Voor een vrijstaande muur is een fundament een absolute must. Het is belangrijk dat de basis aanzienlijk breder is dan de top van de muur. Bij een maximale hoogte van een meter moet de muur aan de basis ook 1–1,5 m breed zijn. Bij leemachtige grond graaf je het grondoppervlak ca. 20 cm diep uit en breng je een zandbed aan.
Muur van natuursteen bouwen
Ga aan de slag met de stap voor stap-handleiding Muur van natuursteen bouwen!
Muur van natuursteen bouwen: stap voor stap
Nu plaats je de eerste laag stenen zo, dat de binnenkant laag voor laag met zand kan worden gevuld. Kies voor de onderste laag grote stenen.
De zijkanten van de muur hellen naar binnen. Let er op dat elke natuursteen een 'mooie' kant heeft. Plaats de stenen dus zo, dat deze kanten aan de buitenkant zitten. Voor de afdekking van de muur neem je grote en platte stenen. Bij een muurhoogte van ca. 1 meter moet de top half zo breed zijn als het fundament.
Gestapelde muren met steunfunctie worden 10–20 % hellend tegen de helling gebouwd. Eerst de grond van de helling vaststampen en met planken of platen tegen wegglijden beveiligen. De muur moet ongeveer 20 cm van de helling verwijderd zijn.
Graaf op de betreffende plek een ongeveer 50 cm diep gebied voor het fundament uit en vul dit met een ca. 30 cm dikke laag steenslag. Vervolgens het steenslag goed verdichten.
Daarop zet je de basisstenen, die later het totale gewicht van de muur dragen. Deze moeten een groot oppervlak hebben. Let er bij het stapelen op, dat je voor de helling van de muur dezelfde helling aanhoudt als de hellende grond. Controleer telkens weer de stabiliteit van de muur en vermijd kruisvoegen, die de muur onstabiel maken. Leg onder wankele stenen kiezel of zet ze vast met wigstenen. Planten worden er direct bij het stapelen met wat zand of aarde in gezet.
Bij grond die geen water doorlaat, bijvoorbeeld leemgrond, moeten drainagebuizen in de stapelmuur worden aangebracht. Daarvoor leg je in de opvulling aan de achterkant van de muur om de 40 cm een drainagebuis, drainage met een verval van 2% naar de voorkant van de muur. De buizen laat je aan de voorkant een paar centimeter uitsteken! Na elke laag stenen vul je de ruimte tussen de helling en de muur met grind, steenslag, steenresten en schoon puin en stamp je dit materiaal goed vast. Deze laag voorkomt dat zich achter de muur water ophoopt. Zet er ook telkens weer bindstenen tussen, die tot in de grond van de helling reiken en de muur verankeren. De grind- en puinlaag achter de muur moet met een drainagevlies van de grond worden gescheiden. Dit voorkomt dat fijne gronddeeltjes in de grindlaag terecht komen. Alleen zo kun je er zeker van zijn dat water achter de muur wordt afgevoerd, dit is een bescherming tegen vorst.
De bovenkant van de muur bestaat uit zware sluitstenen, die voorkomen, dat de bovenste laag verschuift of eruit valt. Klaar!
Tip: Eigenlijk ligt de charme van stapelmuren in hun onregelmatige, natuurlijke uiterlijk. Om toch het verloop, de hoogte en de helling goed te kunnen bepalen, is het raadzaam, een stelling van palen, latten en metselkoord te maken.