Leg alvast de bestratingsstenen voor de eerste vijf rijen klaar, zodat je niet op het netjes uitgeharkte laagje split hoeft te stappen (bijvoorbeeld in de garage).
Oprit bestraten
Je huis is bijna klaar, maar er is nog steeds een grote bouwput omheen? Op deze pagina leer je hoe je een oprit kunt bestraten waar de hele straat jaloers op zal zijn. Ga aan de slag!

Wil jij een oprit bestraten? Plan dan ongeveer drie weken in met twee doeners. Met meer hulp gaat het natuurlijk sneller en hou je meer tijd over voor je volgende project!
Direct naar:
- Maak een schets en meet je oprit heel precies op.
- Denk vanaf het begin na over wat je allemaal wilt veranderen en hoe je de verschillende delen wilt indelen.
- Bespaar niet op het werk voor de ondergrond van je oprit.
- Plan op het diepste punt een
in. - Houd rekening met bestaande waterafvoeren en aansluitpunten.
- Let op de overgangen naar andere oppervlakken.
- Plan kabels in voor
.
Oprit ideeën
Welke bestrating en welke grind moet ik kiezen? Met de keuze van materialen, kleur, vorm en grootte ontstaan talloze mogelijkheden. En dan hebben we de verschillende planten en lichteffecten nog niet eens meegenomen. Er zijn veel mogelijkheden voor jouw project:
- Als je een oprit wilt bestraten, combineer dan verschillende materialen met elkaar. Dat ziet er aantrekkelijker uit. Zorg er wel voor dat je binnen Ă©Ă©n kleurenpalet blijft, want de combinatie van verschillende materialen kan snel druk overkomen. Mix bijvoorbeeld
met grijze opsluitbanden en donkergrijze palen. - Kies het juiste legpatroon. Ook hier zijn er geen grenzen aan je creativiteit. Welke patronen er zijn, zie je hier:
Dit heb je nodig voor je project
Oprit bestraten: stap voor stap
Wie een oprit wil bestraten, begint bij de ondergrond. En dat betekent voor jou: veel graven en nog meer zweten. Je moet namelijk het oppervlak eerst uitgraven. Hoe diep dat moet zijn, hangt af van de opbouw van de verschillende lagen:
- Grind als vorstbescherming: ongeveer 28 cm.
- Splitt: 4 cm om een vlak oppervlak voor de bestrating te creëren.
- Ten slotte de dikte van de bestrating. In ons geval is dat 8 cm.
De grond moet 40 cm diep worden uitgegraven. Langs het huis plaats je een rij palissaden als spatbescherming.

Ongeveer 28 cm grind als vorstbescherming.
Ongeveer 4 cm splitt voor een vlak oppervlak.
Dikte van de stenen.
Controleer op leidingen!
Voordat je gaat plannen waar je de bestrating wilt leggen, kijk of er leidingen voor water, stroom of afvoer in de grond liggen. Je wilt natuurlijk niet per ongeluk iets beschadigen tijdens het werk.
Stenen voorbereiden
Minigraver huren
Bij een groot oppervlak, zoals een oprit, is het de moeite waard om een
Controleer de uitgravingsdiepte
Om te checken hoe diep je moet uitgraven, kun je touwen spannen op de hoogte waar de bestrating straks komt. Bijvoorbeeld op dezelfde hoogte als de garagevloer naast de oprit. Is de ondergrond vlak? Gebruik dan een waterpas om de touwen recht te hangen. Moet de oprit een beetje schuin lopen? Hang de touwen dan met de gewenste helling. Blijf de diepte aanpassen totdat alles klopt. Neem hier de tijd voor, want de lagen onder het straatwerk moeten straks allemaal even dik zijn.
Moeten er nog leidingen worden gelegd, bijvoorbeeld voor een afvoergoot of de regenpijp? Dan is dit het juiste moment. Sluit de uiteinden van de leidingen af met mofstoppen totdat ze worden aangesloten. Vul de uitgegraven sleuven na het leggen op met zand en verdicht ze met een trilplaat.
