Voordat de werkzaamheden beginnen, worden de materiaalvereisten bepaald. Om dit te doen, moet je de muren en het plafond nauwkeurig meten. De eenvoudigste manier om dit te doen is met een laserafstandsmeter. Met de afmetingen heb je alle informatie die je nodig hebt om het materiaal in je HORNBACH-vestiging of de Onlineshop te kopen.
Muur stucen
In deze handleiding leggen we je stap-voor-stap uit hoe je zelf een muur kunt stucen. Wij helpen je bij de voorbereiding, de benodigde materialen en gereedschappen én het daadwerkelijk stucen van de muur.
Geniet ervan om de kleverige pleister tegen de muur te gooien, aan te drukken en uit te smeren! Ga de muur stucen en krijg zo een optimale, gladde ondergrond om je wanden te behangen of te schilderen In deze handleiding leggen we je stap-voor-stap uit hoe je zelf een wand kunt stucen.
Dit heb je nodig voor je project
Voorbereiding
Muur stucen: stap voor stap
Bepaal de materiaalhoeveelheden
Ruim de kamer op
Verwijder alles wat in de weg zit uit de kamer. Verwijder de plinten en hang het deurblad uit. Bedek de vloer met schildersvlies en leg er stucloper overheen. Plak de stroken op de rand op elkaar. Schakel vervolgens de zekering uit of zet de FI-schakelaar in de stand “Uit”. Controleer of alle elektrische aansluitingen in de ruimte spanningsvrij zijn. Pas nu kunnen stopcontacten en lampen worden verwijderd. Hiervoor heb je een specialist nodig, vooral als aansluitdozen moeten worden verwijderd. De zekeringen blijven uitgeschakeld of “uit” totdat je klaar bent met de werkzaamheden en alle elektrische aansluitingen weer door een specialist zijn aangebracht. Gebruik afplaktape om stopcontacten en schakelaars af te dekken die niet zijn verwijderd.
Behang verwijderen
Zit er nog behang op de muren? Dan zal dit verwijderd moeten worden. Perforeer hiervoor het behang met de egelroller. Giet behangverwijderaar in een drukspuit en vul deze met water. Besproei de behangoppervlakken met de behangverwijderaar en laat deze inwerken. Het behang moet nat zijn om te kunnen worden verwijderd.
Bereid het oppervlak voor
Verwijder het behang met een plamuurmes. Kan niet alles meteen verwijderd worden? Spuit dan deze plekken opnieuw in, laat het inwerken en verwijder vervolgens het behang. Verwijder de oude behanglijm van de muren en het plafond met een wasborstel en afwaswater. Veeg ten slotte de oppervlakken schoon met een sponsbord.
Bepaal dan welk voorstrijkmiddel je nodig hebt. Dit hangt ervan af of je een sterk zuigende ondergrond hebt of niet. Breng deze aan op de muur met een vachtroller voor een regelmatige verdeling.
Stucprofielen plaatsen
Om ervoor te zorgen dat je de muur kunt stucen en het pleisterwerk egaal en glad is over de gehele ondergrond, worden er om de 40 tot 60 cm stucprofielen geplaatst. Dit doe je tot de zijrand op een afstand van 30 cm.
Markeer de positie van de profielen: verticaal en horizontaal. De afstand is afhankelijk van de lengte van de gebruikte afrijlat. Deze moet zich van rail tot rail uitstrekken en ook de zijkant bedekken.
Gipsschade herstellen
Gebruik een hamer en een beitel om oude pleisterresten die te ver uitsteken te verwijderen.
Stucprofielen op lengte maken
Kort de stucprofielen in tot hoogte van de muur met een haakse slijper en doorslijpschijf, minimaal 1 cm speling boven en onder.
Stel de stucprofielen in
Nu zijn de stucprofielen op de juiste lengte aangepast. Om ze te plaatsen maak je de muur ter hoogte van de markeringen vooraf nat met een drukspuit. Meng vervolgens de hoekrailmortel volgens de instructies op de verpakking.
Breng om de 30 tot 50 centimeter een dot gipsmortel aan en positioneer daarna het stucprofiel. Stel het stucprofiel waterpas door middel van een waterpas. Strijk het overtollige gipsmortel weg met een stucspaan. Ze moeten exact op dezelfde hoogte staan - controleer dit met de strip en houd rekening met de gewenste pleisterdikte (bijvoorbeeld 15 mm): Dit is de afstand van de voorkant van het profiel tot de oude muur.
Hoekprofielen plaatsen
Plaats de hoekprofielen op de ramen. Ze maken het stucen van de hoeken makkelijker en beschermen de randen later tegen beschadigingen. Wordt de nis onder het raam later dichtgemetseld? Plaats de hoekprofiel dan alleen in het bovenste gedeelte.
