen een goede oplossing. Je kunt tuinschermen op veel plekken neerzetten omdat ze flexibel te vormen zijn.

Metalen schuttingen en tuinhekken staan niet per se bekend om hun schoonheid. Zonde! Want ze zorgen vaak juist voor een moderne uitstraling in je tuin. Ook hier hebben we de voordelen van een metalen tuinhek voor je opgesomd:

  • Metalen tuinhekken zijn robuust en tijdloos.
  • Doordat ze verkrijgbaar zijn in veel verschillende designs en uitvoeringen vind je altijd iets dat bij jouw past.
  • Het is een voordelig en onderhoudsvriendelijk alternatief, ten opzichte van andere schuttingvormen.
  • De metalen tuinhekken zijn super geschikt voor klimplanten.

Bij metaal denk je nou eenmaal snel aan roest. Zeker als het metalen hekwerk ook nog eens buiten staat. (En dus zal moeten dealen met onze Hollandse plensbuien). Om lang plezier te kunnen hebben van je schutting wordt het metaal goed behandeld. Het wordt beschermd tegen verschillende weersinvloeden, en wel op deze manier:

  • Staal wordt thermisch verzinkt (gegalvaniseerd) en voorzien van kunststof coating.
  • Aluminium wordt voorzien van een kunststof coating.
  • Kerndraad wordt gegalvaniseerd.

Wil je een robuust en voordelig metalen hek plaatsen? Dan zijn enkelstaaf- en dubbelstaafmatten een perfect alternatief. Maar welke van deze gaaspanelen heb je precies nodig?

Wat zijn gaaspanelen eigenlijk?

Gaaspanelen (of staafmatten) bestaan altijd uit horizontale en verticale staven die aan elkaar zijn gelast. Hierdoor ontstaat er een stabiel hek. Het grote verschil zit hem in het aantal staven.

Gaaspanelen als metalen tuinhek. HORNBACH

Bij enkelstaafmatten wordt een verticale staaf aan een horizontale staaf gelast. Bij de dubbelstaafmatten worden twee horizontale staven aan een verticale gelast. We hebben de verschillen op een rijtje gezet:

Enkelstaafmatten Dubbelstaafmatten
Stabiliteit Gemiddeld Sterk, dankzij de dubbele dwarsstaaf
Frame Afgesloten door vier verstevigde buitenste staven Niet aanwezig
Gaasgrootte 50 x 250 mm 50 x 200 mm
Montage Op ronde schuttingspalen, door middel van klemmen Op vierkante schuttingspalen
Draaddikte 8/6/4 = 8 mm frame,
6 mm horizontale stang,
4 mm verticale stang
6/5/6 = horizontale staven 6 mm, verticale staaf 5 mm
8/6/8 = horizontale staven 8 mm, verticale staaf 6 mm.

Beide soorten staafmatten zijn gemaakt van gegalvaniseerd staal. Door een extra coating van kunststof is het beschermd tegen corrosie (roest). Nog een voordeel van deze coating: hierdoor zijn ze in verschillende kleuren verkrijgbaar!

Kies je voor een groen gaaspaneel? Dan heeft je tuinhek een perfecte schutkleur. Een gaaspaneel in de kleur antraciet heeft daarentegen juist een opvallende moderne uitstraling. Sommige gaaspanelen hebben punten aan één van de zijden. Afhankelijk van hoe het paneel gemonteerd wordt, kan het dienen als bescherming tegen indringers. Het is dan niet mogelijk om eroverheen of eronderdoor te kruipen.

De enkelstaafmatten zijn handig als het hek over gaat in een hoek met een kleinere of grotere bocht, óf als er veel kleine hoogteverschillen moeten worden gecompenseerd. De staafmat trilt licht als er druk op komt te staan. Dit maakt het moeilijker om eroverheen te klimmen. Honden zijn ook geen fan van deze trillingen en zullen daarom ook minder snel tegen het hek aanspringen.

Dubbelstaafmatten zijn erg stabiel en goed geschikt voor bescherming voor je tuin. Het hek is gemakkelijk te onderhouden en hoeft niet geschilderd of opnieuw gespannen te worden. Af en toe een schoonmaakbeurt is voldoende.

