Ook planten hebben een gezonde voeding nodig! Wanneer er één enkele belangrijke voedingsstof ontbreekt, kan de ontwikkeling van de plant worden geremd. In het ergste geval leiden de symptomen van het gebrek aan voeding ertoe dat de plant afsterft. Zo ver hoeft het echter niet te komen. Met meststoffen kun je dit preventief tegenwerken.
Voordelen van hoogwaardige meststoffen in één oogopslag
Hoogwaardige meststoffen zoals die van ons kwaliteitsmerk FloraSelf hebben een hele reeks voordelen voor je planten:
- Meststoffen voeren je planten noodzakelijke voedingsstoffen toe en zorgen voor een krachtige en gezonde plantengroei.
- Ze bevatten een groot aantal onmisbare sporenelementen en enzymen en verhogen de weerstand van de planten.
- Meststoffen verschaffen een optimale basis voor een rijke oogst en maken fruit, groenten en kruiden bijzonder smaakvol.
- Meststoffen zijn veilig voor mensen en huisdieren.
Meststoffen voor ieder doel
Voor iedere vraag naar voedingsstoffen is er tegenwoordig wel een aanbod. Stem je meststoffen af op de behoeften van je planten. Hier vind je een overzicht van enkele mestsoorten.
Gazonmest
Als je zelf een eigen mals, groen gazon wenst, moet je er altijd op letten dat de grasplanten voldoende voedingsstoffen krijgen.
- Belaste gazons moeten met een meststof met langdurige werking worden behandeld. Ieder gazon krijgt namelijk mettertijd een gazonvilt van mos en onkruid, dat de water- en luchtopname verzwaart. Om je gazon optimaal op bemesting voor te bereiden, moet je het eerst verticuteren. Zo wordt het gazonvilt verwijderd en kunnen water, lucht en voedingsstoffen weer goed in de bodem dringen.
- Je kunt ook gazonmest met langdurige werking inzetten, die voor een dichte groei van je gazon zorgt.
- Voor een nieuw aangelegd gazon is een startersmest voor gazons geschikt, die een optimale groei ondersteunt.
Plantenmest
Voor bijna iedere plantensoort bestaat er een geoptimaliseerde meststof met een individuele combinatie van voedingsstoffen. Hier een greep uit de lijst met de belangrijkste plantenmest.
- Buxusmest: geschikt voor alle buxusplanten, bevat alle belangrijke sporenvoedingsstoffen.
- Bloemenmest: geschikt voor alle bloeiende planten, om een lange en gezonde bloei van de planten te ondersteunen.
- Mest voor groene planten en mest voor palmen: voor alle groene planten en palmen in kamers en wintertuinen.
- Orchideeënmest: met één meststof voor alle orchideeënsoorten houd je zelf je orchideeën, met hun exclusieve vereisten, jong en gezond.
- Rozenmest: geschikt voor alle bloeiende struiken en vaste planten. Door de rozenmest wordt de groei van nieuwe knoppen bevorderd.
Groente- en kunstmest
Om fruit en groenten in je eigen tuin te verbouwen, zijn er passende meststoffen die je verbouwde lekkernijen verzorgen, beschermen en bijzonder smaakvol maken.
Hier een greep uit ons assortiment:
- Tomatenmest: deze speciale mest kan voor alle tomatensoorten worden gebruikt, maar is in de regel ook geschikt om komkommers, courgettes, paprika en kruiden te verbouwen.
- Blauwe meststof: verzorgt sier-, groente- en fruitplanten met bepaalde voedingsstoffen en maakt ze resistenter en sterker.
- Groentemest: is in de regel geschikt voor alle groentesoorten en heeft zowel een directe als een langdurige werking.
- Fruitmest of speciale bessenmest: voor smaakvolle vruchten en een rijke oogst. Is in de regel geschikt voor alle fruit- en bessenvruchten, maar ook voor fijne groenten.
- Citrusmest: de ingrediënten zijn speciaal afgestemd op de behoeften van citrusplanten.
Boom-, struik-, en hagenmest
Ook voor bomen, struiken en hagen zijn er passende meststoffen voor een gezonde en krachtige groei. Meestal worden hiervoor bitterzout en/of coniferenmest met langdurige werking gebruikt.
Tips voor de juiste bemesting
Wij hebben hier voor jou belangrijke praktische info en tips verzameld omtrent bemesting.
- Bemest planten niet in de zon! Wanneer er dichte zonnestralen op de mest komen, kunnen onder bepaalde omstandigheden bladeren en wortels verbranden, vooral bij erg droog weer. Breng de plantenmest daarom aan, wanneer het bewolkt is en doe het op een vochtige bodem. Als het gedurende langere tijd aanhoudend droog is, mag je toch mesten; strooi de mest uit, verspreid het met een hark en bewater het aansluitend grondig.
