Mini-aquariums zijn een echte eyecatcher in je huis. Voordat je aan de slag gaat met je nano-aquarium, is het handig om je eerst goed in te lezen. Want een goede voorbereiding is het halve werk! Lees hieronder over het kiezen van de geschikte locatie, wat te doen met je planten en het reinigen van de bak.
De voorbereiding
- Kies de locatie: let erop dat je nano-aquarium niet pal in de zon staat. Zet het ook niet te dicht bij een radiator. Je aquarium moet op een stabiele, horizontale ondergrond staan. Het is handig als zich vlakbij een stopcontact bevindt voor aquariumtechniek.
- Planten voorbereiden: spoel de planten goed af en verwijder plastic potten, bindmateriaal etc., wortels inkorten tot een lengte van ca. 2 cm. Gebruik alleen decoratiemateriaal, zoals stenen en steenhout, dat geen stoffen als metaal of kalk aan het water afgeeft. Ook decoratiemateriaal moet zorgvuldig afgespoeld worden voordat je het in het aquarium plaatst.
- Schoonmaken van de bak: maak de bak voor het nano-aquarium vóór het inrichten grondig schoon. Gebruik daarvoor alleen lauwwarm water en een zachte schone spons – gebruik geen reinigingsmiddelen.
Het inrichten van je nano-aquarium in 8 stappen - zo werkt 't!
- Stap 1: het plaatsen van de bodem.
Begin bij de basis en zorg voor een goede bodem. Raadzaam is om de bodem te laten aflopen. Om een terrasvormige opbouw te creëren plaats je aan de voorkant een bodem van 4 cm hoog en tegen de achterwand een hoogte van 6 cm.
- Stap 2: installeer de techniek.
Installeer de filters en de verlichting volgens gebruiksaanwijzing. Heb je een nano heater? Dan kan je ook deze alvast installeren.
- Stap 3: decoreren van je nano-aqaurium.
Nu is de leukste stap aangebroken, namelijk de inrichting van je nano-aquarium. Stroop de mouwen op en ga los!
- Stap 4: het vullen van de bak.
Vul de bak voor 2/3 met water op kamertemperatuur (ca. 20°C). Voorkom dat de bodem verschuift. Laat het water bijvoorbeeld via een bord of schoteltje de bak inlopen. Zo blijft het grind op zijn plek liggen.
- Stap 5: plaats de planten.
Houd de wortels zo kort mogelijk en plaats de planten met behulp van een pincet in de bodem. Plant ongeveer 3/4 van het oppervlak en zet de grootste planten achterin de bak.
- Stap 6: bijvullen.
Vul nu het nano-aquarium tot ongeveer 3 cm onder de rand.
- Stap 7: zet de aquariumtechniek aan.
Zet nu de aquariumtechniek aan en laat de filter continu draaien. Heb je een nano heater? Stel deze in op 20°C. De verlichting laat je 8 - 10 uur per dag branden. Tip: gebruik een tijdschakelaar en maak het jezelf makkelijk.
- Stap 8: wachten.
De laatste stap is misschien het moeilijkst, want nu is het wachten aangebroken. Geef je nano-aquarium 2 á 3 weken de tijd om te acclimatiseren. Deze rusttijd heeft de bak nodig voordat je de vissen kunt plaatsen. Controleer regelmatig de waterkwaliteit.
Wat je moet weten over de bodem
Gebruik voor de bodem van jouw nano-aquarium afgerond en ongekleurd grind of zand. Belangrijk is dat het materiaal uit korrels met gelijke afmetingen bestaat; de steentjes of het grind moeten dus even groot zijn.
Zijn de afmetingen ongelijk? Dan kan de bodem te hard worden en het water niet meer goed doorstromen. Dit is belangrijk om rotvorming te voorkomen doordat er zuurstofarme zones in de bodem zijn ontstaan.
Let op: ook kalkhoudend grind of zand kun je beter voorkomen. Ook dit zorgt ervoor dat de bodem te hard wordt.
Welke vissen zijn geschikt voor mijn nano-aquarium?
Niet elke vis is geschikt om in je nano-aquarium te houden. Daarom hebben wij voor jou een handig lijstje gemaakt. Lees hieronder welke aquariumvissen en andere onderwaterbeestjes je kunt houden.
- Garnalen: dit zijn de ideale bewoners voor je nano-aquarium. Met name de dwerggarnaal is een must have. Ze zijn vreedzaam en gemakkelijk te verzorgen. En door hun aantrekkelijke kleuren, zijn ze fascinerend om naar te kijken.
- Kreeften: wil je kreeften toevoegen aan je bak, let erop dat je vooraf uitzoekt welke kreeftsoorten goed met elkaar gaan. Kreeften zijn roofdieren en bij een verkeerde samenstelling, kunnen ze onderling elkaar gaan aanvallen.
- Waterslakken: niet alleen nuttig doordat ze het glas van binnen schoon houden, ze zijn ook erg gemakkelijk om te houden.
- Vissen: niet elke vis voelt zich prettig in een kleine bak van 30 liter. Daarom horen klassieke aquariumvissen zoals de platy's, maanvissen of antennevissen niet thuis in een nano-aquarium. Gelukkig zijn er genoeg vissoorten die je wel prima kunt toevoegen. Denk bijvoorbeeld aan de dwergrasbora, muskietrasbora, pareldanio, of staartvlekbarbeel.
Onderhoud en verzorging van je nano-aquarium
Vanzelfsprekend komt bij het houden van een nano-aquarium ook onderhoud en verzorging kijken. Maar hoe kan je het water onderhouden? En welke verzorging hebben de vissen nodig? Lees hieronder ons advies.
- Wateronderhoud: ondanks dat ons kraanwater van hoge kwaliteit is, voldoet het niet aan de gestelde eisen voor je vissen. Leidingwater bevat te veel aan zware metalen, zoals koper of zink, die jouw aquariumvissen niet ten goede komen. Maak gebruik van waterverbeteraars of een speciaal filtersysteem. Zo bescherm je jouw aquariumbewoners tegen schadelijke stoffen.
Vervang met regelmaat het water, of een deel van het water, en controleer de waterkwaliteit. Zo kun je de waterwaarden nog beter afstemmen aan de behoeften van je dieren.
- Voeding: voor het voeren van de dieren gelden een paar basistips.
- Doe nooit te veel voer in het aquarium.
- Voer wat na 24 uur niet is gegeten, moet je afzuigen.
- Houd 1 tot 2 vastendagen per week aan.
- Gebruik speciaal voer voor schaaldieren.
Dwerggarnalen
Heb je dwerggarnalen in je nano-aquarium? Dan hebben ze weinig voedsel nodig. Ze hebben een zeer laag metabolisme en wegen bijna niets. Daarnaast leven ze onder andere van micro-organismen die bezinken in afbraakmateriaal. En zolang ze stervende plantendelen en fijne algen in het aquarium vinden, hoeven ze zelden gevoerd te worden.