Palissaden plaatsen
Langs het huis wordt een sleuf uitgegraven voor de rij palissaden, zodat deze later stevig diep in de grond staan. Hoe je palissaden plaatst, kun je lezen in de handleiding
Breng nu een dunne laag vorstbescherming aan over het hele bestratingsoppervlak en verdicht deze met een trilplaat. Deze eerste laag fungeert als een schone basislaag, zodat je een goede ondergrond hebt voor de volgende werkzaamheden.
Vorstbescherming aanbrengen
De palissaden worden geplaatst als randbegrenzing en spatbescherming.
Breng daarna nog een laag vorstbescherming aan op het oppervlak en verdicht deze. Na het verdichten moet de afstand tot de toekomstige bestratingshoogte 10 cm zijn. Hierdoor ligt de laag 2 cm hoger dan oorspronkelijk berekend, want de uiteindelijke hoogte bereik je pas bij het definitieve verdichten van het geplaveide oppervlak.
Oppervlak afreien
Nu worden de buizen geplaatst om het splitbed af te reien. Afhankelijk van de breedte van het bestratingsoppervlak heb je twee of drie buizen nodig. Kies de afstand tussen de buizen zo dat de rei bij het afreien stevig op beide kanten rust. Zijn de buizen lang genoeg? Dan kun je later het hele oppervlak in Ă©Ă©n keer afreien. Zodra de buizen goed liggen, wordt er op meerdere plekken split overheen gegooid, zodat er kleine hoopjes split ontstaan. Trek de buizen daarna omhoog en lijn ze uit aan de gespannen touwen. Het split moet uiteindelijk 6,5 cm onder de bovenkant van het latere bodemniveau liggen.
Split verdelen
Nu gaan we de splitt gelijkmatig verdelen en afhevelen, zodat er een afstand van 6,5 cm tot het uiteindelijke vloerlevel overblijft. Tijdens het aantrillen zakken de klinkers ongeveer 1,5 cm in de splitt, hierdoor krijg je de juiste hoogte voor de 8 cm hoge klinkers. Verwijder nu de gespannen lijnen en verdeel de splitt gelijkmatig over de oppervlakte. Vul de tussenruimtes op, zodat je de split mooi over de afschuifbuizen kunt afhevelen.
Split afreien
Rei het split gelijkmatig af met de richtlat over de afreibuizen. Zorg ervoor dat er geen bulten of kuilen achterblijven. Het hele splitoppervlak moet mooi vlak zijn. Controleer regelmatig met een meetlat aan de rand of de hoogte 6,5 cm is.
Is alles glad en egaal? Verwijder de buizen dan voorzichtig. De gaten die de buizen achterlaten, vul je later bij het bestraten met split op. Vanaf dit moment mag de splitlaag niet meer worden betreden. Het bestraten begint bijvoorbeeld vanuit de garage, waar je alvast genoeg stenen hebt klaargezet voor de eerste rijen.
Eerste rij leggen
De eerste rij bestratingsstenen wordt niet parallel aan de garagekant gelegd, maar loodrecht op de palissaden of opsluitbanden. Zo hoef je later minder werk te doen met het op maat snijden. Bovendien heeft een ongelijkmatige garagekant hierdoor geen invloed op de eerste bestratingsrij en daarmee op de rest. De tussenruimte wordt later opgevuld.
Span nu een touw boven de bestratingsstenen, op ongeveer 10 cm afstand van de afvoergoot en precies loodrecht op de palissaden. Gebruik dit touw als richtlijn om de eerste rij bestratingsstenen uit te lijnen.
Bij het leggen mag het splittbed niet betreden worden! Leg de eerste rij klinkers langs de lijn in het splittbed, begin met een hele steen aan de zijde van het huis. Plaats de stenen alleen op de splitt, zonder ze aan te kloppen. Zorg ervoor dat ze dicht tegen elkaar liggen, want de benodigde voegenruimte ontstaat door de uitsteeksels op de stenen, tenzij de richtlijnen van de steenfabrikant iets anders aangeven. Deze raadt voor elke steen een specifieke voegenruimte aan.
