Levenscyclus van rouwvliegjes
De levenscyclus van rouwvliegjes bestaat uit vier fasen: ei, larve, pop en volwassen vlieg. De larven zijn wit met een zwarte kop en voeden zich met schimmels en rottend organisch materiaal. De volledige cyclus van rouwvliegjes duurt ongeveer 3-4 weken, afhankelijk van de temperatuur en vochtigheid. Rouwvliegjes leven dus maar enkele dagen, maar in deze dagen leggen de vrouwtjes ongeveer 200 eitjes per keer in de potgrond.
Pak aan die plaag!
Varenrouwmug op een natuurlijke manier bestrijden
Varenrouwmuggen zijn vervelend, maar kunnen goed bestreden worden met natuurlijke hulpmiddeltjes. Hier enkele tips:
- Steek lucifers met de kop naar beneden in de potgrond. Het zwavelgehalte in de luciferkop wordt bij het water geven in de aarde verdeeld en doodt de larven.
- Geef kamerplanten die zijn aangetast door varenrouwmuggen een tijdje wat minder water. De vliegjes leggen namelijk liever geen eitjes in droge potgrond.
- Verdeel een laag vogelzand of kiezel van ongeveer 2-3 milimeter hoog over de potgrond.
- Steek vliegenvangers in de plant. De varenrouwmuggen worden gelokt door de gele kleur en blijven er dan aan plakken.
- Voor de varenrouwmug hebben we ook aaltjes. Deze aaltjes doden de larven van de rouwmugjes. Als je de volwassen rouwvliegen vervolgens bestrijd met één van de bovenstaande tips ben je dus in no time van je rouwvliegjes af.
Wist je dat je volledig van de varenrouwmug af bent als je in plaats van potgrond LECHUZA PON gebruikt? De rouwvliegjes kunnen zich hierin niet nestelen. Lees er hier alles over!
Voorkomen is beter dan genezen!
Waarom wil je rouwvliegjes voorkomen?
Hoewel volwassen rouwvliegjes geen directe schade aan planten veroorzaken, kunnen hun larven wortels beschadigen door zich ermee te voeden. Dit kan leiden tot verzwakte planten en een verminderde groei. Bovendien kunnen rouwvliegjes schimmels en bacteriën verspreiden, wat verdere plantenziekten kan veroorzaken.
Tips om rouwvliegjes te voorkomen:
- Zorg ervoor dat de potgrond niet te vochtig is. Laat de bovenste laag van de grond uitdrogen voordat je opnieuw water geeft.
- Gebruik potten met goede drainage om overtollig water af te voeren.
- Verwijder dode bladeren en ander organisch afval uit de potgrond.