Mijn verlanglijsten 0 Winkelwagen
HORNBACH Breda Openingstijden
Konijnenberg 33
4825 BC Breda

service-breda@hornbach.com
+31 76 578 9000
ma - vr: 07:00 - 21:00 Uur
za: 08:00 - 18:00 Uur
zo: 10:00 - 17:00 Uur
Je hebt deze informatie op 21-11-24 om 09:35 uur uitgeprint. Let op dat prijzen op de wereldmarkt en reacties op korte termijn de prijzen op ieder moment veranderen en deze daardoor kunnen afwijken van die op je print. Dank u voor uw begrip.

Nagenoeg al onze plinten kun je bevestigen met speciale bevestigingssystemen. Zo zijn er geen zichtbare schroeven of spijkers. De lengtes van de diverse plinten kan variëren, dit heeft te maken met de opbouw van het materiaal van de plint. Allerlei plinten, hoekstukken en eindstukken vind je in ons assortiment!

Plinten zijn tegenwoordig in allerlei oppervlakken en decors verkrijgbaar! Zo vind je altijd de passende plint bij je nieuwe vloer, ongeacht wat voor vloer je ook hebt. De vormgevingsmogelijkheden van plinten zijn vrijwel onbeperkt: zo zijn er uitvoeringen in leer, aluminium of met individuele structuren en zelfs digitaal geprinte plinten.

Plinten al gemonteerd? Goed! Nu ontbreken alleen nog de vormdelen aan de hoeken, einden en tussen de verschillende plinten! Vormdelen zijn in verschillende materialen verkrijgbaar, passend bij de verschillende soorten vloeren en worden eenvoudig aan de betreffende hoeken en einden gedrukt of gelijmd. Zo zorg je voor mooie afsluitingen aan je plinten.

Met het blote oog zijn verschillen tussen in de handel verkrijgbare plinten vaak nauwelijks te zien. Terwijl vormdelen, als eindstukken, binnen- en buitenhoeken en tussenstukken, vrijwel uitsluitend uit kunststof bestaan, zijn er bij plinten verschillen in opbouw en materiaal. Daarom vind je hier de belangrijkste info over de materiaalopbouw van de meest gevraagde modellen plinten.

Plinten en lijstwerk | HORNBACH!

Van de opbouw van het oppervlak tot aan de maten en montage van plinten, hier vind je allerlei nuttige info en tips.

Het dragermateriaal MDF (= Micro Density Fibreboard) is homogeen opgebouwd, onderscheidt zich door vormvastheid in iedere richting en wordt vaak gebruikt voor de fabricage van plinten voor parket-, laminaat- en kurkvloeren. Bij de fabricage van MDF-dragermateriaal worden over het algemeen alleen kwaliteit gebruikt die onder de actueel geldende bepalingen en emissieklasse M1 vallen. Het MDF heeft een dichtheid van ca. 680 kg per kubieke meter.

Standaardlengtes voor plinten met MDF-drager zijn normaal gesproken: 200, 240, 270 cm.

Bij de opbouw van plinten met MDF-dragers wordt het betreffende oppervlaktemateriaal met smeltlijm op de MDF-dragerplaat aangebracht. Als lijm wordt in de regel een PO-lijm (PO = polyolefine) gebruikt die een warmtebestendigheid van 85 graden heeft.

MDF met folie

  • Folie-ommanteling
  • Smeltlijm
  • MDF-drager

MDF met fineer

  • Milieuvriendelijke uv-laklaag of geolied
  • Geslepen houtfineer
  • Smeltlijm
  • MDF-drager

MDF met kurk

  • Milieuvriendelijke uv-laklaag of geolied
  • Kurklaag
  • Smeltlijm
  • MDF-drager

Net als bij vloerbedekkingen zijn er ook bij de plinten allerlei vormen, materialen en kleuren! De meeste gangbare plinten zijn gefolieerd, gefineerd of van kurk en zijn op een MDF-drager gelijmd.

