Onze zomers worden steeds langer. Hartstikke fijn. Want: lekker barbecueën en borrelen in de tuin. Maar het brengt ook een probleem met zich mee: Het regent tegenwoordig vaker kort en hevig in Nederland. En die flinke hoeveelheid water in korte tijd, daar zijn veel Nederlandse tuinen niet echt op ingericht. En die periodes van extreme droogte tussendoor trouwens ook niet.
Het goede nieuws? Er zijn oplossingen! Als we namelijk het regenwater van moeder natuur zelf opvangen en gebruiken, helpen we onszelf én het milieu.
Regenwater gebruiken als duurzame oplossing
In Nederland verbruiken we gemiddeld 120 liter kraanwater per dag. Een klein deel daarvan drinken we op, maar de rest gebruiken we om te douchen, schoon te maken, mee te koken, etc. Zonde om dit kraanwater te gebruiken voor je tuin! Helemaal omdat we in ons kikkerlandje regelmatig een bui op ons dak krijgen. En die druppels kosten je niks! Regenwater opvangen kan op verschillende manieren. De bekendste vorm is bovengronds opvangen met een regenton, maar je kan ook ondergronds water opvangen en opslaan. Welke manier geschikt is voor jou, hangt bijvoorbeeld af van de grootte van jouw tuin.
We zien de vraag naar regentonnen al een hele poos toenemen. Het ruime aanbod draagt daar absoluut aan bij. Ze zijn er voor de grote tuin, maar ook voor de kleine balkons. Waar de één voor de klassieke houten ton gaat, kiest de ander liever voor een designmodel waar je planten op kunt zetten.
53% van de Nederlanders gebruikt deze slimme manier al voor het bewateren van de planten. De overige 47% heeft hier helaas nog geen gewoonte van gemaakt en gebruikt nogsteeds kraanwater.
47% van de Nederlanders gebruikt kraanwater voor het sproeien van de tuin
Hoe kun je de tuin sproeien met regenwater?
Met een regenton! Plaats de regenton naast de regenpijp van de dakgoot en verbind ze met elkaar. Een vulautomaat zorgt ervoor dat het regenwater bij elke regenbui in de regenton loopt. Via een kraantje kun je het water in je gieter laten lopen. Of gebruik een waterpomp of dompelpomp!
De voordelen van regenwater in de tuin gebruiken:
- Het is gratis!
- En daarmee een duurzame oplossing.
- Het bevat geen kalk, in tegenstelling tot kraanwater.
- Je kunt je tuin sproeien zonder buitenkraan.
- Geen gedoe meer met tuinslangen door je huis.
- Je kunt regenwater handig opvangen in een regenton.
- Of je vangt regenwater op in een opvangbak, vijver, wadi, een grindkoffer, een verlaagde groenstrook of in een greppel in de tuin.
Zuinig sproeien? Bekijk deze tips!
Ook als je regenwater gebruikt voor het sproeien van je tuin wil je er natuurlijk zo lang mogelijk mee kunnen doen. Anders moet je uiteindelijk alsnog over op kraanwater. Bekijk onze tips om zuinig om te gaan met water!
Tip 1 - Sproei niet in de volle zon
Geef je planten en gazon nooit water in de volle zon! Dit kan ervoor zorgen dat de bladeren verbranden en bovendien verdampt het water overdag sneller en krijgt het niet goed de kans om de aarde in te trekken en de wortels te bereiken. Het beste tijdstip om tuin en gazon te sproeien is dus in de avond, 's nachts of in de ochtend vroeg. Een lage ochtend- of avondzon kan hierbij geen kwaad.
Tip 2 - Sproei om de 2 à 3 dagen (bij warm weer)
Bij warm weer of droogte is het voldoende om gemiddeld om de 3 tot 4 dagen te sproeien. In principe hoef je in de maanden tussen oktober en april niet te sproeien. Dit hangt er natuurlijk wel vanaf hoe warm het die maanden is.
Tip 3 - Sproei dicht bij de grond
Hoe dichter je bij de grond sproeit, hoe minder water er verloren gaat! Water dat je op de planten giet, in plaats van de aarde, verdampt vaak ter plekke.
Tip 4 - Gebruik een besproeiingscomputer
Een besproeiingscomputer meet wanneer je planten of gazon water nodig heeft. hierdoor bespaart het je heel wat water: je hebt tot 70% minder water nodig! En het mooie? Je sluit het sproeisysteem gewoon op je regenton aan.
Tip 5 - Geef niet te veel water
Controleer de bodem na het sproeien. Als de planten al langer in je tuin staan, moet de bodem ca. 20 cm doordrenkt zijn. Nieuw geplaatste planten hebben meer water nodig!
1 keer schoffelen bespaart 3 keer water geven
Een losse bodem neemt (regen)water beter op en voorkomt dat het vocht uit de diepte naar boven komt en daar verdampt. Zo bespaar je jezelf een hoop water door regelmatig te schoffelen met als doel je onkruid te verwijderen.
Tip: planten trainen
Verwen je planten niet te veel! Dat klinkt misschien gek, maar dan willen ze op warme dagen méér water en dat is lastig om vol te houden. Geef alleen water als het echt nodig is, ongeveer vanaf het begin van de zomer. Hierdoor kun je veel plantensoorten trainen, waardoor ze beter in staat zijn om hete zomers te overleven. Hoe dat komt? Bij droogte doen de wortels beter hun werk om het laatste beetje water uit de bodem te halen. Dus planten trainen betekent ook sterkere of diepere wortels.
