Wat zijn persoonlijke beschermingsmiddelen?
Medewerkers zijn het belangrijkste onderdeel van een onderneming. Daarom moet het de hoogste prioriteit zijn voor elke werkgever om voor hun veiligheid op de werkplek te zorgen. Zelfstandigen, die geen veiligheidsvoorschriften van hun leidinggevenden krijgen, moeten bedenken dat hun bestaan ook van hun eigen gezondheid afhankelijk is. PBM dienen het lichaam te beschermen tegen letsel of vergiftiging. De bekendste beschermingsmaatregelen zijn adembescherming, oogbescherming, gehoorbescherming en hoofdbescherming. Maar ook werkhandschoenen, kniebescherming en valbeveiliging zijn in veel branches onmisbaar.
Omdat elk beroep zijn eigen gevaren kent, bestaat de mogelijkheid om de PBM individueel af te stemmen. Werkgevers worden geadviseerd om checklists bij te houden over hun veiligheidsmaatregelen. Alleen op die manier kunnen ze de maximale bescherming van hun werknemers garanderen.
PBM moeten voldoen aan de basiseisen in bijlage II van richtlijn 89/686/EEG[1]. Het gebruik van PBM is vastgelegd in voorschriften ter voorkoming van ongevallen, CAO’s, het huishoudelijk reglement of de bedrijfsovereenkomst.
Bescherming van de luchtwegen met mondbeschermingsmaskers
Verschillende beschermingsniveau's
Bij mondbeschermingsmaskers ter bescherming tegen zwevende deeltjes en ter bescherming tegen gas, dampen en zwevende deeltjes is sprake van drie verschillende beschermingsniveaus. Afhankelijk van het type activiteit moeten speciale mondbeschermingsmaskers worden gebruikt.
Bescherming tegen zwevende deeltjes
Beschermingsniveau FFP 1
Laag afscheidend vermogen. Bescherming tegen zwevende deeltjes uit mechanische processen en huisstof.
Passende ademhalingsbescherming: Handschuurmaskers en fijnstofmaskers.
Beschermingsniveau FFP 2
Middelmatig afscheidingsvermogen. Bescherming tegen deeltjes uit mechanische en thermische processen.
Passende ademhalingsbescherming: Maskers voor elektrisch gereedschap, lasmaskers, schilder- en slijpmaskers.
Beschermingsniveau FFP 3
Hoog afscheidingsvermogen. Bescherming tegen zwevende deeltjes met zeer giftige stoffen.
Passende ademhalingsbescherming: Isolatie- en hardhoutmasker.
Bescherming tegen gas, dampen en zwevende deeltjes
Beschermingsniveau A1P1
Bescherming tegen bepaalde organische gassen, dampen en zwevende deeltjes tot aan bepaalde concentraties.
Passende ademhalingsbescherming: Verfspuitmasker. Kies vervangende filters aan de hand van het betreffende beschermingsniveau.
Beschermingsniveau ABEK1P3
Bescherming tegen bepaalde organische en anorganische gassen en dampen, zwaveldioxide, zure gassen, ammoniak en zwevende deeltjes tot aan bepaalde concentraties.
Passende ademhalingsbescherming: Chemicaliënmasker. Kies vervangende filters aan de hand van het betreffende beschermingsniveau.
Bescherming van de ogen met veiligheidsbrillen
Bescherming van het gehoor met gehoorbescherming
Bescherming van de handen met werkhandschoenen
Wie hard en snel werkt, heeft de kans om wel eens uit te schieten met zijn/haar gereedschappen. Dat kan uiteraard ernstig letsel veroorzaken. Tegen snijwonden, ruwe voorwerpen, vuil, chemicaliën en mechanische belasting zijn werkhandschoenen een goede beschermingsmaatregel. Let er bij de keuze van
Er zijn ook werkhandschoenen verkrijgbaar in warmere versie, wel zo prettig voor in de koude wintermaanden. Werk je met water of overwegend in de buitenlucht, dan moet je waterdichte werkhandschoenen gebruiken. Ook voor het werken met elektrische installaties zijn speciale werkhandschoenen verkrijgbaar en aanbevelenswaardig. Dat geldt ook voor het werken met gevaarlijke stoffen, hiervoor zijn speciale zuur- en oliebestendige werkhandschoenen. Deze zijn meestal heel lang of hebben speciale afsluitingen rondom de armen.
Handschoenmaat bepalen
Weet je niet hoe groot je handen zijn? Geen probleem. Met onze handschoenenmaatbepaler kun je zelf uitzoeken welke maat jouw meest geschikte werkhandschoenen moeten hebben.
De handschoenenmaatbepaler vind je in de
In de vestiging ontdek je meteen welke handschoenen het meest geschikt zijn voor je plannen. Heb je handschoenen nodig voor montagewerkzaamheden, met vocht- of snijbescherming, voor ruwe zaken of voor bijzondere eisen? Kom gewoon eens langs.
Wil je de maat van de handschoenen al vooraf bepalen? Pak dan een liniaal en meet de breedte van je hand, vanaf het begin van de wijsvinger tot aan het breedste einde rechts van je handpalm (zie de afbeelding).