Algemeen geldt weliswaar: zoals de vloerbedekking, zo ook de plint, maar natuurlijk kun je het oppervlak ook afwijkend van de look van je vloer kiezen.

Plinten die van folie zijn voorzien, geschikt voor laminaat-, PVC- en vinylvloeren.
Plinten die van folie zijn voorzien, zijn omkleed met in melanine/ureum gedrenkt decoratiepapier. De decoratie-opdruk is op basis van waterverf zonder zware metalen. Het oppervlak is verzegeld met aflak.

Plinten met fineer, geschikt voor vloeren van echt hout.
Voor deze plinten wordt geslepen fineer van echt hout gebruikt. Deze fineren zijn in meer dan 100 houtsoorten verkrijgbaar. Bovendien zijn er fineerplinten waarbij gekleurde accenten (bijvoorbeeld zilver, goud, wit) in de houtporiën zijn geïntegreerd.

Plinten met kurkfineer, geschikt voor kurkvloeren.
Voor deze oppervlaktesoort worden dun geslepen stukjes kurk op papier gelijmd en aansluitend vakkundig omhuld. Daardoor ontstaat een natuurlijke look die optimaal op je kurkvloer is afgestemd.

Plinten voor tapijtvloeren
Voor tapijtvloeren zijn er kunststofplinten die geschikt zijn voor het inplakken van een tapijtstrook. Zo is vanaf het begin een optische eenheid gegarandeerd. Natuurlijk kun je je ook helemaal uitleven op een andere plintsoort, om je tapijtvloer optisch af te ronden.

Plinten voor speciale vormen
Bij rondingen zoals zuilen of tegelkachels kunnen buigbare plinten van kunststof of hout worden gebruikt. Bovendien zijn er speciaal voor verwarmingen verwarmingsrozetten in verschillende diameters voor een optisch keurige aansluiting van je vloer.

Er zijn veel verschillende plinten en montagesystemen. Bijzonder effectief gebleken is een clipsysteem (voor laminaat en hout), waarmee de plinten snel, eenvoudig en zonder zichtbare montagesporen kunnen worden gemonteerd. Hiermee kan de lijst na montage van de speciale houder inclusief kabelgoot eenvoudig worden ingeklikt en kan hij ook eenvoudig weer worden gedemonteerd. Wij hebben hier de belangrijkste montagetips voor het plaatsen van dit speciale systeem onder elkaar gezet.


De speciale plinten-clip van leverancier Neuhofer Holz kan tegen de muur worden geschroefd, met gebruikelijke PUR-lijm worden vastgeplakt of met een nietpistool worden vastgeniet. Daarna kun je de lijst gewoon in de houder klikken en indien nodig weer verwijderen dan wel het clip-systeem weer demonteren.

Voordelen van het clip-systeem:

  • ook bij kromme muren en onregelmatig metselwerk toepasbaar
  • een speciale vergrendeltechniek voorkomt dat de plint van de vloer vrijkomt
  • snel, eenvoudig en onzichtbaar monteer- of demonteerbaar.

Plinten worden altijd aan de wand gemonteerd en niet op de vloer. Bij montage met bevestigingsclips in combinatie met passende plinten, is de bevestiging niet zichtbaar. Na het bevestigen van de plintclips hoef je enkel de plint over de clips te schuiven. Voor hoeken hoef je de plint niet meer lastig verstek te zagen. Hiervoor zijn praktische kunststof hoekstukken verkrijgbaar. Gemakkelijker kan het niet.

Met buisrozetten zorg je voor een mooie afwerking van je verwarmingsbuizen en de vloer. De rozetten zijn verkrijgbaar in diverse kleuren en in twee delen. Zo kun je de rozetten eenvoudig op de verwarmingsbuis plaatsen.

Op de plaats waar twee plinten samenkomen, kun je de plinten het beste iets schuin zagen. Zo is de overgang van de twee plinten later nauwelijks zichtbaar.

naar boven