Zorg ook dat je de juiste planten op de juiste plek neerzet. Als je tuin op een vrij droge plek ligt, kies dan niet voor planten die veel water nodig hebben. Is er soms veel of een sterke wind? Kies daar ook de juiste planten voor!
Meer groen, minder tegels - richt je tuin slim in!
In een slim ingerichte tuin wordt het regenwater opgevangen en vastgehouden op de plek waar het valt. Hierdoor vermindert de kans op wateroverlast, vindt er verkoeling plaats in periodes van extreme hitte én vergroot je de biodiversiteit en de aantrekkelijkheid van je tuin. Hoe noemen we dat ook alweer? Oh ja. Een win-win-situatie!
Biodiversiteit
Bio-wat? Biodiversiteit! Hoe groter de diversiteit aan insecten in je tuin, hoe gezonder onze planeet. Omarm de natuur en geef de dierenliefde haar welverdiende kans! Dus steek je handen uit de mouwen, laat die groene vingers wapperen en zorg voor biodiversiteit in je tuin door er veel en verschillende soorten planten in te zetten!
Meer groen = minder wateroverlast
Minder tegels, meer groen! Dat is de enige manier om gezond (bodem)leven in jouw tuin in stand te houden. Tegels zijn namelijk obstakels voor goede waterinfiltratie. Zeker op warme dagen die vaak met heftige stortbuien eindigen. Ons advies: verwijder je terrastegels, en houd een verhouding 60/40 groen/tegel in jouw tuin aan!
Gelukkig wint de groene tuin al aan populariteit. Steeds meer Nederlanders zijn zich bewust van de positieve effecten van meer groen in de tuin. 64% van de Nederlanders wil daarom tegels uit de tuin halen. Hoe je dit het beste doet? Dat lees je hieronder!
64% van de Nederlanders wilt tegels uit de tuin verwijderen omdat dit bijdraagt aan een beter milieu
Hoe verwijder ik terrastegels?
Stap 1
Verwijder je terrastegels. Zorg dat je hiervoor een spade gebruikt en tik de tegels er één voor één uit.
Stap 2
Let op verzakking. Kijk daarom goed waar je de tegels weghaalt. Want wanneer je een deel van je terras in bodem en groen verandert, is er risico op verzakking. Wil je dit tegengaan? Dan moet je ervoor zorgen dat het overgebleven terras echt goed dichtgelegd wordt. Sowieso is het slimmer om de tegels aan de rand van je terras te verwijderen in plaats van de tegels in het midden. In het midden heb je namelijk de grootste kans op verzakking.
Stap 3
Bedenk wat je, in plaats van je terrastegels, met de bodem wil doen. Er zijn namelijk meerdere opties:
- Wil je overgaan tot beplanting of gras? Zorg er dan voor dat de bodem goed verzorgd wordt. Over het algemeen kom je een flinke hoop zand tegen onder je tegels. Maar deze hoop zand is niet meteen geschikt voor beplanting. Het zand heeft namelijk lange tijd geen daglicht, lucht of voeding gehad. Daarom is het van belang, als je hier iets wil gaan planten, om de bodem te verbeteren en voeden. We hebben hiervoor enkele doelgerichte middelen, die we je aanraden, zoals bodemverbeteraars.
- Ook een optie is om je tegels te vervangen door grind, schelpen, split, cacaodoppen, houtsnippers, lavastenen of andere vormen van halfverharding. Het vervangen van een tegelpad of terras voor een pad met halfverharding is een mooie manier om stevigheid te behouden, terwijl je bijdraagt aan betere infiltratie van regenwater.
- En tot slot: Waterpasserende verharding. Er zijn verschillende manieren van verharding mogelijk die de stevigheid van het terras behouden én water goed doorlaten. Tegels met een bredere voeg bijvoorbeeld, maar ook poreuze tegels of je kunt tegels in een open verband leggen zodat je in het midden een plek hebt waar je je planten kunt plaatsen. Maar ook klik- en houten tegels zijn een prima alternatief.
Tip: Bekijk hier hoe je zelf een gazon aanlegt door gras te zaaien.
Wat is een sedumdak
Een sedumdak wordt ook wel een groendak genoemd. Naast de unieke uitstraling heeft het nog veel meer voordelen waarvan niet alleen jij, maar ook je directe omgeving profiteert! Welke dat zijn?
De voordelen van een sedumdak
Een sedumdak:
- vangt regenwater op, vermindert CO2-uitstoot, en haalt vervuilende stoffen uit regenwater en de buitenlucht.
- isoleert je dakoppervlak: in de winter blijft het lekker warm, en in de zomer blijft het heerlijk koel.
- verlengt de levensduur van je dak - het beschermt tegen UV-straling, extreme temperaturen en mechanische schade.
- verbruikt minder energie, en zorgt voor lagere energiekosten.
En dat is nog niet alles!
- Een sedumdak creëert een mooie leefomgeving voor dieren en planten.
- Daarnaast vermindert het geluidsoverlast - vooral in stadscentra, industriegebieden en gebieden met weinig groen.