Daarnaast is de veiligheid is een groot pluspunt van de dubbelstaafmat. De dubbelstaaf-geleiding in het horizontale vlak van het hek zorgt dat de constructie goed in balans is. Het hek blijft stabiel en veert niet naar voren of naar achteren. Het kan dus ook niet ingedeukt worden.

Zelf je metalen tuinhek plaatsen? Gebruik ons handige stappenplan Metalen hekwerk plaatsen.

Metalen tuinhek plaatsen . HORNBACH

Schanskorven (steenkorven) hebben best wat weg van gaaspanelen. Het zijn in principe gewoon gaaspanelen die samen een soort korf te vormen. Deze korf wordt met stenen gevuld, et voilà! Je kunt hem zelfs beplanten!

Een schanskorf is meer dan een hek. Het is een omheining, vangrail (op hellingen), verhoogde plantenbak en stylingsmiddel in één! Da's nou handig.

Het is niet moeilijk om je steenkorf zelf neer te zetten en te vullen. Maar van tevoren moet je eerst bedenken of je eventueel een fundering nodig hebt.

Schanskorf zonder fundering

Tot een meter hoog en minimaal 30 cm breed kan een schanskorf zonder versteviging en fundering neergezet worden. Omdat het onderdeel aan het oppervlak een sterk totaalgewicht heeft en al iets in de grond wordt gedrukt, kan het in zijn geheel stevig blijven staan.

De grond moet dan wel vlak en stevig zijn. Als de grond te zacht is, kan het gebeuren dat de steenkorven wegzakken.

Schanskorf met eenvoudige versterking

Als de muur hoger dan een meter en smaller dan 30 cm wordt, dan moet er versteviging aangebracht worden aan de grond. Laat de onderste korven iets in de grond zakken en ondersteun ze met palen. De eenvoudigste manier om dit te doen is om ijzeren palen of buizen te gebruiken. Deze sla je door de onderste gaten van de gaaspanelen in de grond. Omdat je ze daarna bedekt met stenen, zijn ze niet meer zichtbaar. Dit type bevestiging kun je beter niet toepassen voor schanskorven die bedoeld zijn om hellingen te verstevigen.

Schanskorf met betonnen fundering

Als je schanskorf tegen zware omstandigheden bestand moet zijn, moet je een fundering met beton storten. Zeker wanneer je hoge muren of stenen zuilen wilt gaan bouwen of als je hellingen wilt verstevigen.

Heb je zachte of natte grond in je tuin? Dan zul je ook aan een betonnen fundering moeten geloven. Het beste kun je dan voor een strookfundering kiezen.

Steenkorf bouwen . HORNBACH

Heb je liever zo weinig mogelijk onderhoud aan je muur of hek? Dan is een steenkorf iets voor jou. Je hoeft een steenkorf niet te schuren, of opnieuw te lakken en schilderen. En tijdens de grote voorjaarsschoonmaak kan je ze gewoon even schoonspuiten met de tuinslang of hogedrukreiniger. Wel een beetje oppassen als je ze beplant hebt! De meeste planten zullen het niet fijn vinden als er een hogedrukspuit op hen gericht wordt. Eventueel haal je nog wat onkruid weg en je bent weer klaar voor het tuinseizoen!

Voordat je begint is het belangrijk om eerst te kijken of je een omgevingsvergunning nodig hebt. In veel gevallen kun je een schutting of tuinscherm plaatsen zonder een omgevingsvergunning aan te vragen. Toch kunnen er voorwaarden aan zitten. Een van de voorwaarden is dat je schutting niet te hoog mag zijn:

Een schutting, tuinscherm, hek of muur aan de achterkant of naast het huis mag niet hoger zijn dan 2 meter. Wil je hem aan de voorkant plaatsen? Dan mag het maximaal 1 meter hoog zijn.

Staat de schutting op de erfgrens van jou en je buren? Dan is de schutting van jullie beide. Jullie zijn er samen verantwoordelijk voor. Ook als er nog een schutting gekocht moet worden.

Als de schutting op jouw grond staat, dan is de schutting van jou.

Heb je zelf twee linkerhanden en laat je jouw schutting liever plaatsen door iemand anders? Laat dit dan doen door de Montageservice! Je krijgt ook nog eens 3 jaar garantie op de vakkundige uitvoering.

naar boven