Wat zijn persoonlijke beschermingsmiddelen?
Medewerkers zijn het belangrijkste onderdeel van een onderneming. Daarom moet het de hoogste prioriteit zijn voor elke werkgever om voor hun veiligheid op de werkplek te zorgen. Zelfstandigen, die geen veiligheidsvoorschriften van hun leidinggevenden krijgen, moeten bedenken dat hun bestaan ook van hun eigen gezondheid afhankelijk is. PBM dienen het lichaam te beschermen tegen letsel of vergiftiging. De bekendste beschermingsmaatregelen zijn adembescherming, oogbescherming, gehoorbescherming en hoofdbescherming. Maar ook werkhandschoenen, kniebescherming en valbeveiliging zijn in veel branches onmisbaar.
Omdat elk beroep zijn eigen gevaren kent, bestaat de mogelijkheid om de PBM individueel af te stemmen. Werkgevers worden geadviseerd om checklists bij te houden over hun veiligheidsmaatregelen. Alleen op die manier kunnen ze de maximale bescherming van hun werknemers garanderen.
PBM moeten voldoen aan de basiseisen in bijlage II van richtlijn 89/686/EEG[1]. Het gebruik van PBM is vastgelegd in voorschriften ter voorkoming van ongevallen, CAO’s, het huishoudelijk reglement of de bedrijfsovereenkomst.
Bescherming van de luchtwegen met mondbeschermingsmaskers
Wist je dat een mens gemiddeld 3 weken zonder voedsel kan overleven, 3 dagen zonder water en maar slechts 3 minuten zonder zuurstof? Schone lucht om in te ademen is veel belangrijker dan soms gedacht wordt.
Mondbescherming helpt je luchtwegen te beschermen tegen fijnstof, nevel, gas, dampen en onaangename geuren. Mondbeschermingsmaskers passen zich optimaal aan de vorm van het gezicht aan en zorgen daardoor niet alleen voor een optimale bescherming maar ook voor een maximaal draagcomfort.
Het dragen van speciale mondbeschermingsmaskers wordt bij de volgende activiteiten ter bescherming tegen zwevende deeltjes aanbevolen:
- Schilderwerk met kwasten en verfrollers
- Machinaal slijpen en met de hand slijpen, boren, zagen en lassen
- Isoleren, bewerken van houten vloeren, muur- en plafondreparatie
- Decoratiewerkzaamheden, huishoudelijk reinigen en lichte reparaties
Het dragen van speciale mondbeschermingsmaskers wordt bij de volgende activiteiten ter bescherming tegen gas, dampen en zwevende deeltjes aanbevolen:
- Schilderen met kwasten en verfrollers, verfspuiten
- Bewerken van houten vloeren, machinaal slijpen
- Huishoudelijk reinigen, gewasbescherming
Verschillende beschermingsniveau's
Bij mondbeschermingsmaskers ter bescherming tegen zwevende deeltjes en ter bescherming tegen gas, dampen en zwevende deeltjes is sprake van drie verschillende beschermingsniveaus. Afhankelijk van het type activiteit moeten speciale mondbeschermingsmaskers worden gebruikt.
Bescherming tegen zwevende deeltjes
Beschermingsniveau FFP 1
Laag afscheidend vermogen. Bescherming tegen zwevende deeltjes uit mechanische processen en huisstof.
Passende ademhalingsbescherming: Handschuurmaskers en fijnstofmaskers.
Beschermingsniveau FFP 2
Middelmatig afscheidingsvermogen. Bescherming tegen deeltjes uit mechanische en thermische processen.
Passende ademhalingsbescherming: Maskers voor elektrisch gereedschap, lasmaskers, schilder- en slijpmaskers.
Beschermingsniveau FFP 3
Hoog afscheidingsvermogen. Bescherming tegen zwevende deeltjes met zeer giftige stoffen.
Passende ademhalingsbescherming: Isolatie- en hardhoutmasker.
Bescherming tegen gas, dampen en zwevende deeltjes
Beschermingsniveau A1P1
Bescherming tegen bepaalde organische gassen, dampen en zwevende deeltjes tot aan bepaalde concentraties.
Passende ademhalingsbescherming: Verfspuitmasker. Kies vervangende filters aan de hand van het betreffende beschermingsniveau.
Beschermingsniveau ABEK1P3
Bescherming tegen bepaalde organische en anorganische gassen en dampen, zwaveldioxide, zure gassen, ammoniak en zwevende deeltjes tot aan bepaalde concentraties.
Passende ademhalingsbescherming: Chemicaliënmasker. Kies vervangende filters aan de hand van het betreffende beschermingsniveau.
Bescherming van de ogen met veiligheidsbrillen
In veel beroepen is het gebruik van veiligheidsbrillen noodzakelijk. Ze beschermen je ogen en gezicht tegen mechanische, optische en chemische schade en garanderen daarmee veilig werken zonder gezichtsbeperking.
Het dragen van speciale veiligheidsbrillen wordt bij de volgende activiteiten aanbevolen:
- Hout hakken, bladblazen, heggen snoeien
- Machinaal en met de hand slijpen, hogedrukreinigen
- Bouwen, timmeren, zagen, boren, lassen
- Schilderwerk met kwasten en verfrollers
- Opensnijden van dozen bij gevaar voor splinters, lichte reparaties
Voor het werken in de buitenlucht zijn veiligheidsbrillen verkrijgbaar met extra UV-bescherming. Eveneens zijn er veiligheidsbrillen met een anti-aanslaglaag voor het werken in vochtige ruimten.
