Mijn verlanglijsten 0 Winkelwagen
HORNBACH Breda Openingstijden
Konijnenberg 33
4825 BC Breda

service-breda@hornbach.com
+31 76 578 9000
ma - vr: 07:00 - 21:00 Uur
za: 08:00 - 18:00 Uur
zo: 10:00 - 17:00 Uur
Je hebt deze informatie op 21-11-24 om 09:45 uur uitgeprint. Let op dat prijzen op de wereldmarkt en reacties op korte termijn de prijzen op ieder moment veranderen en deze daardoor kunnen afwijken van die op je print. Dank u voor uw begrip.

Elke keer dat je uitademt, geef je koolstofdioxide af aan de omgeving. Maar dat niet alleen: meubels en vloerbedekking stoten schadelijke stoffen uit, zoals formaldehyde. Weekmakers uit PVC en tapijt komen in de lucht terecht. Dit geldt ook voor trichloorethyleen als oplosmiddel in verf, lak, schoonmaakmiddelen en kunststof. Het resultaat: zuurstofarme lucht die vervuild is met schadelijke stoffen.

De schadelijke stoffen irriteren de slijmvliezen en kunnen prikkelhoest, hoofdpijn en allergieën veroorzaken. Fijnstof kan leiden tot langdurige aandoeningen van de luchtwegen. Het binnenklimaat maakt ons moe en we kunnen ons niet concentreren.

Regelmatig ventileren en de juiste kamerplanten kunnen het binnenklimaat blijvend verbeteren. Wij laten je selectie zien van de beste:

Regelmatig luchten en de juiste kamerplanten zorgen ervoor dat schadelijke stoffen in je kamer nauwelijks een kans krijgen. Het mooiste is: de meeste luchtzuiverende planten zijn ook nog eens heel makkelijk te verzorgen! Je hoeft dus niet eens groene vingers te hebben om voor betere binnenlucht te zorgen. Vooral in droge ruimtes waar niet goed geventileerd wordt, zoals in kantoorpanden, zijn luchtzuiverende planten echt een must.

Planten zetten niet alleen koolstofdioxide om in zuurstof en verhogen zo het zuurstofgehalte van de binnenlucht, sommige plantensoorten zoals de Dracaena, klimop of graslelie breken zelfs schadelijke stoffen af.

Speciale enzymen in de bladeren van de planten veranderen giftige stoffen uit de binnenlucht in onschadelijke verbindingen, zoals aminozuren en suiker. Daarnaast nemen sommige planten de schadelijke stoffen op in hun wortels. Deze worden door bacteriën onschadelijk gemaakt.

  • Vrouwentong: de vrouwentong (Sansevieria) is erg populair. Dit komt vooral omdat hij heel makkelijk te verzorgen is. Het is ook een luchtzuiverende plant die schadelijke stoffen zoals benzeen en formaldehyde uit de lucht kan filteren.
  • Graslelie: de graslelie (Chlorophytum Comosum) filtert niet alleen schadelijke stoffen zoals formaldehyde uit de lucht, maar bindt ook xyleen uit de lucht! Xyleen kan via de huid of de luchtwegen worden opgenomen en veroorzaakt bijvoorbeeld hoofdpijn.

  • Lepelplant: de lepelplant is ook een luchtzuiverende plant en rekent af met schadelijke stoffen zoals benzeen en trichloorethyleen in je kamer. Lepelplanten zijn echter giftig voor huisdieren. Hierdoor zijn ze niet geschikt zijn voor elk huishouden.
  • Drakenklimop: de drakenklimop is een gemakkelijk te verzorgen klim-/hangplant die ook voor schone lucht zorgt door formaldehyde uit de lucht te filteren. Er wordt ook gezegd dat de drakenklimop oogirritaties verzacht.
  • Aloë vera: je kent aloë vera vast als een plant die huidverzorgende eigenschappen heeft. Echte aloë vera vermindert echter ook de blootstelling aan formaldehyde en geeft 's nachts zelfs zuurstof af.

Scheidingslijn | HORNBACH

Heb je meer planten dan ruimte op je vensterbank? Maak dan een luchtzuiverende scheidingswand. De scheidingswand is snel gebouwd en heeft veel ruimte voor je planten.

Wat je helpt bij het maken van jouw luchtzuiverende scheidingswand zijn een stanleymes, schuurpapier en een duimstok.

Zo maak je een luchtzuiverende scheidingswand in 4 stappen:

Scheidingslijn | HORNBACH

Over het algemeen verrijken alle planten de binnenlucht. Kamerplanten geven tot 97% van het gegeven water weer af aan de omgevingslucht. Optimale luchtbevochtigers!

Uitzonderingen zijn vetplanten en cactussen. Zij slaan het water op in hun waterdepot.

In de zomer verlagen ze zelfs de kamertemperatuur een beetje. Natuurlijke airconditioners!

Luchtbevochtigende planten . HORNBACH

Planten met veel behoefte aan water, een groot bladvolume (dat wil zeggen: grote bladeren of veel kleine bladeren) en met zachte bladeren zijn bijzonder geschikt als luchtbevochtigers.

Een selectie van luchtbevochtigende planten:

  • Parapluplant (Cyperus alternifolius),
  • papyrusriet (Cyperus papyrus),
  • boomvriend (Philodendron),
  • kamerlinde (Sparmannia africana),
  • kamerbamboe (Pogonatherum paniceum),
  • dieffenbachia,
  • gatenplant (Monstera).

Een ander voordeel van luchtbevochtigende planten: in droge lucht ontstaat meer stof. Ziekteverwekkers hechten zich vaak aan de stofdeeltjes en zweven net zo lang door de kamer tot ze een persoon treffen.

Als planten de luchtvochtigheid verhogen, worden stofdeeltjes zwaarder door de verzadiging met water en vallen op de vloer. Samen met ziekteverwekkers, pollen, andere allergenen en schadelijke stoffen.

Er zijn kamerplanten die heel geschikt zijn als geluidsdemper. Planten kunnen bijvoorbeeld het geluidsniveau in een kantoor of drukke ruimte verminderen.

Planten zijn bijzonder effectief in het verminderen van geluid als ze tegen muren of in een hoek van een kamer worden geplaatst. Combineer planten met grote bladeren en planten met veel bladeren zoals bijvoorbeeld:

  • Krulvaren (Nephrolepis),
  • treurvijg (Ficus benjamina),
  • boomvriend (Philodendron),
  • lepelplant (Spathiphyllum spec.),
  • vingerplant (Schefflera actinophylla),
  • kentiapalm (Howea forsteriana),
  • sierbanaan (Musa of Ensete),
  • gatenplant (Monstera).

Luchtzuiverende planten werken het beste als ze de juiste plek in je woning hebben gevonden. Als je de plant op de juiste plek zet, zuivert de plant het beste. Planten die bijvoorbeeld veel licht nodig hebben, filteren de lucht het effectiefst als ze in de buurt van ramen staan.

Alleen dan is de weerstand van de kamerplanten tegen ziektes en ongedierte sterk genoeg. Des te groter en vitaler planten zijn, des te beter bevochtigen en vernieuwen ze de binnenlucht.

Regelmatig water geven en bemesten en af en toe verpotten bevordert de groei en de weerstand.

Wil jij je huis nog natuurlijk inrichten? Bekijk alles over natuurlijk wonen en inrichten!

naar boven