In ons voorbeeld wordt elke tweede rij stenen een halve steenlengte verschoven gelegd. Dit zogenaamde halfverband is de eenvoudigste legmethode en slechts een voorbeeld. Kies de legmethode die voor jou het beste past uit de verschillende beschikbare legpatronen. Leg alleen volledige stenen totdat het hele oppervlak volledig is bestraat.
Bij het leggen controleren
Leg nu verdere rijen stenen en controleer elke rij met een richtlat en een hoek, zodat echt alle rijen recht lopen. Als het oppervlak met hele stenen is gelegd, worden de vullingen voor de openingen gesneden, dit doe je het beste met een natte zaag. De gesneden stenen worden met de snijkant naar buiten, richting de rand, gelegd, zodat er ook aan de rand een mooi voegbeeld ontstaat. Tot slot worden de vullingen voor de eerste rij, dus bij de goot op maat gesneden en geplaatst. De definitieve stevigheid van het bestratingsvlak wordt pas bereikt na het voegen.
Voegzand invegen
Verspreid het voegzand gelijkmatig over de bestratingsstenen en veeg het in de voegen. Als het zand vochtig is, moet het eerst op de bestrating drogen voordat je het kunt invegen. Gebruik de bezem om diagonaal over de voegen te vegen, zodat het zand goed in de voegen blijft zitten. Veeg tot slot de hele bestrating schoon en neem het overtollige zand op, dat kun je later nog gebruiken.
Stenen vasttrillen
Nu wordt het oppervlak verdicht met de trilplaat. Gebruik een rubberen mat onder de trilplaat om te voorkomen dat de nieuwe bestratingsstenen beschadigd raken. Tijdens het trillen worden de stenen stevig in het bestratingsbed gedrukt en worden eventuele hoogteverschillen geëgaliseerd.
Na het verdichten is ook het voegzand gezakt. Daarom moet je opnieuw voegzand invegen, op dezelfde manier als de eerste keer. Als er na enkele dagen weer kleine gaten in de voegen ontstaan, vul je deze nogmaals aan.
Betontegels leggen: stap voor stap
Oppervlak uitgraven
Voor het leggen van betontegels, bijvoorbeeld voor een tuinpad, graaf je het oppervlak uit over de breedte van de tegels plus extra werkruimte aan de zijkanten. De uitgravingsdiepte hangt af van het toekomstige gebruik van het pad, maar ook van de dikte van de tegels en de hoogte van het pad.
Een zeer stabiele ondergrond krijg je met een laag vorstbescherming van 20 cm dik (0/32) en daarbovenop een splitbed van 4 cm dik. Als de breedte van de betontegels gelijk is aan de breedte van het pad, kun je zijstenen achterwege laten. Worden er twee of drie tegels naast elkaar gelegd, dan heb je randstenen nodig om te voorkomen dat de tegels zijwaarts verschuiven.
Span lijnen langs het pad en hef het oppervlak op. Houd rekening met een zijwaartse afschot, zodat regenwater naar de zijkant kan afstromen en niet op de platen blijft staan.
Vorstbescherming verdelen
Verdeel na het uitgraven de vorstbescherming over het geëffende oppervlak en verdicht deze. Hierop komt het splittbed. Dit wordt, zoals hierboven beschreven, met een richtlat of een afschuifbord over twee buizen gelijkmatig afgeheveld.
Betontegels leggen
Leg de betontegels met een voegafstand van 3–5 mm. Zonder voegen kunnen de platenranden beschadigd raken. In de voegen wordt uiteindelijk voegsand ingeveegd.
Oprit langs gebouw
Grenst het pad direct aan een gebouw? Dan moet de verharding 30 cm onder de waterkerende laag van het gebouw blijven, omdat deze laag bescherming biedt tegen optrekkend vocht. Vanaf het gebouw moet er een afschot van 15 mm per meter (1,5%) worden aangehouden.
Legpatroon plannen
Plan het legpatroon: Bij een gemiddelde steentjeslengte van bijvoorbeeld 10 cm en een voegbreedte van 2 cm, kun je 10 steentjes over een lengte van 118 cm verdelen. Als je de steentjes op dezelfde manier verdeelt over alle andere lengteafstanden en tussen de secties ook een tussenruimte van 2 cm aanhoudt, krijg je een gelijkmatig legpatroon.