Kamerplanten kopen: waar op letten?
Heb je niet de beste ervaring met planten in leven houden? Er is hoop! Speciaal voor jou zijn er ook kamerplanten die makkelijk te verzorgen zijn, sterk zijn en je huis groener maken. Stel jezelf de volgende vragen, vóórdat je de planten koopt:
- Hoeveel tijd kun je investeren in de verzorging? Veel kamerplanten hoef je alleen maar water te geven, anderen hebben een beetje meer liefde en aandacht nodig.
- Wil je dat je plant gaat bloeien, of is weelderig groen genoeg voor jou?
- Op welke plek moet de plant staan? Ook gemakkelijk te verzorgen kamerplanten willen het beste licht, de fijnste temperatuur en de beste grond.
Duurzame kwaliteit.
Een ander belangrijk punt bij het kopen van kamerplanten: let op planten die duurzaam gekweekt zijn, zoals bijvoorbeeld kamerplanten van FloraSelf.
Duurzame kamerplanten zijn te herkennen aan het "FloraSelf-kwaliteitskeurmerk". Deze planten worden volgens strenge kwaliteitsstandaarden gekweekt. Dit keurmerk wordt alleen gegeven aan planten met aantoonbaar duurzame productieprocessen.
FloraSelf biedt:
- Producten van de hoogste kwaliteit.
- Continu gecontroleerde kwaliteit.
- Geen voor bijen gevaarlijke pesticiden (neonicotinoïdehoudende plantbeschermingsmiddelen).
Vind hier jouw makkelijke kamerplant
Ontdek hier welke kamerplanten geschikt zijn voor bij jou thuis! Lees de korte beschrijving van deze favoriete, makkelijke kamerplanten.
Elke plant heeft iets anders nodig.
Leer je plant kennen en laat 'm groeien!
Kamerplanten die weinig licht nodig hebben
Heb je weinig licht op sommige plekken in huis? Geen probleem! Er zijn kamerplanten die in de schaduw kunnen staan. Vrouwentong, kamerpalm, lepelplant: dit zijn makkelijk te verzorgen kamerplanten die weinig licht nodig hebben. Je ziet ze hierboven staan. Maar er zijn er meer!
De volgende kamerplanten hebben ook weinig licht nodig:
Epipremnum: de Epipremnum houdt van een standplaats in de halfschaduw zonder direct zonlicht. Hoe donkerder de bladeren zijn, hoe minder licht hij nodig heeft. De Epipremnum kun je overigens als klimplant of als hangplant laten groeien. De badkamer is een ideale plek voor de Epipremnum vanwege de hogere luchtvochtigheid.
Krulvaren: oorspronkelijk groeien varens op de grond in de jungle. Daar kregen ze niet veel licht. Een standplaats in de halfschaduw is daarom ideaal. Maar denk eraan dat de krulvaren graag in vochtige grond staat en ook graag regelmatig besproeid wil worden. Als alternatief is een plekje in de badkamer ideaal dankzij de hogere luchtvochtigheid.
Philodendron: een standplaats op het oosten of westen van je huis, in de halfschaduw zonder direct zonlicht – dat is de ideale plek voor een Philodendron. De Philodendron kan veel beter tegen weinig licht vergeleken veel andere kamerplanten. En zolang de grond gelijkmatig vochtig is, zonder dat het water zich ophoopt, is hij niet veeleisend.
Voordeel van schaduwplanten
Kamerplanten die weinig licht nodig hebben, hebben nog een voordeel voor jou: ze zijn in het algemeen heel makkelijk te verzorgen! Vanwege de standplaats in de schaduw of halfschaduw verdampen ze minder water dan andere kamerplanten. En daarom vinden ze het vaak niet zo erg als je ze even vergeet water te geven.
Klimplanten voor binnen
Je muur is te kaal of je wilt graag een groene roomdivider in je huis? Dan zijn klimplanten voor binnen ideaal. Belangrijk is dat je van tevoren bedenkt op welke plaats je kamerplant moet klimmen. En of de standplaats bij de klimplant past.
Een tweede belangrijk punt: heb je huisdieren of kinderen? Sommige klimplanten voor binnen zijn giftig. Controleer dit altijd!
Dit zijn onder andere klimmende kamerplanten:
- Monstera,
- Philodendron,
- Wasbloem,
- Epipremnum,
- Vaderplant.
Hulpmiddelen voor klimplanten voor binnen
Er zijn ook klimplanten met hechtwortels die zonder klimhulpmiddelen de hoogte in groeien. Veel klimplanten hebben een beetje ondersteuning nodig in de vorm van klimhulpmiddelen. De Monstera groeit klassiek, bijvoorbeeld langs een kokosstok naar boven. Als alternatief zijn er ook mosstokken.
Wanneer je een hele wand wilt laten vol groeien met klimplanten, kun je bijvoorbeeld touwen spannen die ondersteuning bieden voor de klimplanten. Natuurlijk kun je ook een plantenklimrek kopen of zelf maken. Of je slaat veel spijkers in de wand. Meer ongebruikelijke klimhulpmiddelen zijn bijvoorbeeld een ladder, een rek of een visnet.
Standplaatsen voor kamerplanten
Er zijn verschillende plekken waar jij je planten kunt neerzetten. Sommige planten hebben veel licht nodig, anderen kunnen in de schaduw staan. En misschien willen ze graag wat meer luchtvochtigheid. Waar kan jouw kamerplant staan?
- Voor het raam/op de vensterbank.
- In de badkamer of keuken.
- Op de gang.
- In de slaapkamer.
- In de kinderkamer.
Help!
Gaat er iets mis met je kamerplant en ziet hij er niet meer zo stralend uit? Het kan zijn dat hij last heeft van beestjes. Ontdek hier hoe je die beestjes kunt herkennen en wat je eraan kunt doen!
Geen beestjes, maar toch ook niet helemaal fit? Geen zorgen. Wij hebben de EHBK, de Eerste Hulp Bij Kamerplanten, voor je klaar staan!