Voor het bekleden van plafonds en wanden met panelen heb je een onderconstructie van panlatten nodig. Deze latten bevestig je stevig aan de wand of aan het plafond.
Plafonds en wanden met panelen bekleden
Plafond- en wandpanelen zijn ongelooflijk praktisch om lelijke kabels erachter te verbergen en je kamer te isoleren tegen lawaai en hitte. Met onze stapsgewijze instructies kunt u de panelen eenvoudig zelf bevestigen. Ga aan de slag!
Dit heb je nodig voor je project
Gereedschap
Plafonds en wanden met panelen bekleden: stap voor stap
Bij betonnen plafonds is bevestiging met doorsteekankers geschikt. Hiervoor boor je de latten aan het plafond.
Na het plaatsen van het anker door de lat kun je direct gaan schroeven. De afstand tussen de latten moet ongeveer 40 cm zijn. Afhankelijk van de situatie kan het beter zijn een regelwerk aan te brengen, bijvoorbeeld wanneer er extra holle ruimte tot het plafond of de wand nodig is of wanneer er luchtcirculatie achter de bekleding nodig is.
De onderste latten breng je daarbij in de looprichting van de panelen aan en het regelwerk dwars daarop. Na het controleren met de waterpas en eventueel corrigeren is de onderconstructie klaar.
Gebruik voor de bevestiging van de panelen gegalvaniseerde profielplankklauwen. Panelen mogen in geen geval rechtstreeks aangeschroefd of gespijkerd worden. Het eerste paneel wordt met beginklauwen bevestigd. Hiervoor spijker je eerst de klauwen aan de onderconstructie en dan zet je het eerste paneel met de groef aan de klauw.
Nu bevestig je aan de tegenoverliggende kant het paneel met klauwen. Vervolgens zet je er een losse veer in en breng je een volgend paneel aan. Dit bevestig je eveneens met klauwen. Zo maak je stap voor stap de bekleding af.
Wanneer je problemen hebt met het vasthouden van de planken tijdens de bevestiging, kun je ook een profielplanktang gebruiken. Die fungeert dan als ‘derde hand‘.
Bij het spijkeren kun je het best een spijkerhouder gebruiken. Daarmee kun je de spijkers op elke willekeurige plek aanbrengen.
Ter afronding van het totaalbeeld en voor het verbergen van moeilijke plekken gebruik je profiellijsten met hetzelfde decor. Ze zijn als plafondlijst, als plint, als hoekprofiel en als holvormige lijst verkrijgbaar. Met bevestigingsclips kun je de lijsten zonder zichtbare bevestiging aanbrengen en zo het totaalbeeld afronden.