- Let op de pH-waarde van de grond! Combineer de keuze van je mest met een controle van de bodem, want de bodemkwaliteit is bepalend voor de latere opname van voedingsstoffen door je planten. De meeste tuinplanten geven de voorkeur aan een pH-waarde tussen 5,5 en 6,5. Voor rhododendrons en planten uit de heifamilie gelden pH-waardes van 4,0 – 4,5. Zij zijn hierop een uitzondering, evenals planten die van kalk houden zoals een buxus of clematis, met een pH-waarde hoger dan 7.
- Optimale inzet van gazonmest. Je krijgt de beste resultaten bij de bemesting van een belast gazon als je per vegetatieperiode 2-3 bemestingen met organisch-minerale NPK-meststoffen, bijvoorbeeld FloraSelf gazonmest, uitvoert. De eerste bemesting moet aan het begin van het voorjaar gebeuren, de tweede bemesting in de vroege zomer, de derde bemesting kan met speciale gazonmest in de late zomer of aan het begin van de winter worden uitgevoerd.
Potplanten en kuipplanten bemesten
In principe is vloeibare minerale mest het best geschikt voor pot- en kuipplanten omdat deze bijzonder eenvoudig te gebruiken zijn en snel werkzaam is. Je moet hem om de twee weken ongeveer aan het gietwater toevoegen. Doseer zoals aangegeven wordt op het etiket.
Als alternatief kun je ook meststof in vaste vorm gebruiken zoals:
- korrels
- kristallen
- poeder
- tabletten
- stokjes
Bemesten is een wetenschap op zich. In de regel worden vloeibare mest of direct in het water oplosbare meststoffen in relatieve korte afstanden gegeven, terwijl meststaafjes en korrels meestal meststoffen met langdurige werking zijn. Belangrijk is dat je alleen in groeiperioden bemest, aangezien planten alleen van het begin tot de scheutafsluiting voedingsstoffen kunnen opnemen. Hier heb je wel wat intuïtie voor nodig. Vooral bij kunstmest (minerale mest) moet je zeer nauwkeurig op de aanwijzingen van de producent letten, deze mag in geen geval te hoog worden gedoseerd. De vuistregel zegt: 'hoe weelderiger de groei, des te royaler mag er worden bemest'.
Breng de mest nooit op wortelkluiten aan, anders kunnen de wortels verbranden. Je moet de meststoffen dus altijd spaarzaam gebruiken en in principe bewateren na het bemesten.
Tip
Over het algemeen geldt dat te hoge meststofdoseringen de planten schaden. Te lage doseringen vertragen alleen de ontwikkeling van je planten, maar beschadigen ze niet.
Aanwijzingen voor eventuele gebreken van voedingsstoffen bij planten
- Gele bladeren: gebrek aan stikstof.
- Gebrekkige bloemen- en vruchtontwikkeling: gebrek aan fosfor.
- Bruine bladranden: gebrek aan kalium.
- Jonge, gele bladeren of groene, opliggende bladaders: gebrek aan ijzer.
Tips voor een biologische bemesting
Bemest met koffiedik
Koffiedik bevat drie belangrijke voedingsstoffen in voldoende mate en is absoluut milieuvriendelijk, vrij van schadelijke stoffen en eigenlijk alleen een afvalproduct. Een praktisch neveneffect voor je kuipplanten in de buitenlucht: slakken kunnen het koffiedik op de aarde niet uitstaan en zullen daarom je planten met rust laten, daar kan bijna geen andere meststof tegenop. Meng het koude koffiedik simpelweg in regelmatige afstanden over de aarde.
Geef je bloemen water van aardappelen
Water van aardappelen is een goedkope en natuurlijke meststof. De voedingsstoffen die in het water zijn achtergebleven, zorgen voor een goede groei en prachtige bloemen. Gebruik het afgekoelde water gewoon als gietwater.
Gebruik brandnetels
Je kunt je biomest ook zelf vervaardigen uit verse brandnetelscheuten:
- versnipper ongeveer 1 kg verse brandnetelscheuten;
- vul aan met ongeveer tien liter water;
- roer twee weken lang dagelijks om;
- zeef het kruid af;
- verdun de mest in verhouding 1:20 met water en gebruik het om te bemesten.
Deze vorm van bemesting zorgt voor een snelle stikstofverzorging, optimaal voor tomaten en kool. Bovendien helpt het je om bladluizen te bestrijden.