Voor het bekleden van het plafond met schroten, heb je een onderconstructie van panlatten nodig. Deze panlatten bevestig je stevig aan het bestaande plafond. Bij betonnen plafonds is bevestiging met slagpluggen noodzakelijk. Hiervoor boor je de panlatten en het plafond in de juiste diameter van de slagpluggen voor. Na het plaatsen van de slagpluggen door de latten, kun je ze direct vast slaan.
Schrootjes plafond plaatsen
Schrootjes plafonds geven ruimtes een bijzonder rustieke uitstraling. Lees stap voor stap hoe je het zelf doet!
Schrootjes plafonds geven ruimtes een bijzonder rustieke uitstraling. Met onze projecthandleiding ontdek je stap-voor-stap hoe je zelf een schrootjes plafond plaatst en kun je direct aan de slag.
Dit heb je nodig voor je project
Schrootjes plafond plaatsen: stap voor stap
Onderconstructie maken
In de onderconstructie moet je al rekening houden met monteren van verlichting. Bevestig daarvoor twee extra panplatten rondom het stroompunt. Aan deze latten kun je later je lamp ophangen.
Plafond verlagen
Houten plafonds zijn zeer geschikt voor het verlagen van plafonds. De gewenste plafondhoogte maak je door latten rondom op de wand te markeren.
De afhangende latten bevestig je met een onderlinge afstand van ongeveer 60 cm op de gewenste lengte. Het daaraan bevestigde draaghout lijn je met een waterpas uit.
Breng de schroten zoals hieronder beschreven bij ‘schroten tegen plafond monteren‘ aan.
Schroten zagen
- Gebruik bij het zagen een geschikt, scherp zaagblad. Bij een ongeschikte zaag breekt en versplintert het hout. Zaagsneden in de lengte voer je duwend uit. Gebruik een zaag met naar voren hellende zaagtanden.
- Bij zaagsneden dwars op de tekening in het hout kun je het beste een gelijkmatig getande zaag gebruiken.
- Bij het zagen met een cirkelzaag moet het zaagblad minimaal 3 mm boven de dikte van de schroten uitsteken. Splinters kun je na het zagen met schuurpapier weg schuren.
Schroten tegen plafond monteren
Bevestig de eerste plank aan de onderconstructie en spijker deze vast met nagels. Schuif vervolgens de tweede plank in de groef van de eerste plank en spijker deze ook vast. Het verdere aanbrengen van de schroten, doe je op dezelfde manier.
Wanneer je je handen niet genoeg vrij hebt om de planken tijdens de bevestiging vast te houden, kun je een lijmklem gebruiken. Voor het spijkeren kun je eventueel een drevel gebruiken, zodat je voorzichtig timmert en het hout niet beschadigt.
In natte ruimtes is achterliggende ventilatie nodig. Houd hiervoor rondom een wandafstand van ca. 5 cm aan.
Schroten tegen dakspanten
Een veel voorkomende toepassing voor schroten zijn schuine daken. Hierbij kun je thermische isolatie tussen de spanten aanbrengen. De schroten breng je dwars aan.
Zorg dat de spanten gelijk aan elkaar lopen. Eventuele oneffenheden los je met houten plaatjes op.
Wanneer de dikte van de spanten niet voldoende is voor de benodigde isolatie, kun je in een tweede laag een aanvullende isolatielaag aanbrengen. Omdat hierbij panlatten nodig zijn, is daarna het aanbrengen van schroten in verticale richting ook mogelijk.
Plafondlijsten
Voor de randafwerking neem je een rondom lopende profiellijst. Op de plaatsen, waar je twee lijsten moeten samenvoegen, zaag je de profiellijst in een schuine hoek van 45°.
Hierdoor creëer je een nette overgang van de profielen.
Gordijnrails
Gordijnlijsten kun je met of zonder afdekpaneel in het schroten plafond monteren. Eerst zaag je uit een schroot de benodigde plankbreedte om de gewenste hoogte van de gordijnlijst te krijgen.
Monteer vervolgens de gordijnlijst. Bij afdekpanelen gebruik je een ca. 8 cm brede plank (a) met gladde randen en die spijker je vast aan een profielplank (b).
Als je geen afdekpanelen gebruikt, sluiten de schroten direct aan op de gordijnroede. Bevestig hiervoor dan eerst de gordijnrails. Vervolgens verwijder je het mes van de schroot. Deze kun je aansluitend op de gordijnrails monteren.