Plafond pleisteren
Wil je ook het plafond mee stucen? Breng vervolgens een zelfklevend pleisterband rondom het plafond aan. Dit scheidt de plafondpleister van de muurpleister en voorkomt zo spanningsscheuren.
Muur stucen: pleistergips aanbrengen
Nu wordt de pleistergips aangebracht. Om dit te doen, maakt je de muur opnieuw nat. Strooi de kant-en-klare pleisterpoeder rustig bij het water. Lees voor verdere instructies de informatie op de verpakking. Klaar om te mengen? Super! Hiervoor kun je het beste mengmachine gebruiken of een roerspiraal op je boormachine. Daarmee kun je het pleister klontvrij doorroeren.
Breng in het eerste deel de pleister van onder naar boven op de muur aan met behulp van de spaan - iets dikker dan de hoogte van de stucprofielen.
Gipspleister verwijderen
Gebruik de afrijlat om het pleisterwerk van onder naar boven over de stucprofielen te verwijderen. Zijn de randgebieden moeilijk te bewerken met de schraper? Werk dan hier met de gevelvuller. Werk op dezelfde manier, sectie voor sectie, tot het einde.
Hoeken en ramen uitwerken
Werk met de troffel aan de hoeken. Dit doe je bijvoorbeeld in het raamkozijn. Houd een strookje tegen de horizontale rand van de dichtgemetselde radiatornis, dan komt de rand beter tot zijn recht. Later wordt daarboven de vensterbank geplaatst.
Maak het gereedschap schoon en laat het pleisterwerk ongeveer 70 tot 80 minuten uitharden .
Na het opstijven kan de muur egaal dicht gemaakt worden met een spackmes. Verwijder dan eventuele stucgeleiderprofielen en vul de sleuven die daarvoor onstaan zijn, bij.
Laat weer ongeveer 30 minuten verder opstijven.
Bevochtig de muur en schuur de gips door met een schuurbord. Wacht totdat de gips mat is opgedroogd. Pleister glad met een spackmes of pleisterspaan. Voor echt glad pleisterwerk maak je de muur nogmaals vochtig en daarna weer glad met spackmes of pleisterspaan.
Klaar is je stucwerk!
Plafond stucen: stap voor stap
Tip
In plaats van rolpleister te gebruiken, kun je het plafond ook gewoon helemaal mee stucen zoals hierboven!
Voorbereiding
Het plafond moet worden voorbereid voor stucen met rolpleister. Verwijder eerst behangresten, stof en vuil en daarna ook de reinigingstape: snij deze met het stanleymes rondom de rand van het plafond af en trek hem eraf. Vul vervolgens alle gaten en scheuren op.
Paneelverbindingen van gipsplaten zijn versterkt met voegenband om latere scheurvorming te voorkomen. Je kunt hiervoor zelfklevend gaasband gebruiken. Als alternatief kun je ook houtlijm met een beetje water mengen. Dit is echter iets omslachtiger dan
Verdeel over de plaatverbindingen en veranker de voegband erin. Smeer vervolgens de voegband opnieuw in met het lijmmengsel. Laat de wapening vervolgens drogen.
Vul de voegen
Wanneer de wapening droog is, wordt de voeg aan beide zijden gevuld met vulmiddel tot een breedte van 20 cm. Nadat de plamuur is opgedroogd, maakt je het oppervlak glad met een schuurrooster en veegt je het weg.
Voorstrijk en rolpleister aanbrengen
Nu wordt de gips voorstrijk aangebracht. Het zorgt voor een egaal oppervlak. Meng de verf goed en breng deze aan met de verfroller. Wanneer de verf volledig is opgedroogd, wordt het rolpleister aangebracht met een langharige rol. Om dit te doen, maakt je de roller nat en dompel je hem diep in de pleister in de emmer. Rol de deken op totdat een egale structuur zichtbaar wordt.
Er zijn verschillende structurele varianten van rolpleister. Om een geborsteld pleistereffect te verkrijgen, kun je bijvoorbeeld een oppervlakteborstel gebruiken. Met de foamroller of de erwtenroller krijg je weer verschillende structuren. Een fijngewalst gips daarentegen wordt alleen soepel opgerold.
Bewaar overgebleven gekleurde gips
Bij gekleurde pleister is het altijd verstandig om na het pleisteren een kleine hoeveelheid poeder achter te houden, zodat je voorbereid bent op latere reparatiewerkzaamheden. Beschadigingen aan pleisterwerk kunnen hiermee eenvoudig worden gerepareerd. Houd echter wel rekening met de houdbaarheid van de pleister (meestal 6 maanden).