Bescherming van het gehoor met gehoorbescherming
Bij bouwactiviteiten kan het vaak nogal rumoerig worden – dat kan kort zijn (knallen) of continu door het geluid van machines. Om te voorkomen dat je blijvende schade oploopt aan het binnenoor, moet je voor gehoorbescherming zorgen. Afhankelijk van hoe luid het bij jou wordt, kan je gebruikmaken van gehoorbescherming voor middelzware geluidsbelasting (bescherming tegen geluidsniveaus van 87 tot 98 dB) en voor zware geluidsbelasting (bescherming bij geluidsniveaus van 94 tot 105 dB).
Het dragen van speciale gehoorbescherming wordt bij de volgende activiteiten aanbevolen:
- Machinaal slijpen, kettingzagen
- Boren, zagen, timmeren
- Reparaties aan auto’s
- Autoracen, concerten
- Lichte reparaties
Gehoorbeschermers beschikken over een stabiele hoofdbeugel en bieden daardoor de beste steun en draagcomfort. Ze zijn zowel verkrijgbaar voor middelzware als zware geluidsbelasting. De lichtere varianten zijn modellen met gehoorbeugels, oordoppen met koord of enkel oordoppen. Ook deze zijn voor verschillende beschermingsniveaus verkrijgbaar.
Bescherming van de handen met werkhandschoenen
Wie hard en snel werkt, heeft de kans om wel eens uit te schieten met zijn/haar gereedschappen. Dat kan uiteraard ernstig letsel veroorzaken. Tegen snijwonden, ruwe voorwerpen, vuil, chemicaliën en mechanische belasting zijn werkhandschoenen een goede beschermingsmaatregel. Let er bij de keuze van werkhandschoenen vooral op dat ze zo prettig mogelijk zitten en dat je je vingers gemakkelijk kunt bewegen.
Er zijn ook werkhandschoenen verkrijgbaar in warmere versie, wel zo prettig voor in de koude wintermaanden. Werk je met water of overwegend in de buitenlucht, dan moet je waterdichte werkhandschoenen gebruiken. Ook voor het werken met elektrische installaties zijn speciale werkhandschoenen verkrijgbaar en aanbevelenswaardig. Dat geldt ook voor het werken met gevaarlijke stoffen, hiervoor zijn speciale zuur- en oliebestendige werkhandschoenen. Deze zijn meestal heel lang of hebben speciale afsluitingen rondom de armen.
Handschoenmaat bepalen
Weet je niet hoe groot je handen zijn? Geen probleem. Met onze handschoenenmaatbepaler kun je zelf uitzoeken welke maat jouw meest geschikte werkhandschoenen moeten hebben.
De handschoenenmaatbepaler vind je in de HORNBACH-vestiging bij de werkhandschoenen.
In de vestiging ontdek je meteen welke handschoenen het meest geschikt zijn voor je plannen. Heb je handschoenen nodig voor montagewerkzaamheden, met vocht- of snijbescherming, voor ruwe zaken of voor bijzondere eisen? Kom gewoon eens langs.
Wil je de maat van de handschoenen al vooraf bepalen? Pak dan een liniaal en meet de breedte van je hand, vanaf het begin van de wijsvinger tot aan het breedste einde rechts van je handpalm (zie de afbeelding).
Bescherming van het hoofd met veiligheidshelmen
Hoofdletsel leidt in sommige gevallen tot ernstige gevolgen en kan blijvende schade veroorzaken. Met veiligheidshelmen en veiligheidsmaskers ben je het beste beschermd op bouwplaatsen en in productiehallen.
Veiligheidshelmen zijn de klassiekers in de bouw. Ze zijn meestal gemaakt van polyethyleen, van binnen meestal voorzien van een 4- of 6-punts gordel en beschikken over een zweetband. In de nek bevindt zich een omlaag getrokken helmschaal met regengoot en ventilatiegaten. Tevens zijn er steeksleuven voor gehoor- en gezichtsbescherming. Aan de kleuren zijn (bijna) geen grenzen gesteld. Ze zijn in grootte verstelbaar en voldoen aan de norm EN 397.
Bosbouwhelmen zorgen bij werkzaamheden in het bos voor de grootst mogelijke veiligheid. Ze zijn naast de hoofdbescherming tevens voorzien van gezichts- en gehoorbescherming – drie in één klap dus. Ook de bosbouwhelmen zijn in grootte verstelbaar en voldoen aan de norm EN 397.
Dus kop op en aan de slag!
Bescherming van de knieën met kniebeschermers
Om met gezonde knieën de werkdag door te komen is het noodzakelijk om je knieën zo goed mogelijk te beschermen, ook bij de kleinste belasting. Onze knieën houden dagelijks stand onder een grote belasting en ze zijn daardoor gevoelig voor letsel en slijtage. Als je knieën ook bij het werk hoge belastingen moeten doorstaan, dan moet je eens goed nadenken over de passende kniebescherming.
Op veel bijzonder puntige of op andere wijze gevaarlijke bodems is de eenvoudige kniebescherming van een werkbroek niet meer genoeg. Hier kun je gebruikmaken van extra kniebescherming. Kniebeschermers zijn bruikbaar bij het leggen van tegels, vaste vloerbedekking en parket, en bij veel geknielde activiteiten binnen en buiten.
In de HORNBACH Onlineshop vind je verschillende kniebeschermers voor een optimale bescherming. Ze zijn bijzonder comfortabel, zorgen voor veel bewegingsvrijheid en ontlasten de knieschijven. Kies uit de perforatievrije en niet-perforatievrije variant, afhankelijk van het gebruik.